Kako napraviti kružni grafikon u Microsoft Excelu za manje od 5 minuta

2. 7. 2018.

Microsoft Excel

Kružni grafikoni ili strukturni krugovi jedan su od bržih i jednostavnijih alata kojima tablične podatke možete prikazati na kreativan i zanimljiv način – pročitajte u nastavku kako ih izraditi u Microsoft Excelu.

Jeste li ikada sjedili na sastanku i pokušavali slušati osobu koja iznosi podatke čitajući iz otvorene Excel tablice?

I ako niste, garantiram da bi već za nekoliko minuta počeli sanjariti o drijemežu. Većini je teško pratiti tablično iznošenje informacija koliko god one bile važne za poslovni ili privatni život, zato ne budite dosadni Joža i naučite svoje podatke prikazati na šarolik i zanimljiv način.

Priprema podataka

Za početak, pripremite podatke koje želite uključiti u svoj kružni grafikon. Npr. želite na vizualno privlačan način prikazati raspodjelu svog mjesečnog budžeta. Prvo unesite stavke i količinu na klasičan način u tablicu, a zatim odaberite sve stavke koje ste upisali (prečac CTRL+A):

Informatička edukacija

Umetanje grafikona

Nakon što ste odabrali koje podatke želite uključiti, kliknite na tab Umetni i na sredini alatne trake vidjet ćete ikonicu koja predstavlja kružni grafikon. Kliknite na nju i odaberite želite li 2D ili 3D grafikon. Nema nikakve razlike u podacima, samo u vizualnom prikazu. U ovom primjeru napravljen je 2D:

edukacija

Boje i oblici – probudite dizajnera u sebi

Nakon što ste kliknuli na tip grafikona koji želite, Excel će vas automatski prebaciti na tab Dizajn gdje se možete igrati sa strukturom i izgledom grafikona. Želite li da pišu postotci ili vam je dovoljan samo odokativan prikaz? Želite li da piše što koja boja predstavlja ili da to ostane vaša mala tajna? Hoćete kriške pite u boji ili iscrtane? Želite li cijeli grafikon u nijansama iste boje?

Sve može! Samo pustite mašti na volju i slobodno klikajte jer se uvijek možete vratiti na prethodni dizajn.

informatički tečajevi

I to je to!

Za nekoliko minuta vaša prezentacija je postala puno zanimljivija bez puno muke i truda. Sada je jasno zašto je kružni grafikon jedan od Excel alata koji se najčešće koriste – jer je brzo, lako i jednostavno!