Trikovi za učenje njemačkog jezika za početnike

8. 3. 2022.

Nije lako naučiti posve novi jezik, a to može biti naročito izazovno u odrasloj dobi kad mozak teže upija informacije. Budući da smo svjesni kako ti u današnje vrijeme poznavanje njemačkog jezika može stvoriti mnoštvo poslovnih prilika diljem Europe, u sljedećem smo članku pripremili pregršt informacija kako i zašto započeti svoj put učenja njemačkog jezika već danas - bez obzira na dosadašnje iskustvo i dob.

Imajući trenutno više od 90 milijuna službenih govornika, njemački se jezik u modernoj Europi ističe kao jezik industrije čije poznavanje otvara mnogobrojne poslovne prilike. Nažalost, koliko god prednosti i prilika govorenje njemačkog jezika nudilo, ovaj zanimljiv i kompleksan jezik i dalje prati glas teškog jezika za naučiti što sprječava mnoge koji mu se žele posvetiti. U nastavku ovog članka želimo razbiti taj mit i pokazati ti jednostavne trikove čijom si primjenom možeš olakšati proces učenja njemačkog jezika i početi stvarati temelje za potpuno drugačiju budućnost.

Zašto se upustiti u početno učenje njemačkog jezika

Započeti nešto novo obično nije lako i potrebno je određeno vrijeme da se usudimo (po)krenuti. Kad je u pitanju učenje novog jezika, to je još i teže jer mozak djeteta puno lakše upija informacije nego mozak odrasle osobe zbog čega je odrasli početnik svjestan da će trebati uložiti značajnu količinu truda i vremena u proces savladavanja novog stranog jezika. 

Kad je u pitanju njemački jezik, taj se trud itekako isplati jer njegovo poznavanje govornicima otvara mnoštvo prilika za uspješnu poslovnu karijeru u zemljama gdje je on službeni jezik kao što su Njemačka, Austrija, Švicarska, Belgija, Luksemburg i Lihtenštajn. Osim toga, brojne strane kompanije nude priliku rada od kuće na temelju poznavanja njemačkog jezika što je vrlo primamljiva opcija mnogima uslijed trenutnih gospodarskih izazova i krizne situacije na tržištu.

Za sve naše mlade studente željne novih prilika i međunarodnih iskustava - zbog svoje sklonosti razvijanju znanosti i tehnologije te stabilne ekonomije, Njemačka rado ulaže milijune eura u stipendiranje stranih studenata na njihovim kvalitetnim i cijenjenim sveučilištima. 

Njemačka kultura bogata je prilikama za nevjerojatna poslovna i privatna iskustva, a njihove radne navike i sklonost napretku osiguravaju stabilnost ekonomije i u ovim iznimno nesigurnim vremenima. Bilo da si učenik, student ili radno sposobna osoba željna napretka u karijeri – poznavanje njemačkog jezika sigurno će otvoriti vrata ostvarenju tvojih želja!

Učenje njemačkog jezika – kod kuće ili u školi stranih jezika?

Iako samostalno učenje njemačkog jezika kod kuće može zvučati privlačno početniku jer će se tako osjećati sigurnije i doživjeti manji stres izlaska iz zone komfora, vjerujemo da je strukturirano učenje pod stručnim vodstvom daleko bolja opcija za brži napredak. Svakako je moguće početi proučavati gradivo samostalno u slobodno vrijeme, ali imaj na umu da će takav pristup učiniti savladavanje jezika težim i dugotrajnijim što nikako nije najmudrija odluka želiš li ozbiljno pristupiti učenju njemačkog jezika. Osim toga, izoliranost tijekom učenja uskratit će te za iskustvo socijalizacije i ugodno jezično druženje u što se na kraju pretvori svaki tečaj stranog jezika.

Praćenjem pomno osmišljenog i strukturiranog tečaja gradivo se lakše savladava uz igru i komunikaciju s drugim polaznicima, a osim toga imat ćeš priliku naučiti i detalje o kulturi i običajima izvornih govornika te razviti vlastitu razinu svijesti i motivacije. Kad učiš samostalno, materijali nisu prilagođeni tvojoj razini znanja i sposobnosti pa se možeš vrlo Iako pogubiti u njima, a bit će ti i puno teže ispravljati greške koje kao početnik možda nećeš ni uočiti. Suprotno tome, predavači kojima pokloniš svoje povjerenje kontinuirano i pažljivo će te pratiti u tvom radu i napretku kako bi razina motivacije uvijek bila visoka, a rezultati vidljivi.

Sve to čini pohađanje tečaja njemačkog jezika kvalitetnim i zanimljivim iskustvom, a dodatna je prednost učenja njemačkog jezika konkretno u EdukaCentru kao školi stranih jezika to što su naši programi odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja, stoga se upisuju u radnu knjižicu!

Zašto odabrati online tečaj njemačkog jezika

U današnjem modernom svijetu većina se svakodnevnih aktivnosti preselila online, pogotovo u zadnjih nekoliko godina kad su brojni pojedinci i tvrtke silom prilika prilagodili svoje poslovanje novim uvjetima. To se naročito pokazalo kao napredak na polju obrazovanja jer su informacije sada dostupnije svima koji imaju želju i volju za učenjem – za to im je potreban samo uređaj s pristupom internetu.

Online tečaj njemačkog jezika nudi razne prednosti u odnosu na klasično posjećivanje predavanja na lokaciji poput uštede vremena i energije, udobnosti i sigurnosti te dodatnog vremena za ponavljanje i utvrđivanje gradiva. Odlične su vijesti da tečajevi online ne gube benefit učenja u grupi, samo ga prakticiraju na drugačiji način. Ako te učenje u grupi baš i ne privlači ili imaš određeni rok do kojeg trebaš savladati osnove, možda bi za tebe najbolji izbor bilo privatno učenje njemačkog jezika gdje je nastava u potpunosti prilagođena tvojim potrebama i obvezama zbog čega se znatno brže dolazi do cilja.

Njemački jezik za početnike – trikovi za lakše učenje

Bilo da njemački jezik želiš naučiti iz znatiželje, želje za samorazvojem ili prijeke potrebe, taj će proces svakako zahtijevati značajnu količinu truda s tvoje strane. Nasreću, postoje određeni trikovi kojima možeš hakirati mozak i olakšati si proces učenja novog jezika čak i u odrasloj dobi.

1. Kreni od konkretnih riječi i okruži se njima.

Početnici u učenju njemačkog jezika, pogotovo ako to rade samostalno, često prerano krenu od apstraktnih pojmova i otežaju si proces učenja forsiranjem vokabulara kojeg još ne mogu smjestiti u prostor. Zato za početak kreni učiti konkretne, opipljive riječi i nazive stvari koje možeš vidjeti, čuti, opipati. Kao dodatan trik možeš polijepiti post-it papiriće svugdje oko sebe u kući ili uredu kako bi cijelo vrijeme pred očima imala strane izraze - to će ti olakšati njihovo korištenje u svakodnevnom životu te poboljšati pamćenje.

2. Vježbaj razgovor s izvornim govornicima.

Ne kaže se bez razloga da je najbolji način za učenje stranog jezika razgovor s izvornim govornicima. Redoviti, spontani i autentični razgovori s poznavateljima njemačkog jezika pomoći će ti da se oslobodiš straha i blokada te naučiš suptilne nijanse koje je moguće spoznati samo u praksi. Kad prikupiš dovoljno znanja i osjetiš se spremnom za njegovu primjenu na konkretnim primjerima, pronađi partnera za razgovor na nekoj od sljedećih popularnih stranica i aplikacija kreiranih baš za to:

3. Konzumiraj sadržaj na njemačkom jeziku.

Povelik broj trenutnih poznavatelja engleskog jezika postao je to samo zato što su konstantno okruženi engleskim jezikom. Isti pristup možeš primijeniti i na učenje njemačkog jezika tako da čitaš njemačke knjige, gledaš filmove, slušaš glazbu ili konzumiraš sadržaj na društvenim mrežama. Promjeni postavke uređaja koje koristiš na njemački jezik ili pokušaj sama kreirati što više zabavnih sadržaja na njemačkom. Smisli različite igre, viceve, priče ili pjesme na njemačkom – što god ti padne na pamet, jedini je kriterij da se zabavljaš!

Gramatika njemačkog jezika

Sama sintagma gramatika njemačkog jezika jednom početniku na prvu može djelovati zastrašujuće i nesavladivo. No to uistinu ne mora biti tako, pogotovo ako već posjeduješ znanje engleskog jezika, što značajno olakšava učenje gramatike njemačkog. Engleski i njemački jezik imaju slične ili iste korijene brojnih riječi, a tu su i različita druga poklapanja i međusobno posuđivanje riječi zbog čega će ti se njemački jezik učiniti poznatim i lakše
ćeš se uživjeti u njegovo korištenje. Osim toga, kad naučiš neka osnovna gramatička pravila, ona se samo nadograđuju tako da će ti postavljanje čvrstih temelja na početku olakšati daljnji proces učenja njemačkog jezika.

Da zaključimo, mit o njemačkom jeziku kao iznimno teškom jeziku za naučiti na kraju ostaje baš to – mit. Njemački jezik nije ništa dramatično kompliciraniji jezik od engleskog, a na kraju je definitivno vrijedan svakog uloženog truda. Njegovo poznavanje pruža ti drugačije poslovne i privatne mogućnosti, a daje i priliku za uživanje u bogatoj njemačkoj kulturi, znanosti te glazbenim, filmskim i književnim žanrovima.

Ako u bilo kojem trenutku tijekom proučavanja njemačkog jezika nisi sigurna u svoju procjenu trenutnog stupnja znanja ili te zanima koja je sljedeća preporučena razina za tebe, postoje mnoga mjesta gdje to možeš testirati uživo ili online. Jedno od njih je i kod nas u EdukaCentru gdje možeš zatražiti online test njemačkog jezika kako bi bila sigurna u svoju trenutnu razinu znanja te usput dobiti i preporuku koji bi tečaj bio sljedeći najbolji korak za tebe. Osjećaš li se spremnom fokusirano učiti i biti vođena stručnom podrškom kroz taj proces do izuzetnih rezultata, ovdje smo za tebe!