Objavljeni rezultati ljetnog roka državne mature i rang-liste za upis na studijske programe

18. 7. 2018.

pripreme za maturu

U ponedjeljak, 16. srpnja, objavljeni su konačni rezultati ljetnog roka državne mature za ovu školsku godinu, kao i  konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta za akademsku godinu 2018./19.

Na ljetnom roku državnu maturu pisalo je ukupno 32 045 pristupnika. Od ukupnog broja pristupnika, ispite državne mature palo je 5,2% njih, odnosno 649 gimnazijskih učenika. Kao jedan od najzahtjevnijih pokazao se ispit iz sociologije, s prosječnom riješenosti od 30-40%, ali i najvećim udjelom nedovoljnih ocjena.

S druge strane, ispiti s najvećim udjelom odličnih ocjena bili su viša razina engleskog i njemačkog jezika. Iz NCVVO-a su objavili kako veliki broj učenika prilikom odabira izbornih predmeta na državnoj maturi pokazuje interest za STEM područja (fizika, kemija, biologija, matematika), dok učenici u prosjeku na ispitima iz stranih jezika postižu između 65 i 75% bodova.

Također, Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta za akademsku godinu 2018./19. koje su pokazale kako je najveći interes pristupnika bio za upis studijskih programa u polju logopedije i psihologije.

Na ljetnom upisnom roku na rang-listama bilo je 34872 kandidata, a pravo upisa ostvario je 25684 kandidat.

Nakon održanog ljetnog roka državne mature, slijedi jesenski rok koji započinje s provedbom 22. kolovoza. Kandidati koji u ljetnom upisnom roku nisu uspjeli upisati željeni studijski program, mogu se prijaviti za jesenski studijski rok na programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 24.7. i trajat će do 19.9.2018. godine.

Izvor: https://www.ncvvo.hr; https://www.azvo.hr