Kako postati web dizajner

23. 12. 2021.

Želiš li raditi s koje god lokacije poželiš i pri tome odlično zarađivati? Realno, tko ne želi, ali ova želja vrlo lako može postati stvarnost ako imaš računalo, dobru internetsku vezu i žicu za kreativnost. Samo će ti to biti potrebno kako bi radila jedan od najpoželjnijih poslova današnjice – kreiranje web-stranica. U sljedećem članku donosimo ti upute i smjernice kako postati web dizajner – i to odličan!

Rastom popularnosti i nužnosti digitalnog marketinga u suvremenom gospodarstvu, raste i potreba za ljudima koji će obavljati poslove u navedenoj industriji. Među najtraženijima od tih vrsta zanimanja trenutno je web dizajner – čarobnjak koji mnogim tvrtkama, obrtima i umjetnicima pomaže stvoriti vlastiti online kutak i pokrenuti uspješno poslovanje. Posao web dizajnera omogućuje slobodu te ogroman potencijal za izražavanje kreativnosti, stoga nastavi čitati članak ako te zanima kako postati jedan i što možeš očekivati od svoje nove karijere.

Što radi web dizajner

Kad otvoriš web-stranicu ili aplikaciju i ona te obuzme svojom estetikom te pametno raspoređenim elementima da satima istražuješ njezin sadržaj ili pak odmah pronađeš ono što te zanima – to znači da je web dizajner dobro obavio svoj posao. Uspješnost web-stranica i aplikacija itekako ovisi o njihovom dizajnu i korisničkom iskustvu koje će biti pruženo publici. Prema istraživanjima, više od pola posjetitelja web-stranice prosuđuje kredibilitet tvrtke na osnovu njezinog dizajna. Upravo zato je web dizajner toliko važna karika u timu koji upravlja online poslovanjem određene tvrtke.

Naime, njegov je zadatak stvoriti konačan izgled web-stranice odabirom boja, fontova, fotografija i sadržaja na stranici te kombiniranjem svih navedenih elemenata. Kad web dizajner zna što radi, posljedica njegovog posla jest da kreiranjem vizualnog sadržaja ciljanu publiku privuče na web-stranicu, potakne na istraživanje i kupovanje te osigura da će se oni sa zanimanjem ponovno vratiti.

Web dizajneri primjenjuju grafičko oblikovanje koristeći estetske zakonitostima i uz to trebaju dobro poznavati programiranje. Mogu se i vrlo usko specijalizirati pa tako npr. samo izrađivati logotipe, teme za WordPress ili animacije.

Kako postati web dizajner

Odlične su vijesti da za karijeru web dizajnera ne moraš skupljati fakultetske diplome ili pohađati dugogodišnje tečajeve. S njom zapravo možeš započeti već danas nakon čitanja ovog teksta tako da kreneš istraživati besplatan sadržaj na internetu koji dijele uspješni web dizajneri. Dakle, tvoj prvi korak može biti učenje teorije o web dizajnu, a neka osnovna pravila i trikove naučit ćemo te i u ovom članku. Ako preferiraš strukturirano i disciplinirano učenje od stručnjaka na konkretnim primjerima, savjetujemo ti da upišeš edukaciju o web dizajnu ili za početak pronađeš besplatan tečaj online.

Kad osjetiš da imaš dovoljno teoretskog znanja za sljedeći korak, možeš prijeći na proučavanje alata za dizajn. Danas uistinu postoji mnogo kvalitetnih programa koji ti mogu pomoći kreirati fantastične web-stranice, a neke od njih ćemo spomenuti i u ovom članku tako da znaš odakle možeš krenuti.

Nakon savladavanja teorije i osnovnih alata za dizajn, možeš lagano vježbati na praktičnim primjerima i početi graditi vlastiti portfolio. Što veći broj web-stranica kreiraš, to će tvoje vještine web dizajna biti bolje, zato radi na svojim projektima, volontiraj, nudi prijateljima i kolegama da im napraviš stranicu ili kreiraj web-stranice koje ćeš kasnije ponuditi konkretnim firmama za prodaju. Sve dalje je samo praksa, praksa, praksa.

I na kraju, s pažljivo kreiranim portfolijom možeš se prijavljivati različitim tvrtkama za poziciju web dizajnera ili ga pokazivati svojim potencijalnim klijentima ako želiš raditi kao freelancer. Prikupi u portfolio one projekte koji najbolje reflektiraju tvoje vještine i posebno obrati pozornost da odabereš samo dizajne koji će se poklapati s onime što tvrtka ili klijent s kojim komuniciraš traže.

Osnove teorije koju treba znati freelance web dizajner

Kad god se nađeš na početku učenja nečeg novog, dobro dođe čuti trikove onih koji su vještinu savladali prije tebe. Iz tog razloga u nastavku ti donosimo osnove teorije za web dizajnere početnike kako bismo ti maksimalno olakšali ulazak u pregršt novih informacija:

  1. 1.      Postavi se na mjesto korisnika

Osnovan je trik dizajnera web-stranica staviti se u cipele posjetitelja koji traži informacije na njoj. Današnji korisnici vole jednostavno i brzo doći do onoga što ih zanima zato se drži principa „manje je više“ te maksimalno uštedi vrijeme posjetitelju svojim dizajnom.

  1. 2.     Jednostavan dizajn je najbolji dizajn

Nastavno na prethodno spomenutu jednostavnost, neka te taj pojam prati tijekom cijelog procesa dizajniranja. Veliko istraživanje koje je proveo Google pokazalo je kako korisnici aplikacija i web-stranica ne vole vizualno kompleksne dizajne. Previše detalja i informacija ih zbunjuje te im odvlači pozornost od onoga što je bitno. Dobro osmišljen dizajn s intuitivno raspoređenim elementima dat će posjetiteljima ono po što su došli, ali ih i zadržati duže na web-stranici jer im je vizualno ugodna.

  1. 3.     Koristi maksimalno 3 različita fonta

Najbolje bi bilo koristiti samo 1 font na web-stranici, ako ih ima više, neka ih bude maksimalno 3 i to u istoj kategoriji po širini slova. Posjetitelju se 95% informacija predstavlja u obliku pisane riječi pa je važno da dizajn tog područja izgleda strukturirano i uredno.

  1. 4.    Navigacija je najvažniji dio web-stranice

Koliko god ostatak stranice bio lijepo dizajniran, ako se korisnik pogubi u navigaciji, uzalud sav posao. Navigacija treba biti složena jasno i razumljivo te ponuditi korisniku uvid u ono što može pronaći na web-stranici. U primarnoj navigaciji neka budu najvažnije stranice koje se onda smisleno granaju u sekundarnu te zajedno korisniku vizualno prezentiraju cijeli sadržaj weba.

  1. 5.     Sjeti se mobilnih korisnika

Istina je da modernije stranice više misle na mobilne korisnike, no i dalje postoji značajan broj web-stranica koje su dizajnirane samo za pregledavanje na računalima. Imaj na umu da se većina populacije u današnje vrijeme spaja na internet preko mobilnih uređaja i tableta, stoga nikako nemoj zaboraviti prilagoditi dizajn i njima!

Besplatni programi za web dizajn

Na današnjem tržištu već postoji mnoštvo programa koji će ti olakšati učenje web dizajna i kreiranje unikatnih web-stranica, a svakim danom pojavljuje ih se sve više. Vjerujemo da će ti kasnije biti zanimljivo proučavati te mnogobrojne dodatne alate, no za početak ti savjetujemo da naučiš koristiti sljedeće:

  1. 1.      WordPress

WordPress je jedan od najpoznatijih sustava koji omogućuju lako upravljanje sadržajima web-stranica (CMS), a odlične su vijesti da ga možeš početi koristiti besplatno. Ovaj iznimno popularan softver primjeren je za početnike, a najbolje ga upotrebljavati za kreiranje web-stranica za osobnu upotrebu, male i srednje tvrtke, freelancere te manje webshopove.

  1. 2.     GIMP

Za stvaranje profesionalnih vizualnih sadržaja definitivno preporučujemo Adobe Photoshop, ali za početak će ti sasvim dobro poslužiti i besplatan program GIMP koji unatoč svom jednostavnijem izgledu može napraviti gotovo sve isto kao Photoshop.

  1. 3.     Color Wizard

Kao web dizajner trebaš razumjeti teoriju boja i baratati različitim kombinacijama tako da možeš kreirati optimalno vizualno korisničko iskustvo. Pri tome će ti pomoći besplatni online softver Color Wizard u kojem možeš dobiti cijeli set varijacija boja i različite opcije njihovih kombinacija nakon unosa osnovne boje po svom izboru.

Koliko očekivati da se web dizajner plaća 

I za kraj, vrijeme je da odgovorimo na pitanje koje te sigurno najviše zanima - koliko zarađuje web dizajner? Najkraći odgovor bi bio koliko god hoće, odnosno koliko smatra da vrijede njegove usluge i koliko uspije naplatiti od svojih klijenata.

Ova vrsta zanimanja još je relativno nova na tržištu tako da ne postoje krute granice o visini plaća ili naknada koje web dizajner može potraživati za svoj rad. Posao web dizajnera uglavnom je projektno orijentiran što znači da je plaćen po projektu i najčešće nema određenu fiksnu plaću kao u većini tradicionalnijih zanimanja. Konkretnije, ako web dizajner radi u tvrtki, može očekivati mjesečnu plaću od 5.000,00 kn neto do 12.000,00 kn neto, ovisno o razini svog znanja. Ako radi kao freelancer, ti iznosi mogu biti još i veći.

Kako naučiti web dizajn - zaključak

Kvalitetan web dizajn trenutno je iznimno važan tvrtkama koje započinju ili proširuju svoje poslovanje online, a predviđamo da će u budućnosti postati još i važniji. Imajući tu činjenicu na umu, savjetujemo ti da kreneš proučavati materiju za web dizajn ako osjećaš da te vuče jer je to zanimanje prilika da stvoriš financijsko obilje pomažući drugima da izgrade svoj posao i to radeći odakle god poželiš! Za početak kreni od besplatnih materijala na internetu, a kad poželiš dodatno produbiti svoje znanje pod vodstvom iskusnih mentora, razmisli o tečajevima za web dizajnera.

Nadamo se da će ti ovaj članak biti dobra odskočna daska i slobodno nam se javi ako se imaš bilo kakva dodatna pitanja u vezi s edukacijom iz web dizajna!

 [JK6]H2