Serijal „Mali savjeti pri učenju engleske gramatike": Razlika između "must" i "have to"

11. 7. 2018.

tečaj engleskog jezika

Nastavljamo sa serijalom malih savjeta pri učenju engleske gramatike, i kao što smo već rekli u prvoj epizodi, spomenimo još jednom – ne zamarajte se previše učenjem beskonačnih pravila i još beskonačnijih iznimki. Učite na primjerima koje onda preoblikujte sami, na način da mijenjate lica, ili bilo kakve rečenične dodatke, već prema potrebi, i na taj način ih spremajte u vaš fond znanja. A sada idemo dalje!

Postoji fina razlika između „must“ i „have to“.                                 

„Must“ izražava da nešto mora biti učinjeno – izražava obavezu i/ili potrebu da se nešto učini (ili ne). Tako ćete reći:

  • I must wake up early to catch a morning flight.
  • She must do her homework.

No isto tako bismo mogli reći:

  • I have to wake up early to catch a morning flight.
  • She has to do her homework.

Obje varijante su gramatički točne, no ima li razlike? Ima!

„Must“ izražava mišljenje ili prijedlog, dok je „have to“ način izražavanja obaveze koju zadaje ili uvjetuje vanjska sila. Jednostavnije govoreći – „she must do her homwework“ jer joj nalaže savjest, jer je marljiva studentica… dok „she has to do her homework“ jer je profesor zadao i ne napravi li zadaću, dobit će npr. negativnu ocjenu.

U svakodnevnom, neformalnom govoru, doduše, se ove dvije varijante izmjenjuju i ne smatra se greškom ako upotrijebite jednu umjesto druge, no u formalnijim situacijama i sa sugovornicima s kojima ste u formalnijem odnosu (poslodavci, poslovni partneri, uvaženi članovi bilo kakvih zajednica) ćete svakako „iskočiti iz gomile“ i ostaviti puno bolji dojam ako ih pravilno upotrijebite.