STEM 4 kids

Razvijanje vještina kritičkog mišljenja djece veoma je važno početi razvijati u razdoblju prije formalnog uključivanja u STEM obrazovanje. Iz tog razloga naše radionice pomažu djeci razvijati kritičko mišljenje i znanstvenu pismenost od malih nogu.

Kroz sustav posebno prilagođenih radionica polaznici će se upoznati s osnovnim elementima znanstvene pismenosti te razvijati vještine kritičkog promišljanja i rješavanja problema. Radionice su dizajnirane za osnovnoškolsku razinu u ključnom dijelu odrastanja prije nego se mlade osobe susretnu sa STEM područjima u sklopu formalnog obrazovnog sustava. Radionice se provode integrativno kroz dvije tematske cjeline:

  • Znanstvena pismenost koja polaznike uči praktičnim vještinama kritičkog promišljanja u svakodnevnom životu. Mladi ljudi 21. stoljeća trebaju znati prepoznati pouzdane izvore informacija, iz tih informacija filtrirati vrijedne elemente za kreativno rješavanje problema s kojima se nisu susreli.
  • Znanstvena metoda koja polaznike uči analitičkom pristupu u rješavanju problema kroz sustav formulacije kvalitetnih pitanja, eksperimentiranja te analize rezultata.

Grupna nastava

Trenutno formiramo grupe za "STEM 4 kids". Molimo te prijavi se putem obrasca kako bi te mogli informirati s više detalja o mogućim grupnim terminima za ovaj tečaj.

Prijava

Grupna nastava

Trenutno formiramo grupe za "STEM 4 kids". Molimo te prijavi se putem obrasca kako bi te mogli informirati s više detalja o mogućim grupnim terminima za ovaj tečaj.

Prijava

O predavaču

Bojan Markičević iskusan je facilitator i znanstveni komunikator koji je uključen u STEM obrazovanje kako kroz formalnu tako i neformalnu razinu. Radi kao nastavnik fizike u OŠ Velika Mlaka te kao predavač transverzalnih znanstvenih vještina na dodiplomskom studiju "Granice znanosti o živim sustavima" pri Centru za istraživanje i interdisciplinarnost u Parizu u sklopu Sveučilišta Paris Descartes. U međunarodnoj neprofitabilnoj organizaciji Atelier des Jours à Venir radi kao viši savjetnik za znanstvenu edukaciju i komunikaciju. Od 2013. tijekom dvije godine suvodio je izborni kolegij za postdiplomske studente jednog od prestižnih sveučilišta u svijetu ETH u Zürichu (Švicarski tehnološki institut). Držao je predavanja i radionice na teme razvoja znanstvene komunikacije kao alata za mirno rješavanje sukoba po sveučilištima diljem svijeta kao što su Beijing University, Kina, VU Amsterdam University, Nizozemska, UCLA, Kalifornija, SAD i St. Mary's University Adis Abeba, Etiopija. Predavač je na SISSA Masterclass znanstvene komunikacije u Trstu, Italija. Surađuje s Mrežom znanstvenih muzeja i centara u Beču, Austrija na edukaciji metodičara STEM nastave. U suradnji s CARNetom (Hrvatska akademska i istraživačka mreža) radi na razvoju i izvedbi edukacija i treninga za STEM nastavnike o inovativnim metodama poučavanja te implementaciji znanstveno-istraživačkog procesa u nastavi. Aktivno je uključen kao trener mentora u sklopu Ljetne tvornice znanosti od njezinih početaka 2007.g. Urednik je i voditelj popularno znanstvene radijske emisije Znanost na eteru na Radio Studentu. Rođen je u Sarajevu ali će za sebe često reći kako je stanovnik planeta Zemlje.