5 savjeta za produktivan rad od kuće

3. 4. 2019.

rad od kuće

Nedavno smo pisali kako samozapošljavanjem do slobode, no razdoblje koje nastupa nakon postizanja tog cilja donosi iznenađujuće izazove.

U valu interesa za samozapošljavanjem i sve se više digitalaca odlučuje se za samostalno organiziranje posla i rad od kuće. To i ne čudi budući da raste broj poslova za koje je dovoljno imati samo laptop i pristup internetu, bez strogih okvira radnog mjesta i vremena. Sloboda, sloboda, sloboda!

No mnogi će na početku novostečene slobode shvatiti da to znači preuzeti  potpunu odgovornost za organizaciju radnog vremena i ostatka života. Nema više šefa, ti si šef! Znamo da se lekcije najbolje uče kad ih osjetiš na vlastitoj koži, no sigurno ti možemo pomoći preskočiti koju zamku. Ako se prvi put susrećeš s radom od kuće, pripazi na sljedeće:

1.Stvori sjedeće radno mjesto.
Znamo da rad iz kreveta zvuči apsolutno bajkovito, ali ležeći položaj ima vrlo negativan utjecaj na produktivnost. Zbog pretjerane opuštenosti cijelo vrijeme radit ćeš na korak od paljenja Netflixa ili kratkog posjeta zemlji snova, a ni tijelo ti neće biti zahvalno za tolikoj pasivnosti. Slobodno si priušti koji trenutak rada u krevetu za vlastiti užitak i pokoju fotku za Instagram, ali odmah na početku prihvati činjenicu da ćeš i dalje imati radno mjesto – samo ne moraš obući hlače.

2.Kad se radi, radi se.
Tko se barem jednom nije probudio i poželio da može samo ne otići na posao? Svi smo, ali takve ideje postanu problematične kad dobijemo slobodu provesti ih u djelo. Kad radiš od kuće, imaš potpunu slobodu organiziranja radnog vremena i nikoga tko ti viri preko ramena.

To znači da nećeš osjetiti trenutnu posljedicu zbog loših odabira i vrlo je lako odlutati u odgađanje ili neučinkovito multitaskanje. Odredi vrijeme koje će biti posvećeno poslu i tada uistinu posveti puni fokus zadacima. Stišaj mobitel, pogasi nepotrebne tabove i notifikacije, zaboravi na igrice i društvene mreže, ignoriraj potrebu da saznaš kako danas izgleda Lance iz NSYNC-a. Opet, i dalje postoji radno vrijeme, samo što ga ti možeš odrediti kako hoćeš.

rad od kuće

3.Kad se odmara, odmara se.
Prethodni savjet vrijedi i u obrnutoj situaciji. Kad cijelo vrijeme imaš pristup poslu, ponekad je teško potpuno se isključiti i posvetiti sebi ili bližnjima. Koliko god je važno odrediti vrijeme kad ćeš raditi, još je važnije odrediti kad nećeš. Budimo realni, posla i ideja koje možeš razvijati bit će uvijek, no zanemarivanje vlastitog zdravlja ili odnosa s prijateljima i obitelji nikada nije dobar plan.

Ne zaboravi posvetiti vrijeme zdravoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i dugim trenucima opuštanja s najbližima – tvoj mozak treba pauzu i ne može podnijeti konstantno stresno isprepletanje poslovne i privatne sfere.

4. Poštuj svoja ograničenja – biraj koliko ćeš raditi.
Osim što samozapošljavanje donosi slobodu u izboru vremena i mjesta rada, možeš birati i količinu posla. Ovdje je iznimno važno da pažljivo odabereš ono što uistinu možeš odraditi na obostrano zadovoljstvo, a ostalima se lijepo zahvališ na ponudi. Koliko god to bilo teško priznati, tvoje vrijeme, volja i sposobnosti su ograničene i što prije naučiš reći „ne“, lakše ćeš pronaći ono čemu želiš reći „da“. Što nas dovodi do zadnjeg savjeta:

5. Postavi svoje uvjete – i drži ih se.
Prije ulaska u poslovne suradnje sama sebi okvirno odredi što i koliko želiš raditi te koliko to vrijedi. Nisi prošla cijeli proces samozapošljavanja kako bi opet radila nešto što ne želiš za manje nego što misliš da vrijedi. Poštuj svoje vrijeme, budi iskrena sama sa sobom, istraži tržište i pronađi svoje mjesto. Možeš isprobati sve savjete za pojačanu produktivnost i savršen feng shui, ali ako nemaš unutarnju motivaciju za posao i izražen osjećaj vlastite vrijednosti, rad će teško biti užitak, pa makar bio i od kuće.