Jednostavni trikovi za brzo čitanje

1. 9. 2020.

brzo čitanje

Znate li onaj osjećaj kad tri puta ispočetka čitate istu rečenicu, no i dalje se ne možete sjetiti što ste pročitali? Svi smo imali takvo iskustvo, ali uz malo vježbe možete ga izbjeći.

U sljedećem članku donosimo vam trikove kako savladati brzo čitanje i još bolje pamćenje pročitanih informacija.

Sjećate li se kako ste točno naučili čitati? Kao djeca naučite čitati polagano i sustavno, koncentrirajući se na svaku riječ kako biste shvatili poantu teksta. Većina će zadrži istu metodu i u odrasloj dobi što može biti kontraproduktivno jer morate upiti puno više informacija u kraćem vremenu.

Brzo čitanje jedna je od najkorisnijih vještina koju možete naučiti u odrasloj dobi jer štedi neprocjenjivo vrijeme dok učite, istražujete ili samo čistite inbox od nepotrebnih e-mailova.

1. Naučite skenirati tekst.

Najvažnija metoda koja će vam brzo čitanje učiniti ugodnim i poznatim je skeniranje teksta. Možda će se nekima od vas skeniranje činiti komplicirano jer ste kao djeca naučili obraćati pozornost na svaku riječ koju pročitate. Odlične su vijesti da to odraslom umu uopće nije potrebno jer ima zapanjujuću mogućnost popuniti informacije koje nedostaju.

Skeniranje teksta možete početi vježbati tako da u jednom redu pročitate treću riječ od početka i treću riječ od kraja reda. Vaš mozak će perifernim vidom popuniti ostale informacije.

2. Smanjite fokus očima.

Ovaj trik pokazat će vam se iznimno koristan upravo za učenje skeniranja teksta. Naime, vaše oči jednim pogledom mogu obuhvatiti otprilike 5 riječi odjednom (ne računajući periferni vid). Prestanite se fokusirati očima na svaku pojedinu riječ tako što ćete opustiti mišiće lica i dopustiti pogledu da omekša te obuhvati više riječi odjednom.

3. Ugasite glas u glavi.

Još jedna navika koja onemogućuje brzo čitanje je davanje glasa riječima koje pročitate. Kao djeca naučite čitati naglas i većina će vas to raditi i u odrasloj dobi suptilnim ponavljanjem pročitane riječi u glavi. Time nepotrebno gubite vrijeme jer ćete zapravo puno brže razumjeti riječ nego što ćete ju reći. Jedan od načina da ugasite glas u glavi je gore spomenuto skeniranje teksta. Osim toga, možete u glavi ponavljati neki jednostavan niz koji će vam zabaviti um, npr. a, e, i, o, u dok čitate samo očima.

4. Pratite tekst prstom.

Dok čitate, ponekad se događa da se nesvjesno vraćate na iste informacije i riječi ispočetka. Ovo je najčešće rezultat loše koncentracije zbog čega gubite puno vremena na nepotrebne informacije. Da biste smanjili ponavljanja, pratite tekst koji čitate prstom, kemijskom olovkom ili nekim drugim pokazivačem. Odredite brzinu pomicanja pokazivača i držite je se za maksimalnu uštedu vremena.

5. Zaboravite multitasking.

Za brzo čitanje najvažniji je fokus, a njega je teško postići ako u isto vrijeme radite nekoliko stvari. Jedna od najvećih grešaka je čitanje uz TV, glazbu ili bilo koju drugu mentalnu ili materijalnu smetnju koja vas može omesti. Želite li uistinu biti stručnjak za brzo čitanje, potrudite se eliminirati sve distrakcije i fokusirajte se isključivo na zadatak ispred vas.

6. Postavite si pitanja o tekstu prije čitanja.

Ovo je tehnika koju koriste učitelji za poboljšanje razumijevanja pročitanog, ali možete ju koristiti i za brzo čitanje ako unaprijed znate koje bi vam informacije iz teksta mogle biti korisne. Prije čitanja zapišite set pitanja i prođite brzo kroz tekst tražeći samo odgovore na njih. Ovo će vam itekako uštedjeti vrijeme jer nećete obraćati pozornost na informacije koje vam nisu važne ni korisne u tom trenutku.

Živimo u vremenu kad smo svakodnevno bombardirani lavinama informacija i brzo čitanje više nije samo usputni trik za zabave. Ovo je vještina koja će vam omogućiti da brže razumijete i probavite informacije, uštedite vrijeme te pojačate koncentraciju i kreativnost. Odaberite bilo koji trik s popisa, počnite ga vježbati svakodnevno i vrlo brzo ćete primijetiti opipljive rezultate.

Koristite li možda već neke svoje trikove kojima ste naučili čitati brže i kvalitetnije?