Mali budući poliglot u EdukaCentru

28. 4. 2021.

Razna istraživanja pokazuju da je strane jezike najbolje učiti od malih nogu jer djetetov mozak poput spužve velikom brzinom upija novo znanje. Učenje stranih jezika ima mnoge pozitivne učinke na koncentraciju, komunikaciju, stjecanje jezičnih sposobnosti i vještina.

Već skoro godinu dana učenik 5. razreda, a ujedno i jedan od najmlađih polaznika EdukaCentra u Zagrebu, Vito Matej Čagalj pohađa individualnu nastavu iz stranih jezika. Iako zvuči nevjerojatno, Vito uz engleski i njemački uči japanski i ruski jezik. Na pitanje zašto se baš za te jezike odlučio, Vito kaže:

„Engleski jezik sam izabrao jer ga najviše koristim. Njemački jer mi ne ide baš u školi, a za japanski i ruski sam se odlučio jer su mi najzanimljiviji jezici od svih, posebno njihova povijest, a i imaju lijepo pismo.“

Zanimljivo je da je Vito na kratko čuo kako zvuče japanski i ruski jezik, što ga je zainteresiralo i potaknulo da upiše individualne tečajeve u EdukaCentru. Učenje stranih jezika koji nisu slični hrvatskom nije lagan posao. Javljaju se razne prepreke poput drugačijeg pisma koje treba usvojiti. S obzirom na to da je na samom početku tečaja iz ruskog jezika, za Vitu je za sada najteži ruski jezik baš zbog ćirilice. Vjerujemo da će uz pomoć profesorice Nikoline Vito ubrzo bez poteškoća pisati ćirilicom.

Odlučno nam priznaje da mu najbolje ide engleski jezik, kojeg najviše koristi izvan škole s prijateljima dok igraju kompjuterske igrice. Na samom početku tečaja iz konverzacijskog engleskog jezika Vitina profesorica nam je otkrila da je on napredni korisnik engleskog te ga je odmah svrstala u C1 jezičnu razinu prema Europskoj jezičnoj mapi. Moramo priznati da je to izvanredan rezultat za jednog dvanaestogodišnjaka, koji oduševljava širokim vokabularom i tečnim izražavanjem. Visoka razina znanja engleskog jezika u budućnosti će mu sigurno osigurati veću akademsku uspješnost.

Vito najzanimljivijim jezikom smatra:

„Japanski definitivno, zbog kulture, pisma i mitologije. Naučio sam katakanu, a još učim hiraganu.“

Na tečajevima stranih jezika u EdukaCentru, djeca uče i o drugim kulturama, povijesti, narodima, čime se proširuje njihovo opće znanje i slika svijeta oko sebe. Kao veliki zaljubljenik u povijest, Vito nam otkriva da na tečaju japanskog jezika uči kako je nastalo njihovo pismo, dok na tečaju ruskog jezika uči o povijesti Rusije, a najviše ga je zaintrigirala povijest o Drugom svjetskom ratu.

„Htio bi učiti kineski jezik jer mi je zanimljiv.“ Kada smo ga pitali zašto baš kineski i je li zbog možebitne sličnosti pisma s japanskim, samopouzdano je rekao da zna da im pismo nije isto i da jezici nisu slični. U međuvremenu nas je Vito ipak odlučio iznenaditi upisavši i peti jezik, no odabir je pao na norveški.

Osim toga, zanimalo nas je što kažu njegovi prijatelji za učenje toliko jezika i njegov neobičan hobi:

„Prijatelji su me pitali kako imam vremena za ovoliko jezika, ali im je zanimljivo što učim ove jezike.“

Uz učenje jezika, najviše mu se sviđaju profesori. Sramežljivo nam otkriva da mu je najdraža profesorica iz japanskog jezika. S obzirom na to da je sada već duže vrijeme naš polaznik, Vito ima i svoj najdraži kutak u EdukaCentru, a to je žuta fotelja u takozvanoj srednjoj učionici, koja je ne tako davno preuređena u mali kutak za odmor i učenje. S druge strane, ne može se odlučiti koja mu je „teta“ iz EdukaCentra najdraža jer kako kaže sve su mu jednako drage.

Osim zadovoljstva naših najmlađih polaznika, bitno nam je i mišljenje i zadovoljstvo njihovih roditelja. Ponosna mama Matea izrazila je svoje zadovoljstvo EdukaCentrom, kao i djelatnicama i Vitinim profesoricama. Uočava da Vito sretan dolazi u EdukaCentar i jedva čeka svaki sljedeći sat, a to joj je najbitnije.

Na kraju nas je zanimalo što kaže na Vitinu želju za učenjem stranih jezika:

„Čak 4 jezika, uz ionako gust raspored. Pogotovo ako se uzme u obzir to da osobno nisam nadarena za jezike, Vito me time više iznenadio. Podržavam ga u svemu što radi i nadam se da ćemo uspjeti vremenski sve pokriti jer uz jezike ide i na robotiku i na terapiju za motoriku.“

Mama Matea vjeruje da je njegova znatiželja za jezicima povezana i sa znatiželjom za povijesti i zemljopisom te kulturom tih zemalja.

Osim individualne nastave poput one koju pohađa Vito, u EdukaCentru provodimo razne grupne tečajeve i radionice stranih jezika za djecu jer smatramo da se strani jezici najbolje uče od malih nogu. Neka se vaši mališani priključe našim tečajevima i kroz igru, pjesmu, ples i druge aktivnosti krenu ovladavati stranim jezicima!