Online učenje i njegove prednosti

24. 2. 2021.

Internet je posljednjih godina postao neizostavan dio naše svakodnevice, platforma preko koje naručujemo hranu, odjeću, družimo se, objavljujemo važne vijesti i pronalazimo zanimljive sadržaje koji nam život čine zabavnim.

Nekoć je to bilo nezamislivo, ali nove tehnologije danas nam omogućuju i učenje na daljinu. Online edukacija iz godine u godinu sve je popularnija, a aplikacije preko kojih se izvodi efektne su i  jednostavne za korištenje. 

Za uspješne tvrtke koje vode računa o važnosti stalne edukacije svojih zaposlenika ovaj način učenja je dosta praktičniji. Isto vrijedi i za pojedince koji žele ulagati u osobni razvoj. Pokazalo se da e učenje ima brojne prednosti, a u nastavku ćemo nabrojiti neke od njih. 

E učenje je ugodnije i efektnije

Još prije nekoliko desetljeća ljudima je bilo nemoguće i zamisliti da bi netko iz topline svoga doma, u najdražem i najudobnijem položaju, zavaljen na kauču ili pokriven dekicom mogao uživo pratiti nastavu i sudjelovati u predavanjima. Uz tehnologije koje su nam danas na raspolaganju to je itekako moguće. Nije potrebno izlaziti iz kuće, pa čak ni sobe, sve nam je na dohvat ruke. Usvajanje znanja jednako je uspješno, a ponuda raznovrsna.

Profesor u svakom trenutku ima uvid u ono što radiš na svom kompjutoru, kod kuće. Jednako tako, može podijeliti s tobom vlastiti ekran i pokazati ti i najsuptilnije radnje.

Osim toga, boravak u prirodnom, poznatom okruženju dovodi do osjećaja ugode. Mozak je opušteniji i lakše se koncentrirati na gradivo. Bonus, u trenucima pada koncentracije, prilikom online tečajeva nitko neće ni primijetiti ako se poslužiš kavom ili drugim napitkom koji će te razbuditi.

Učenje na daljinu štedi vrijeme i novac

Online tečajevi su uglavnom povoljniji od onih koji zahtijevaju fizičku prisutnost. Nema troškova prijevoza, a ušteda je još važnija i na danas jako vrijednoj stavci - vremenu.

Sigurno je

Činjenica da nema izlaganja vožnjama u sredstvima javnog prijevoza i boravka istoj prostoriji s drugim, nepoznatim osobama u današnje vrijeme je jedan od najvećih benefita online edukacije. Termini tečajeva uglavnom su fleksibilni, mogu se obavljati prije i poslije posla ili drugih obaveza.

Online škola je odličan trening samodiscipline

Ako si osoba koja uvijek odgađa stvari, počinje od ponedjeljka, a zapravo nikada ne krene, ovo će ti biti odličan test samokontrole. Kada platiš online tečaj, bit će ti žao ne isprobati ga. A jednom kada isprobaš, žalit ćeš što nisi počeo/la ranije.

Nema ometanja od drugih

U skupini, uživo sa strancima, nekada je teško progovoriti rečenice nekog  novog jezika ili postaviti pitanje. Online je sve to lakše.

Poboljšat ćeš svoje tehničke vještine

Bilo da je riječ o informatičkom ili nekom drugom  tečaju, iz ovog iskustva izaći ćeš tehnički kompetentniji/a. Neke ćeš stvari morati savladati, a uz profesore koji su naviknuti na takav vid nastave, to neće predstavljati ni najmanji problem.

A na kraju od nas dobivaš diplomu

Nemoj misliti da je online učenje manje vrijedno. Nakon završenog tečaja šaljemo ti potvrdu o završenoj edukaciji koja će zasigurno biti važna stavka u tvom životopisu.