Fakulteti u Hrvatskoj: Kako upisati najbolje i najtraženije fakultete u Hrvatskoj?

14. 6. 2021.

Fakulteti u Hrvatskoj

Približava se vrijeme kad će nova generacija studenata sudjelovati na svojem prvom predavanju na fakultetu. Za sve koji žele biti sigurni da su odabrali pravo mjesto kad taj trenutak dođe, u ovom članku donosimo što će pojedini fakulteti u Hrvatskoj tražiti od vas za upis i kakva radna mjesta vas čekaju nakon završetka.

Jednom odabran fakultet može se promijeniti, no to ipak nije odluka koja se treba donijeti olako. O vrsti fakulteta koji odaberete za nastavak svog školovanja uvelike ovisi kako će izgledati ostatak vašeg života i zato vam donosimo detaljan pregled najboljih fakulteta u Hrvatskoj kako bismo vam što više olakšali tu veliku odluku.

Što žele svi fakulteti u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj trenutno ima 119 visokih učilišta: 8 javnih sveučilišta, 2 privatna sveučilišta, 68 fakulteta i umjetničkih akademija te 1 sveučilišni centar na javnim sveučilištima, 4 privatna veleučilišta, 11 javnih veleučilišta, 22 privatne visoke škole i 3 javne visoke škole.

Za potrebe ovog članka fokusirat ćemo se na fakultete u Hrvatskoj, a njih možete pohađati u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Puli, Koprivnici, Varaždinu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu itd.

Kao što vidite, trenutno postoji ogroman izbor lokacija na kojima možete nastaviti svoje školovanje, no bez obzira na veličinu, ustrojstvo i područje koje pokrivaju, sva visoka učilišta od svojih budućih studenata traže isto.

Svi fakulteti u Hrvatskoj žele da su njihovi studenti znatiželjni, spremni eksperimentirati, istraživati i pomicati vlastite granice. Svi žele da svoje visoko obrazovanje shvatite ozbiljno te ponudite svojim profesorima, kolegama i sebi poštovanje kakvo zaslužujete.

Potrudite se pronaći pozitivan stav prema studiju kojeg ste upisali, ipak ste sami i odlučili biti na njemu, zar ne? Pozitivan stav znači prihvaćanje izazova, učenje iz grešaka i posvećenost drugim aktivnostima na studiju osim samo onim društvenima.

Najbolji fakulteti u Hrvatskoj

No da biste studirali među najboljima, ipak vam trebaju konkretnije informacije i upute kako to postići. Naime, podaci od prethodnih godina pokazuju da maturanti s najboljim ocjenama i visokim postotkom uspješnosti na državnoj maturi najčešće upisuju sljedeće fakultete: Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Stomatološki fakultet u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu te Medicinske fakultete u Osijeku i Rijeci.

Visok prosjek tijekom školovanja i dobre ocjene na maturi ne jamče da ćete sigurno upasti na željeni fakultet, no svakako značajno povećavaju šanse. Zato pročitajte koje predmete je važno dobro pripremiti za maturu kako biste imali šanse za studiranje na nekom od najboljih fakulteta u Hrvatskoj:

Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu

Za ostvarivanje upisa na ovaj fakultet morat ćete na državnoj maturi položiti višu razinu sva tri obvezna predmeta (hrvatski, matematiku i strani jezik) s tim da matematika nosi 20% ukupnog broja bodova. Kemiju morate polagati kao izborni predmet, biologija će vam donijeti dodatne bodove, a udio prosjeka ocjena u konačnom zbroju bodova iznosi čak 25%.

Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu školuju se budući farmaceuti i medicinski biokemičari kojima je osiguran širok spektar mogućnosti zaposlenja i razvoja karijere nakon fakulteta uključujući javne i bolničke ljekarne, farmaceutsku industriju, laboratorije, istraživačke institute, Agenciju za lijekove i medicinske proizvode te obrazovne ustanove.

Medicinski fakultet u Zagrebu

Želite li pohađati Medicinski fakultet u Zagrebu, na državnoj maturi trebat ćete položiti višu razinu sva tri obvezna predmeta te imati dobar prosjek ocjena. Uz to, na kraju svega polaže se i vrlo važan prijemni ispit čiji je udio čak 60% u ukupnom broju bodova.

Studij medicine traje 6 godina, a nakon završetka čeka vas gotovo sigurna karijera u zdravstvu ako nastavite redovito polagati sve dodatne ispite, specijalizacije i ostale testove koji čekaju buduće liječnike ili znanstvenike iz područja biomedicine.

Stomatološki fakultet u Zagrebu

Stomatološki fakultet jedan je od kompliciranijih za upisati jer zahtjeva od svojih budućih studenata znanje iz mnogih područja. Zato ćete morati na državnoj maturi položiti višu razinu sva tri obvezna predmeta te biologiju, fiziku i kemiju kao izborne predmete. Osim toga, čeka vas i prijemni ispit, a prosjek ocjena nosi 22% u ukupnom broju bodova.

No zato nakon završetka imate priliku raditi kao doktori dentalne medicine u cijeloj EU, a osim toga, karijeru možete nastaviti i u stručnom smjeru kroz osam različitih specijalizacija i kroz poslijediplomske specijalističke studije te u znanstvenom smjeru kroz poslijediplomski doktorski studij.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu

Budući studenti na FER-u trebaju samo proći osnovnu razinu hrvatskog i stranog jezika kako bi maturirali, a sva pozornost prilikom upisa daje se matematici, fizici i ukupnom prosjeku ocjena.

Mnogi studenti koji odaberu FER i prije diplome imaju zagarantiran posao zbog čega postoji izniman interes za ovaj fakultet. Inženjeri koji završe FER rade na najnaprednijim energetskim, elektroničkim, računarskim, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu

Želite li pohađati ovaj fakultet, posebnu pozornost obratite na matematiku i biologiju ili kemiju prilikom polaganja državne mature koje zajedno imaju udio čak 50% u ukupnom broju bodova za upis. Ostali se postotak odnosi na prosjek ocjena (40%) te osnovnu razinu hrvatskog i stranog jezika.

Nove generacije prehrambenih tehnologa i biotehnologa mogu raditi u prehrambenoj, fermentativnoj i farmaceutskoj industriji te na različitim poslovima u javnom sektoru.

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Za upis na Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu polažu se različite razine obveznih predmeta, a izborni predmeti imaju različit postotak u ukupnom udjelu bodova ovisno o željenom smjeru. No odlične su vijesti da bez obzira na odabrani smjer nema prijemnog ispita, a prosjek ocjena nosi 30% u ukupnom broju bodova.

Na PMF-u mogu se birati smjerovi: geografija, biologija, kemija, molekularna biologija, znanosti o okolišu, matematika, fizika ili geologija.

Najtraženiji fakulteti u Hrvatskoj

Najpoželjniji fakulteti u Hrvatskoj među maturantima gledaju se prema kriteriju koji se definira omjerom broja maturanata kojima je određeni fakultet prvi izbor i slobodnih mjesta na fakultetu. Konkretnije, brojem potencijalnih studenata koji će konkurirati za jedno mjesto.

Tako se na prvom mjestu među najtraženijim fakultetima u Hrvatskoj nalazi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, odnosno studij Logopedije na kojem se za jednu mjesto bori čak 8 maturanata!

Na drugom mjestu je Filozofski fakultet u Zagrebu i njihov studij Filozofije dok se na trećem nalazi studij Farmacije na Farmaceutsko- biokemijskom fakultetu u Zagrebu, na koji se ujedno upisuju i maturanti s najvećim prosjekom ocjena.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu

Za upisivanje najpoželjnijeg studija u Hrvatskoj, Logopedije, potrebno je položiti višu razinu hrvatskog i stranog jezika, dok je iz matematike potrebno samo proći osnovnu razinu. Osim toga, vrednuje se prosjek ocjena čiji je udio u ukupnom broju bodova 30%, a od izbornih predmeta treba položiti biologiju ili psihologiju.

Filozofski fakultet u Zagrebu

Drugi najtraženiji studij u Hrvatskoj, Filozofija, zahtjeva od vas da položite višu razinu hrvatskog i stranog jezika, dok će iz matematike biti dovoljna samo osnovna razina. Uz to, udio prosjeka ocjena u ukupnom broju bodova je 30%, a od izbornih predmeta možete polagati informatiku, biologiju, fiziku, kemiju, filozofiju, sociologiju, logiku, psihologiju, povijest, geografiju ili neki drugi strani ili klasični jezik.

Najteži fakulteti u Hrvatskoj

Nezgodno je odrediti koji su to točno kriteriji po kojima je neki fakultet lagan ili težak budući da to ovisi o subjektivnoj procjeni, no studentski.hr je nedavno proveo anketu među studentima u svim sveučilišnim gradovima u kojoj su ispitali njihov stav o težini fakulteta u Hrvatskoj.

Prema toj anketi, studenti smatraju da su najteži fakulteti u Hrvatskoj oni iz STEM područja budući da je u njih potrebno uložiti najviše truda i vremena, a među težim fakultetima pronašli su se i pravni fakulteti zbog opsega gradiva. Posebno napominju kako smatraju da su fakulteti koji su dio Sveučilišta u Zagrebu teži od istih fakulteta u ostalim gradovima.

Isti studenti proglasili su fakultete iz društvenih i humanističkih područja lakšima, a ekonomske fakultete kao apsolutno najlakše u svim sveučilišnim gradovima jer pokrivaju dosta gradiva koje je studentima poznato iz svakodnevnog života.

Privatni fakulteti u Hrvatskoj

Studenti koji odabiru privatne fakultete u Hrvatskoj kažu kako njihovu prednost vide u tome što imaju manje polaznika pa su studiji bolje organizirani i profesori se više mogu posvetiti individualnom radu sa studentima. Neki kao dodatnu prednost navode činjenicu da je na privatnim fakultetima moguće organizirati predavanja u terminima koji će bolje odgovarati studentima dok ta opcija ne postoji na javnim sveučilištima.

No ipak postoje i neke negativnost kod studiranja na privatnim fakultetima kao što su cijena studiranja, nepriznavanje diplome od strane poslodavaca ili predrasude s kojima se susreću zbog plaćanja studija.

Ako ipak smatrate da prednosti pobjeđuju nedostatke i imate si priliku priuštiti individualnije obrazovanje, ovo su neki od najpoznatijih privatnih fakulteta u Hrvatskoj koje možete izabrati: Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Libertas Međunarodno sveučilište, Sveučilište VERN.

Postoje li i online fakulteti u Hrvatskoj?

Zbog specifičnosti 2020. godine mnogi fakulteti u Hrvatskoj prešli su na online oblik nastave ili kombinaciju nastave online i uživo. Zbog takve izazovne akademske godine svi sudionici visokog obrazovanja imali su priliku isprobati i naučiti nove načine školovanja i međusobne komunikacije, a sada preostaje vidjeti hoće li neki zadržati nove modele i kad se situacija posve vrati u normalu.

No i prije kolektivnog prijelaza na online nastavu neki fakulteti u Hrvatskoj nudili su svojim studentima tu opciju. Većinom se radilo o privatnim fakultetima, a prva sveučilišna sastavnica u Hrvatskoj koja ima akreditiran preddiplomski i diplomski studij online iz područja poslovne ekonomije na hrvatskom jeziku bio je Ekonomski fakultet u Rijeci.

I na kraju…

Prema fakultetima koje izabiru budući brucoši moramo primijetiti da deficitarna zanimanja postaju sve popularnija među maturantima što su odlične vijesti. Prema posljednjim izvještajima u Zagrebu nedostaje studenata medicine, nastavničkog smjera matematike, fizike, biologije i kemije te studenata rehabilitacije, logopedije, strojarstva, germanistike i farmacije. Upravo većina tih smjerova spada među najtraženije fakultete koje upisuju maturanti s visokim prosjekom ocjena i najboljim uspjehom na državnoj maturi. To nam govori da generacija na kojoj svijest ostaje itekako zna pametno izabrati svoju budućnost.