Microsoft Excel: Vodič kroz osnovne formule

3. 12. 2018.

Microsoft Excel

Microsoft Excel je računalni program koji će biti koristan i ako se upotrebljava samo za manualno unošenje podataka ili kreiranje tablica. No njegova prava efikasnost dolazi do izražaja tek kad u upotrebu ubacimo i formule. Koje su osnovne i kako ih najbolje iskoristiti – pročitaj u ovom članku!

Otvaranje Microsoft Excela za početnika može biti vrlo stresno. Toliko je formula, funkcija i mogućnosti da se na početku čini nemoguće to sve savladati. Srećomu, većina prosječnih korisnika nikada neće ni morati pokoriti Excel u potpunosti nego je sasvim dovoljno savladati neke od osnovnih formula.

Formule se u tablicu mogu unositi na nekoliko načina. Npr. ručnim upisivanjem u ćeliju ili polje za formule, no za to je ipak potrebno malo naprednije znanje. Do tada, mogu se koristiti funkcije kao već definirane formule u Excelu. Obilježi klikom miša polje u koje želiš unijeti rezultat formule, odaberi Umetni funkciju, odaberi definiranu formulu koja ti je potreba za željenu akciju i potvrdi.

MS Excel

Sljedeće formule preporučujemo savladati za početak:

1. SUM

SUM je najosnovnija formula u Excelu pomoću koje možeš automatizirati zbrajanje vrijednosti upisanih u tablicu. Odaberi polje u kojem će Excel zbrojiti vrijednosti za tebe i zatim drži CTRL dok klikaš na kućice koje želiš zbrojiti. Ako su sve u istom stupcu ili retku – još lakše! Samo povuci mišem preko cijelog stupca ili retka i tako obilježi vrijednosti.

2. AVERAGE

AVERAGE funkcija je također već definirana formula koja se može unijeti po istom principu kao i SUM, a izračunat će ti prosjek odabranih vrijednosti.

3. COUNT

Trebaš saznati u koliko je ćelija unesena brojčana vrijednost? Pa, možeš pokušati upirati prstom u ekran i brojati, ali bit će ti puno jednostavnije ako Excel to napravi za tebe. Unesi COUNT formulu na isti način kao ostale te obilježi cijelo područje u kojem te zanima koliko ima ćelija s unesenom brojčanom vrijednosti. Potvrdi i odgovor je spreman!

4. COUNTA

COUNTA je vrlo slična funkcija kao i COUNT, no ona uključuje i ćelije koje nisu brojčana vrijednost. Dakle, u slučaju korištenja COUNTA formule, Excel će u prebrojavanje uključiti i podatke poput datuma, teksta ili pogrešaka.

5. TRIM

TRIM je vrlo zanimljiva formula jer eliminira bilo koju neugodnost koju može prouzrokovati višak razmaka u ćelijama tako što automatski briše višak razmaka između riječi. Nedostatak ove formule naspram ostalih je u tome što se TRIM može primijeniti samo na jednu po jednu ćeliju.

6. MAX I MIN

Vrlo često može nam se dogoditi situacija da želimo saznati najveću ili najmanju vrijednost u nekoj tablici. Postupak unosa formula je isti, samo iz popisa odaberemo MIN ako nas zanima najmanja vrijednost ili MAX ako želimo najveću. Kolika god bila količina podataka koju smo prethodno unijeli, Excel će nam vrlo brzo izdvojiti vrijednosti koje su nam važne.

U Excelu postoji još poveći broj definiranih formula koje kombiniranjem uz ručni unos mogu od početnika stvoriti programera uz dovoljno vremena vježbe i istraživanja. No za jednostavan unos i ažuriranje podataka bit će sasvim dovoljno ubaciti u praksu koju od gore navedenih formula i ostalo prepustiti Excelu.