4 jednostavna trika za brže učenje stranih jezika

6. 9. 2019.

učenje stranih jezika

Savladati posve novi jezik nije lako, a taj zadatak čini se posebno izazovan u odrasloj dobi. Srećom, postoji mnoštvo trikova kojima možete „hakirati“ mozak i ubrzati tempo učenja, čak i ako ste odavno izašli iz školskih klupa.

Istraživanja su pokazala da učenje dodatnih jezika uz materinji omogućuje bolju koncentraciju i pamćenje, aktivnije rješavanje izazova, povećava razinu kreativnosti te gradi samopouzdanje.

Nećemo si lagati, bilo da strani jezik želite naučiti iz znatiželje ili prijeke potrebe, cijeli proces zahtijevat će značajnu količinu truda s vaše strane.

Ipak, postoje načini da izbjegnete godine znojenja nad udžbenicima i učenje stranog jezika pretvorite u dječju igru kojoj ćete se svaki dan rado vraćati:

1. Okružite se novim riječima.

Olakšajte si pamćenje imena stvari kojima ste svakodnevno okruženi tako što ćete napisati strani izraz na post-it papiriće i polijepiti po konkretnim stvarima u kući, stanu ili uredu. Tako ćete učiti nove riječi u trenutku dok ih koristite što će povećati šanse da ih vaš mozak zapamti jer ih možete vidjeti, čuti, pomirisati, okusiti te dodirnuti – sva su osjetila uključena u učenje!

Da ne spominjemo kako podsvjesni um prati i upija sve što je oko vas čak i kad ne sudjelujete aktivno tako da na ovaj način možete učiti bez imalo svjesnog napora. Eh, da nam je barem netko to rekao u osnovnoj školi!

strani jezici

2. Budite vizualni – stvorite sliku.

Suha riječ na papiru teško se probija do moždanih vijuga, pogotovo ako je na nepoznatom jeziku. Zato se ne ustručavajte uključiti u učenje i svoje likovne sposobnosti – što više crtajte vizualne prikaze onoga što učite!

Npr. ako je vrijeme za lekciju o dijelovima tijela, nacrtajte tog čovjeka, pa makar za početak imao samo krug umjesto glave i linije na mjestu udova.

Ako baš nikako nemate samopouzdanja ili vremena za likovno izražavanje, onda barem uključite već gotove slike u proces učenja. Puno ćete se lakše prisjetiti riječi koju trebate upotrijebiti ako ju možete vizualno povezati s njezinom materijalnom inačicom.

3. Poludite – razgovarajte s glasovima u glavi.

Nema boljeg načina vježbanja stranog jezika od razgovora s učiteljem ili izvornim govornikom, no ako vam oni nisu dostupni u datom trenutku, bit će sasvim dovoljno porazgovarati sam sa sobom.

Svi u glavama konstantno vrtimo monologe koji se često znaju pretvoriti u duge imaginarne rasprave i teoretiziranja, i to većinom na materinjem jeziku. Izazovite sami sebe i počnite razmišljati na novom jeziku – takva vizualizacija bit će vam iznimno korisna za snalaženje u stvarnim razgovorima kad se dogode.

Uz to, možete vježbati u svakom trenutku tako da jednostavno sami sebi opisujete ono što vas okružuje – odjednom se čekanje tramvaja ili ležanje u krevetu pretvara u produktivnu lekciju!

učenje stranih jezika

4. Zabavite se!

Odraslima je puno teže učiti nove stvari ne zato što imaju više godina od djece nego zato što su zaboravili učiti kao djeca. Djeca uče kroz igru, ne boje se pogrešaka i baš ih briga što neko misli o njima dok se ludo zabavljaju.

Primijenite iste principe na učenje novog jezika i pronađite što više kreativnih načina za upotrebu naučenog – napišite pjesmu ili predstavu, nacrtajte strip, izmišljajte izreke i aforizme, pravite se da ste turist – što god vam padne na pamet. Jedini kriterij je zabava!

Zaključak

Učenje stranog jezika uistinu ne mora biti dugotrajan i zamoran proces,pogotovo ako ste otvoreni pronaći nove kreativne načine kako ga možete uklopiti u svoj svakodnevni život. Čitajte, slušajte, pitajte, istražujte, budite proaktivni i znatiželjni, ne bojte se grešaka te što više prakticirajte naučeno. I najvažnije – dobro se zabavite!