Španjolski izrazi koje su nas naučile meksičke sapunice

10. 9. 2020.

tečaj španjolskog jezika

Španjolski jezik može se učiti na različite načine – u školama, na tečajevima, na putovanjima, preko aplikacija ili izvornih govornika.

No španjolski izrazi koje smo naučili na uvjerljivo najzabavniji način posljedica su odrastanja uz nezaboravne meksičke sapunice.

Svaki pristup učenju jezika ima svoje prednosti, no izrazi koje ste naučili zahvaljujući meksičkim sapunicama sigurno nećete nikada zaboraviti. Emocije i dramatični naboji u stotinama pregledanih epizoda osigurali su da vam sljedeći izrazi ostanu zakopani duboko u podsvijesti.

Sjećate li se još uvijek značenja nekih od njih bez čitanja prijevoda?

Déjame en paz / Déjame solo

Glavne glumice toliko su puta ponovile svojim neprijateljicama, svekrvama i odabranim muškarcima Ostavi me na miru da ste sigurno barem jednom u žaru tinejdžerske rasprave s roditeljima upotrijebili isti izraz.

No te queiro escuchar

Ako glavnu glumicu i dalje ne ostavljaju na miru, možda će to učiniti ako im kaže Ne želim te slušati.

Largate de aqui

Ako su neprijatelji i dalje uporni, ne preostaje joj ništa drugo nego da ih otjera rečenicom Gubi se (odlazi) odavde!

Yo soy tu madre

Ako tijekom sapunice barem jedna kućna pomoćnica ne izgovori nekom od glavnih likova Ja sam tvoja majka, ta sapunica nije ni vrijedna gledanja.

Estoy embarasada
Trudna sam i nismo to planirali.

Eres estupida

Skrušeno priznajemo da smo znali ponekad sestru počastiti jednim sočnim španjolskim Glupa si.

No puedo mas

Zamislite glavnu glumicu na koljenima i razmazane maskare dok zapomaže Ne mogu više. Ali moći će barem još 50 epizoda nakon toga.

Adelante

Kuc – kuc. Naprijed!

No me interesa

Sigurni smo da i dan danas ponekad nesvjesno umjesto Ne zanima me izgovorite navedenu frazu!

No me tocas

On je zeznuo i ona je ljuta. Možda je saznala da je on znao kako je njegova majka zapravo njezina i nije joj rekao ili se podao čarima svoje tajnice. Što god bilo, jasno mu je rečeno: Ne diraj me!

Calmate

Je li se ikad itko zapravo smirio nakon što mu je rečeno Smiri se?

Ay, dios mio

Oh, moj Bože kaže kućna pomoćnica i prekriži se nakon što je vidjela glavne junake kako se ljube jer ona zna da su njih dvoje zapravo brat i sestra.

Te amo

Ovu znamo svi! Volim te.

Te odio

A suprotno od volim te je… Mrzim te.

Lo siento mucho

Gledate li tristotinjak epizoda u kojima temperamentni i vatreni likovi saznaju šokantne činjenice o svom životu, sigurno je da će poprilično često na svoje reakcije kasnije govoriti Jako mi je žao.

Te voy a matar

Prijetnje smrću u meksičkim sapunicama koriste se u svakodnevnom razgovoru tako da ne čudi što se izraz Ubit ću te našao na popisu dobro zapamćenih fraza. No nadamo se da ju ipak nikada nećete morati upotrijebiti.

Tengo hambre

Možda ovaj izraz niste toliko često čuli u meksičkim sapunicama, ali itekako će vam dobro doći nađete li se u Španjolskoj i želite reći Gladna sam.

Koliko ste španjolskih izraza i dan danas prepoznali kao da su vam materinji jezik? Jeste li upamtili još neki koji nismo naveli?