Ako želite aktivan mozak i tijekom ljeta, ovo su knjige za vas

26. 7. 2019.

kreativnost i osobni razvoj

Sunce već naveliko pjeva „I'm here to stay“, godišnji su u punom jeku i došlo je idealno vrijeme za puštanje mozga na pašu.

No ako ste od onih koji ipak žele nastaviti brusiti svoje vještine i na plaži, pripremili smo vam popis knjiga idealnih za taj pothvat.  

Još od doba školskih klupa, skloni smo tijekom ljeta pustiti mozak da odmara u potpunosti ili ga samo nakratko zabaviti (pre)lakim štivom.

Ali ako najopuštenije godišnje doba želite provesti produktivnije i održati male sive stanice zagrijanima za učenje, posegnite za bilo kojom od ovih knjiga:

1. Antoine de Saint-Exupéry - Le Petit Prince

Ne želite zanemariti učenje francuskog jezika tijekom ljeta, ali čitanje odlomaka iz udžbenika trenutno zvuči nevjerojatno dosadno? 

Ne krivimo vas, ali u tom slučaju preporučujemo da krenete lagano s dječjim knjigama, idealnima za početnike. Iako originalno nije bila zamišljena kao dječja knjiga, vjerujemo da bi vam mnogi preporučili Malog princa, i to s jako dobrim razlogom. Na svom izvornom jeziku, Mali princ pomoći će vam bolje razumjeti i koristiti francuski te razviti vokabular i to putovanjem kroz maštovitu i intrigantnu priču o kojoj ćete promišljati još danima nakon čitanja.

2. Carlo Collodi - Le Avventure di Pinocchio

Za ljubitelje talijanskog jezika koji su ipak malo odmakli od početnika nema bolje od priče o svima nam poznatom odbjeglom drvenom lutku. Pinokio je vjerojatno najpoznatije djelo talijanske dječje književnosti, a njegova priča idealna je za izgradnju vokabulara jer prati mnoštvo šarolikih likova i neobičnih situacija s kojima se Pinokio susreće.

3. Franz Kafka - Die Verwandlung

Iako svojom tematikom ide dublje od dječjih knjiga, Kafkina Preobrazba pisana je jednostavnom gramatikom i rečeničnim konstrukcijama koje su idealne za početnike u istraživanju njemačkog jezika.

Ovaj književni klasik ima i poprilično jednostavan vokabular tako da je lako pratiti priču, ali u isto vrijeme propituje duboka egzistencijalna pitanja koja nas ni nakon sto godina od objavljivanja ne ostavljaju ravnodušnima.

brzo čitanje

4. E.B. White - Charlotte's Web

Prekrasna svevremenska priča o prijateljstvu odbačenog praseta i pauka namijenjena je djeci čiji je materinji jezik engleski, no mnogo odraslih upravo Charlotteinu mrežu bira kao svoju najdražu knjigu.

U slučaju krajnje ljetne fjake, prema knjizi je snimljen istoimeni film koji možete pogledati, ali barem isključite titlove.

5. Nela Dunato -  The Human Centered Brand: A Practical Guide to Being Yourself in Business

Iako naše gore list, Nela Dunato svoje iskustvo o marketingu i poslovanju iznosi na engleskom jeziku tako da ćete odabirom ove knjige za svoju ljetnu literaturu ubiti dvije muhe jednim udarcem.

Nelin praktični vodič namijenjen je prvenstveno freelancerima, manjim tvrtkama i startupovima koji traže svoje mjesto pod suncem, prepun konkretnih iskustvenih priča i lako primjenjivih savjeta.

6. Steve Krug - Don't Make Me Think

Steve Krug svoje je dugogodišnje iskustvo pretvorio u nezaobilazno štivo za sve buduće UX (User Experience) dizajnere. Knjiga se bavi zdravorazumskim pristupom dizajnu pri čemu je najvažnije omogućiti korisniku što jednostavniji i direktniji pristup onome po što je došao.

Svrha ovakvog pristupa je izbjeći zbunjivanja korisnika nepotrebno kompliciranim dizajnom i spriječiti njihov odlazak konkurenciji što je Steve iznio na veoma duhovit i zanimljiv način, idealan za ljetne vrućine.

7. Mel Robbins - Pravilo 5 sekundi

Ako uživate u potrazi za novim informacijama te osobni razvoj stavljate na prvo mjesto unatoč kolektivnoj lijenosti, Mel Robbins ima vam nešto uistinu zanimljivo za prenijeti. Mel piše jednostavno i direktno, uz mnoštvo konkretnih primjera stvarnih ljudi, a njezino pravilo 5 sekundi jednostavna je i moćna metoda pomoću koje konačno možete prestati s odgađanjem, pokrenuti se i ostvariti promjene koje već dugo priželjkujete u svom životu.

Jeste pronašli nešto za sebe na našem popisu? Imate li svoje prijedloge koje biste uvrstili? Recite nam u komentarima, podijelimo ideje!

osobni razvoj