Digitalna i informatička pismenost u sklopu važnosti edukacije zaposlenika

14. 5. 2020.

Obrazovanje zaposlenika

Digitalna i informatička pismenost i obrazovanje u današnjem suvremenom društvu znanja jednako je važna poput čitanja i pisanja zato nemojte biti u strahu uložiti u dodatno znanje svojih zaposlenika.

Posljednjih godina u Hrvatskoj je natjecanje u borbi za radnike i osiguranje boljih uvjeta za njih vidljivo u svim sektorima. Osim primanja, broja dana godišnjih odmora i ostalih 'klasičnih' prava radnika u zadnje vrijeme javlja se i potreba za dodatnim obrazovanjem. Radnici žele poslodavca koji će im omogućiti dodatno usavršavanje, plaćene tečajeve, seminare i webinare.

Zašto? Zato što dobivanje certifikata nakon odrađenog seminara povećava zadovoljstvo i motivaciju radnika, inovativnost u razmišljanju, veću efikasnost odrađivanja posla i brzinu, bolju sliku poslodavca/poduzeća kao poželjnog na tržištu, te na kraju i veće prihode, a sve zbog dodatnog obrazovanja zaposlenika.

Drugi razlog je i taj što su se vremena promijenila i današnjim zaposlenicima nije važno naći posao koji će 'raditi do penzije' već se razvijati i napredovati, traže izazove i učenje novih vještina.

Neka istraživanja pokazuju da je samo 24% zaposlenika zadovoljno mogućnostima profesionalnog razvoja na svom radnom mjestu, što je i razlog češćem traženju novog to jest mijenjanju posla. Zašto je to tako, upravo zato što se mnogi poslodavci boje uložiti vrijeme i novac u edukaciju zaposlenika, jer vjeruju da će otići od njih nakon što iskoriste priliku za usavršavanjem. No realnost je upravo suprotna, a pokazuje da zaposlenici cijene ulaganje u njihovu edukaciju pa stoga i ostaju duže kod istog poslodavca. Nemojte biti u strahu uložiti u dodatno znanje svojih zaposlenika jer je s financijske strane manji trošak uložiti u dodatnu edukaciju postojećih zaposlenika nego obučavati nove.

Nove, mlađe generacije rođene 's mobitelom u ruci' puno su prilagodljivije i žele poslovni uspjeh stoga je koncept cjeloživotnog učenja postao poslovna norma, a edukacija zaposlenika se smatra ključnim faktorom u razvoju poslovanja i ostvarivanju profita.

Digitalna i informatička pismenost i obrazovanje u današnjem suvremenom društvu znanja jednako je važna poput čitanja i pisanja, a uključuje digitalna znanja i vještine poput rada sa softverom za obradu teksta i proračunskim tablicama, korištenjem web preglednika, elektroničke pošte i internet pretraživača. “Nova pismenost”  je termin koji  jednim imenom označava sve tipove pismenosti (informatičku, medijsku, komunikacijsku i sl.) posebno naglašavajući digitalnu pismenost.

Neke od prednosti digitalnog učenja su: velika dostupnost podataka i informacija, odabir vremena pogodnog za učenje, mogućnost učenja od strane poznatih svjetskih stručnjaka putem webinara, pružanje mogućnosti za stručna usavršavanja, mogućnost uključivanja polaznika različitih profila,  mogućnost učenja na daljinu e-learning, poticaj razvoja kritičkog mišljenja…

Digitalne tehnologije u osnovi mijenjaju način rada, učenja, međusobne komunikacije. Omogućile su napredak na svim područjima uključujući pristup informacijama, upravljanje znanjem, lakše umrežavanje, bolje socijalne usluge, napredniju industriju. Međutim, oni koji nemaju pristup digitalnim tehnologijama te znanja, vještine i sposobnosti potrebne za njihovo korištenje, a pismenost je jedna od tih vještina, ostaju marginalizirani.

Vijeće Europe definiralo je informatičku pismenost kao sposobnost korištenja računala i računalnih programa. Osnovna informatička znanja i vještine koje treba posjedovati informatički pismena osoba stalno se dopunjuju i usavršavaju jer moraju pratiti brz razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije.

Iznimno je važno educirati se i dodatno usavršavati stoga iskoristite sve što vam se pruža.