Učenjem jezika do posla iz snova

27. 1. 2021.

centar stranih jezika

Već nekoliko mjeseci, dvaput tjedno u učionice EdukaCentra u Splitu u ranim jutarnjim satima dolazi 22-godišnja Božena Wagner.

Ova vrijedna studentica trenutno pohađa individualnu nastavu iz francuskog jezika. Inače, Boženi je to već treći jezik koji uči. Njezin engleski je na akademskoj, C2 razini. Prošlu godinu koju je obilježila karantena i sveopće mirovanje radi korona virusa iskoristila je kako bi naučila njemački jezik. Nakon što je savladala B1 razinu njemačkog odlučila je uzeti kratku pauzu. No, ne kako bi odmarala od učenja stranih jezika, nego kako bi naučila još jedan. Ovoga puta odlučila se za francuski.

Božena ima brojne interese, od kojih izdvaja ljubav prema slikanju no, kako kaže, učenje novih jezika trenutno je nešto što ju najviše veseli i intrigira.

Prednosti učenja stranih jezika

Svjesna je svih benefita učenja novih jezika, kako na privatne, tako i na profesionalne aspekte života. Istraživanja su pokazala da osobe koje govore više jezika imaju uglavnom bolje razvijene komunikacijske, kao i socijalne vještine. Višejezičnost doprinosi kognitivnom razvoju, poboljšava pamćenje i unaprjeđuje sposobnosti učenja i usvajanja novih informacija. Mozak postaje učinkovitiji i širenjem vokabulara se rekonstruira.

Njemački i francuski jezik Božena uči putem individualne nastave, 1 na 1. Taj vid obrazovanja više joj odgovara jer se gradivo prelazi brže, a profesor je maksimalno posvećen polazniku. Na pitanje zašto se odlučila baš za EdukaCentar, Božena kaže:

 „ Kako sam u blizini išla na repeticije iz hrvatskoga jezika, nikako nisam mogla promašiti veliki natpis EdukaCentar koji stoji na zgradi, a i prijateljica mi je preporučila EdukaCentar kao vrlo kvalitetnu školu stranih jezika“, objašnjava Božena.

Profesionalne prilike

Dok stariji polaznici u EdukaCentru strane jezike uglavnom uče iz hobija, našim mladim polaznicima motivacija su najčešće prilike koje se u profesionalnom smislu otvaraju za one koji poznavaju više jezika. Tako je bilo i s Boženom:

„ Smatram da je znanje jezika vrlo važno u  svim strukama i nudi nove prilike za pronalazak posla. Današnji poslodavci iznimno cijene znanje jezika, pogotovo u Hrvatskoj kao turistički orijentiranoj državi, a prednost EdukaCentra je to što po završetku tečaja dobijete diplomu koja je pisani dokaz znanja“, ističe Božena.

U tom smislu, s profesionalne strane Boženi se smiješi uspješan poslovni put. Francuski je ovoj mladoj studentici treći jezik koji će jednoga dana imati u svom CV-ju. A na pitanje zašto se odlučila na učenje baš francuskog, Božena odgovara:

„ Kako trenutno studiram Hotelijersko-turistički menadžment smatram  obavezom znati više jezika. Francuski je jezik ne samo diplomacije, nego i jezik velike europske nacije i kulture koji govori i puno izvaneuropskih naroda. Pripadnici tih naroda u pravilu govore lošije engleski i njemački pa smatram kako mi francuski jezik može puno koristiti u turističkoj struci i radi opće kulture“, objašnjava ova Splićanka.

Individualni pristup

Prednost učenja u EdukaCentru je individualni pristup svakom polazniku, prilikom nastave 1 na 1, ali i na grupnim predavanjima, dodaje Božena. To je jedan od razloga zbog kojih bi ona svima preporučila edukaciju u EdukaCentru.

 „EdukaCentar je više usmjeren na polaznika i posvećuje veću pažnju njegovim sposobnostima ili manama koje se korigiraju u prijateljskom i kolegijalnom ozračju. Posebno bih pohvalila individualne tečajeve koji omogućuju intenzivno usvajanje veće količine znanja u kratkom vremenu i terminima se bolje prilagođavaju potrebama polaznika i njegovim drugim obvezama.“

S ovim početničkim stupnjem poznavanja francuskog jezika Božena ne namjerava završiti svoju edukaciju. Cilj joj je sve jezike koje uči dovesti do zavidne razine, a onda, tko zna. Možda se odluči naučiti još neke.