Nisam arhitekt, što će mi onda AutoCAD?

30. 1. 2019.

autocad hrvatska

AutoCAD je aplikacija za dizajniranje pomoću računala čije se spominjanje najčešće veže uz građevinsku industriju i arhitekte. No jeste li znali da je AutoCAD bogat alatima kojima se može pronaći univerzalna primjena za bilo koju industriju – pa čak i dizajniranje sportske obuće?

AutoCAD je jedan od najstarijih CAD programa namijenjenih upotrebi na osobnim računalima, a praktički je zamijenio stari „crtaća daska i šestar“ pristup.

CAD je akronim od Computer Aided Design ili oblikovanje pomoću računala što znači primjenu računala za dizajniranje, projektiranje, konstruiranje, prikaz budućega tehničkog predmeta, izradu dokumentacije za proizvodnju, planiranje proizvodnje, proračun utroška materijala i još mnogo toga.

Od svih tih programa raznih namjena, AutoCAD je jedan od najčešće korištenih jer je vrlo prilagodljiv i jednostavan za upotrebu te lagan za učenje. AutoCAD je program koji može svaku viziju pretvoriti u stvarnost pomoću brze i precizne izrade modela. Koriste ga tisuće inženjera širom svijeta za dizajniranje svih vrsta predmeta, od jednostavnih dijelova strojeva do velikih složenih struktura. Uz korištenje AutoCADA najčešće se veže građevinska industrija i arhitektonska struka, no njega zapravo upotrebljavaju inženjeri i tehničari u mnogim drugim strukama npr. strojarskoj, geodetskoj ili elektro.

Između ostalog, u AutoCADu se pripremaju planovi za strojeve i druge mehaničke uređaje, arhitekti crtaju planove za poslovne i privatne zgrade, dizajniraju se ceste, mostovi i vodovodi te pripremaju predlošci rasporeda električne mreže.

AutoCAD

Jeste li znali da čak i Nike koristi AutoCAD za dizajniranje sportske obuće posebno prilagođene svakom sportu? Pomoću preciznih algoritama i raznolikih alata, u AutoCADu je lako prilagoditi dizajn obuće kretnjama igrača na terenu i tako umjesto samo modnog dodatka dobiti visokotehnološko pomagalo koje omogućuje sportašu dosezanje svog maksimuma.

Zahvaljujući računalno podržanom dizajnu, i filmska industrija te industrija video igara doživjele su svojevrstan preporod. Budući da je u AutoCADu moguće kreirati 3D animaciju, kreativci diljem svijeta sada svoje vizije specijalnih efekata mogu precizno kreirati u računalnom programu. Upravo zato uživali smo u fantastičnim filmovima poput Avatara ili Gospodara prstenova koji su u svoje vrijeme bili vrhunac vizualnih efekata - a i dalje oduzimaju dah.

AutoCAD

Da zaključim, AutoCAD je poslao u prošlost znojenje pod lampom dok pucaju vrhovi olovke od pritiska na crtaći stol. Sada je moguće kreirati doslovno sve što vam padne na pamet pomoću digitalizacije koja ubrzava projekte, smanjuje skladišni prostor te omogućuje brze i jednostavne modifikacije.

A vrhunac svega jest – AutoCAD uistinu može naučiti koristiti svatko!