Microsoft Word – trikovi za napredne

9. 3. 2020.

microsoft office

Vjerujemo da vas je većina Microsoft Word prvi put otvorila još u školskim klupama, ako ne i ranije.

Mislite li da ste od onda natipkali toliko tekstova da ne možete više ništa novo naučiti? Provjerite svoje znanje u ovom članku!

Naravno, svi znamo koristiti Microsoft Word, no jeste li ikad zastali i istražili njegove naprednije postavke? Danas je idealna prilika da upravo to učinite s nama!

Napomena: Upute su namijenjene korisnicima paketa Microsoft Office 2016, ako ih ne možete pratiti u svojoj verziji, provjerite korake za istu akciju online.

1.     Traži (i zamjeni)

Sigurni smo da ste funkciju Traženje i zamjena koristili već mnogo puta, no jeste li znali da se ona ne mora koristiti samo kako biste pronašli (i zamijenili) određenu riječ? Pomoću ove funkcije možete u dokumentu pronaći tekst točno određenog oblika (i po potrebi ga promijeniti u drugi oblik). Na primjer, promjena fonta:

 • Kliknite Ctrl + H kako bi se otvorio prozor za pretragu.
 • Odaberite Više – Oblik – Font i unesite značajke fonta koje želite pronaći u tekstu – vrstu, veličinu slova, boju slova itd. Na primjer, font Montserrat, veličina 12, nije podebljano, nije kurziv, automatska boja.
 • Potvrdite svoj izbor i pod Oblik (5.) pojavit će se što ste odabrali.
 • Ponovite postupak pod poljem Zamijeni ovim.
 • Ako želite da se promjena napravi u cijelom dokumentu, potvrdite sa Zamijeni sve.

Ova funkcija također može biti vrlo korisna ako ste recimo dobili dokument u kojem je dio teksta koji se vas tiče istaknut bojom (Highlight). U tom slučaju možete ga lako pronaći i uštedjeti vrijeme tako da:

 • Kliknete Ctrl + H kako bi se otvorio prozor za pretragu.
 • Gore lijevo u karticama odaberite Traži, zatim Više – Oblik – Istakni.
 • Pod Traži ovo pojavit će se Oblik: Istaknuto.
 • Odaberite Pronađi uCijeli dokument i prebacujte se na nove dijelove istaknutog tekst klikanjem na polje Traži sljedeće.

2.     Stilovi

Stilovi su opcija u Wordu pomoću koje možete značajno uštedjeti vrijeme, pogotovo kad radite na dugačkim dokumentima čije se oblikovanje ne mijenja. Ukratko, „Stilovi“ u Wordu označavaju skup parametara po kojima će određeni tekst biti oblikovan. Sačuvan pod jednim imenom, pomoću njega možete preoblikovati velike količine teksta samo jednim klikom, bez označavanja.

Kako to izgleda u praksi?

Recimo da želimo da sav tekst u zaglavlju istog dokumenta izgleda jednako: font Times New Roman, crvene boje, veličine 12 i uvučen od lijevog ruba. Evo jedan od načina kako možete kreirati takav unikatan stil:

 • Nakon što ste napisali tekst koji želite oblikovati, ostavite kursor unutar tog teksta pa na alatnoj traci pronađite stilove. Kartica Polazno – Stilovi.
 • U donjem desnom kutu kliknite na strelicu i otvorit će vam se novi prozorčić u kojem ćete u donjem lijevom kutu odabrati ikonicu za Novi stil.
 • Ponovno će se otvoriti novi prozor u kojem onda ručno možete unijeti parametre svog novog stila te ga imenovati kako biste ga kasnije lakše pronašli:
 • Ako ne želite da se vaš novi stil pojavi na alatnoj traci u galeriji stilova, maknite kvačicu pored Dodaj u galeriju stilova. Kad ste zadovoljni odabranim parametrima, potvrdite svoj izbor klikom na U redu.
 • Cijeli odlomak u kojem ste postavili kursor automatski će se ažurirati i novi stil će se pojaviti u galeriji stilova gdje ga ponovno možete odabrati samo jednim klikom.
 • Ako želite izmijeniti ili obrisati svoj novi stil, na drugom koraku odaberite treću ikonicu Upravljanje stilovima. Isto možete napraviti i tako da na odabrani stil u galeriji stilova na alatnoj traci kliknete desnim klikom miša i odaberete Izmjena ili Ukloni iz galerije stilova.

3.     Macro opcija

Microsoft Word Macro opciji posvetili smo cijeli tekst koji možete pročitati na ovom linku.

MS Word sadržava daleko više funkcija nego će prosječnom korisniku ikada zatrebati. No definitivno je korisno istražiti i naučiti one koje dugoročno štede vrijeme i pošteđuju vas nepotrebnog jednoličnog ponavljanja radnji. Možete li u svom poslu već danas primijeniti neke od ovih trikova?