Važnost digitalne i informatičke pismenosti - intervju s Nikom Levak

22. 5. 2020.

informatička pismenost

S Nikom smo popričali o važnosti digitalne i informatičke pismenosti i informatičkim tečajevima. 

Nika Levak vlasnica je agencije Vukovi komunikacije koja se bavi poslovnom edukacijom, te savjetovanjima iz područja komunikacijskih i prezentacijskih vještina, medijskog i javnog nastupanja, osobnog i timskog razvoja, a o čemu ćete uskoro moći više saznati i u EdukaCentru.

S Nikom smo popričali o važnosti digitalne i informatičke pismenosti i informatičkim tečajevima.

1.Koliko često koristiš MS Office programe – u kojima si 'doma', a s kojima na 'vi'?  

Word i Power Point često koristim. Tu sam doma, ali kada bih krenula prema Excelu i ostalim programima, sigurna sam da bih imala prostora za dodatnu poduku.

2. Jesi li upoznata s Google Drive-om i koristiš li ga?

Upoznata jesam, ali do sad tu platformu nisam koristila. Word i Power Point su mi bili dovoljni za posao, uz mail i telefon. Međutim, svako vrijeme donosi nova znanja i prilike. Ja sam shvatila da brzo moram upisati edukaciju koja se bavi isključivo digitalnom tehnologijom. Osjećam da će nas online poslovi pratiti još neko vrijeme.

3. Koliko ti informatičko (ne)znanje pomaže odnosno odmaže u obavljanju posla, te kako se nosiš s tim?

Osnove znam. Rasla sam u vrijeme kada se komunikacija počela odvijati online, ali ipak vidim da mi edukacije za nadogradnju znanja, nedostaju. Trenutno radimo od doma i sigurna sam da se svakodnevno nalazimo u situaciji kad nam informatičke pismenosti nedostaje. Ovo je prilika da shvatimo koliko je važno pratiti razvitak tehnologije.

4. Jesi li ikada pohađala informatički tečaj (MS Office paketa, služenja računalom ili neki drugi) i koliko ti je to naučeno znanje poslužilo kasnije?

Pohađala sam tečajeve na fakultetu, ali smo učili osnovne elemente koje sam već znala i razumjela. Još se uvijek nisam srela s ozbiljnijim tečajevima, ali osjećam da mi nedostaju. Zapravo, počela sam osjećati daj nedostatak tek kad smo krenuli raditi od doma i komunicirati online.

5. Jesu li ti draže edukacije online ili u fizičkim učionicama i zašto?

Online edukacije su zadnjih godina trend na tržištu, pogotovo sada. Možemo ih konzumirati bilo gdje i bilo kada, ali još uvijek mi fizička učionica ima poseban miris. Ljudi su ti koji čine edukaciju u punom smislu. Lijepo je kad s druge strane imaš nečiju energiju, osmijeh, toplu povratnu informaciju, ali vjerujem kako se samo treba naviknuti na nove oblike edukacije. :)

6. Misliš li da je važno dodatno se educirati, pratiti trendove i razvitak tehnologije?

Educiranje je nadogradnja; dodatan rast i razvoj. Da bi kao pojedinci bili konkurentni na tržištu, praćenje trendova i tehnologije je nužno.

7. Koliko je važna digitalna pismenost u današnje vrijeme i kako ju ti tumačiš?

Digitalna pismenost je ono što svako od nas mora imati i znati. To je novi papir i nova olovka. Ne mislim da svi moramo postati programeri ili internet stručnjaci, ali osnovna znanja i vještine su neophodne za poslovni i privatni rast.

Hvala ti Nika na iskrenim odgovorima i vremenu koje si izdvojila za ovaj kratak intervju.

Potpuno se slažemo s Nikinim mišljenjem o važnosti digitalne pismenosti u današnje vrijeme koje bi svatko od nas trebao imati, barem one osnove, jer je došlo vrijeme kada se sve odvija online i ako niste spremni sada bit ćete u još većem zaostatku kasnije.

Stoga je upravo sada pravo vrijeme za upisati tečaj i educirati se, naučiti se služiti računalom, programima i mogućnostima koje nam naša računala i pametni telefoni u svakom trenutku pružaju, a što nam uvelike pomaže u obavljanju svakodnevnog posla.

U EdukaCentru se, kao i uvijek, možete priključiti i upisati na grupne programe osnovnog ili naprednog tečaja nekog od MS Office programa te osposobljavanja za rad na računalu. Naravno, edukacije se održavaju ONLINE. ;)