Rad u 21. stoljeću: U koje vještine zaposlenika se isplati ulagati?

17. 10. 2019.

eduka centar

Ulaganjem u vještine zaposlenika poslodavci tako:

  • stvaraju zdraviju organizacijsku kulturu u kojoj se cijene učenje i trud
  • privlače talent i odbijaju neradnike
  • smanjuju obrtaj zaposlenika i troškove novih zapošljavanja
  • bivaju u koraku s promjenjivim zahtjevima tržišta

        Logično, sljedeće pitanje koje poslodavce može zanimati jest: Kako i u koje nove vještine zaposlenika ulagati?

Postoji više načina kako kreirati situacije učenja, od online tečajeva, in-house treninga do „outsource-anja” usluga edukacije. Svima je zajedničko to da počinju od analize vještina koje su potrebne za uspješno obavljanje posla te njihovog nedostatka u radnom okruženju, i analize prilika kojima organizacija raspolaže da uloži u razvoj tih vještina. U nastavku pročitajte više o tome koje se sve vještine poslodavci mogu razvijati kod zaposlenika/ca i tako povećati radnu učinkovitost.

poslovna učinkovitost

1. Tehničke (tvrde) vještine

U tehničke vještine spadaju sve one konkretne vještine koje su nužne za obavljanje djelatnosti koju firma nudi na tržištu. To su, primjerice, projektiranje, rad sa strojevima, kodiranje, programiranje, računalstvo u oblaku, web dizajn, financije, itd. Neke je najbolje učiti unutar firme, primjerice kako raditi na specifičnim strojevima, a za neke druge bolje je uzeti uslugu edukacije specijalizirane firme. Zaposlenicima/ama se primjerice mogu ponuditi grupne edukacije iz različitih programskih jezika (JavaScript, PHP, Phyton, i td.) i specijaliziranih programa (AutoCad, Microsoft Office, Adobe, i td.) kakve su dostupne i u Edukacentru. Prednosti educiranja zaposlenika izvan firme su fleksibilnost organizacije edukacije i dobivanje stručne usluge napravljene po mjeri firme, dok se istovremeno firma stigne fokusirati na svoj osnovni posao. 

2. Vještine odnosa i rada s ljudima (meke vještine)

Istraživanja pokazuju da su za zadovoljstvo zaposlenika poslom jednako važni plaća i dobri radni uvjeti kao i zdrava organizacijska klima. Danas je prepoznata važnost ulaganja u obrazovanje zaposlenika u tzv. mekim vještinama, a koje uključuju komunikaciju, kreativnost i rješavanje problema, timski rad, upravljanje konfliktima, upravljanje vremenom i mnoge druge. Prema istraživanju koje je provela društvena poslovna mreža LinkedIn, zaposlenicima i poslodavcima će se najviše isplatiti ulagati u ovih 5 mekih vještina u 2019. godini: kreativnost, vještine uvjeravanja, suradnja i timski rad, prilagodljivost i upravljanje vremenom. O kreativnosti i drugim poslovno aktualnim temama čitajte na našem blogu EdukaZona.

edukacentar

3. Strani jezici i međukulturna komunikacija

Bez obzira gdje radite, danas je standard poslovne komunikacije poznavanje stranih jezika: minimalno engleskog, a visoko poželjno i bar još jednog stranog jezika, najčešće njemačkog ili talijanskog. Današnji zaposlenik koji je visoko zapošljiv ima iskustva ili poznaje temelje međukulturne komunikacije te se zna služiti stranim jezicima. Strane jezike možete učiti online, primjerice preko DuoLingo aplikacije, a mogu se učiti i „uživo”, gdje se usput i družite te povezujete s drugim odraslim učenicima. U Edukacentru možete učiti čak sedamnaest stranih jezika, a o kojima se radi saznajte ovdje.

Prednost života u današnjem vremenu je upravo obilje prilika za učenje i razvoj i u odrasloj dobi. Možete odabrati ovisno o tome kakve su vam mogućnosti plaćanja, raspored i druge potrebe ili mogućnosti. Nikada nije kasno za uhvatiti korak s vremenom i poboljšati svoje životne i radne vještine.