Serijal „Mali savjeti pri učenju njemačke gramatike": Akuzativ

23. 8. 2018.

tečaj njemačkog jezika

Njemački jezik ima četiri padeža (nominativ, genitiv, dativ, akuzativ), a u današnjoj epizodi ćemo se upoznati sa jednim od padeža – akuzativom.

Već i vrapci na grani pjevaju o tome kako je njemački jezik težak i grub i ružan i svakakav. A mi ćemo vam kroz ovaj serijal dokazati da nije – vrlo je precizan i jednostavan u svojim principima. Činjenica jest da jako dobro utjelovljuje onu poslovicu „Svaki je početak težak“, no kad se savladaju počeci, dalje stvarno ide puno lakše.

Kao i u hrvatskom, akuzativ odgovara na pitanje „Koga? Što?“, no nemojte se dati zavesti pa sve prebacivati iz hrvatske u njemačku matricu. No eto, neki glagoli traže uz sebe akuzativ, on im je potreban kako bi rečenica bila funkcionalna i prenijela poruku, npr.

Ich habe EINE Schwester. (Imam…. koga? Imam sestru.)

Ich suche EINE Wohnung. (Tražim….što? Tražim stan.)

Dakle, da bismo složili jednu lijepu i točnu rečenicu u ovom stilu, potreban nam je akuzativ.

Dobra je stvar da se mijenja samo muški rod.

Kad ste upamtili/naučili član neke riječi, zapravo je dovoljno da, što se akuzativa tiče, upamtite samo muški rod i riješili ste stvar.

Pogledajte na primjeru:

Das ist ein Mann.  – MUŠKI ROD

Ich habe einen Mann.

 

Das ist eine Frau. – ŽENSKI ROD

Ich habe eine Frau.

 

Das ist ein Kind. – SREDNJI ROD

Ich habe ein Kind.

Njemački jezik ima određeni i neodređeni član – danas smo se pozabavili neodređenim, u sljedećoj epizodi vidjet ćemo kako živi akuzativ s određenim članom.