Spremni maturanti su sretni maturanti - sažeti vodič za državnu maturu

26. 5. 2021.

Pripreme za državnu maturu

Državna matura svojevrstan je ispit zrelosti koji očekuje sve učenike na kraju srednjoškolskog obrazovanja. Maturanti, ako niste sigurni što vas čeka na državnoj maturi te kako se dobro pripremiti, ovo je vodič za vas.

Za sve maturante koji su odlučili preuzeti odgovornost za svoje obrazovanje i budućnost te žele dočekati spremni najvažniji ispit dosadašnjeg školovanja, u nastavku donosimo sažeti vodič za državnu maturu.

U njemu ćete pronaći što očekivati, kako pripremiti pojedine predmete te kako sačuvati svoje mentalno zdravlje dok čekate rezultate mature.

Ispiti državne mature

Kao vrhunac nastave za maturante već više od desetljeća polaže se državna matura. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Pravilnik o polaganju državne mature 2008. godine, a prva generacija koja je maturu polagala prema tom pravilniku bila je generacija 2009./2010.

Ideja državne mature je provjera stečenog znanja učenika srednjih škola podučavanih prema propisanim nastavnim planovima i programima. Zato su ispiti državne mature standardizirani i provode se u cijeloj državi u isto vrijeme pod jednakim uvjetima i kriterijima, a ispite organizira i provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u suradnji s ravnateljima srednjih škola.

Sve su to zanimljive informacije, no što državna matura znači za vas, maturante?

Polaganjem ispita državne mature završavate svoje srednjoškolsko obrazovanje i konkurirate za upis određenog fakulteta po izboru. Upravo prema ciljanom fakultetu birat ćete izborne predmete koje želite polagati, a obvezni predmeti kojima moraju pristupiti svi maturanti su hrvatski jezik, matematika i strani jezik. Ono što možete birati kod obveznih predmeta je razina pri čemu je A viša, a B osnovna. Kod izbornih predmeta nema razina i oni zapravo predstavljaju najizazovniji dio ispita.

Rezultati državne mature važni su za upis na fakultete čime se određuje smjer cijelog vašeg višeg obrazovanja zato vam savjetujemo da se potrudite za ispite pripremiti što je bolje moguće.

Predmete za državnu maturu odabrat ćete najkasnije do veljače stoga dobro razmislite na kojim fakultetima se vidite i krenite s pripremama što prije, pogotovo ako ne završavate jednu od najboljih gimnazija s odličnim uspjehom. Više informacija o zahtjevima pojedinih fakulteta provjerite na stranici Postani student.

Kako se pripremiti za hrvatski – matura bez stresa

Kao što smo već naveli, polaganje hrvatskog jezika na maturi obvezno je za sve maturante, jedina je razlika u razini koju ćete polagati.

Ispit se sastoji od školskog eseja u kojem se testira razumijevanje teksta, povijest i teorija književnosti te upotreba standardnog jezika i testa književnosti i jezika. Pri tome esej nosi jednu trećinu bodova, a test dvije.

Da bi se kvalitetno pripremili za ispit iz hrvatskog jezika, dobro se informirajte o pitanjima i zadacima koji su se pojavili prethodnih godina (rješavajte ih za vježbu, nalaze se na stranicama Centra), proučite katalog ispita iz hrvatskog jezika, poslušajte stručnjake koji govore kako pristupiti ispitima iz hrvatskog jezika i proučite materijale koje su maturanti prethodnih generacija proglasili korisnima.

Odlične su vijesti da se esej i test više ne vrednuju odvojeno što znači da esej ne morate proći za polaganje hrvatskog jezika, a test se sastoji od pitanja višestrukog izbora zbog čega imate veće šanse skupiti bodove čak i kad ne znate točan odgovor.

Bonus savjet: Kad niste sigurni u točan odgovor na pitanjima u testu, nemojte samo nasumično odabrati bilo koji odgovor nego prvo eliminirajte one odgovore za koje ste posve sigurni da nisu točni pa se od preostalih odlučite za jedan.

Državna matura matematika – što očekivati i kako se pripremiti?

Drugi obvezni predmet za sve maturante većini je mrska matematika koju, kao i hrvatski, možete polagati na osnovnoj ili višoj razini. Matematika se kod maturanata testira na sljedećim područjima: brojevi i algebra, funkcije, jednadžbe i nejednadžbe te geometrija. Sva ova navedena područja pokrivena su i na osnovnoj i na višoj razini, samo s različitim postotnim udjelom u ukupnom broju bodova te različitim tipovima zadataka.

Pripreme za državnu maturu – matematika - viša razina

Prilikom polaganja više razine matematike traži se bolje poznavanje geometrije i funkcija nego na nižoj razini, odnosno ta područja imaju nešto veći postotni udio u ukupnom broju bodova. Također, na višoj razini nalaze se dva zadatka produženog odgovora koji nose čak 16 od 60 bodova.

Pripreme za maturu -  matematika - niža razina

Maturanti koji polažu nižu razinu matematike imat će nešto manje vremena za pisanje ispita od maturanata na višoj razini, no i manji broj zadataka i manji broj ukupnih bodova koje mogu skupiti.

Koju god razinu odabrali polagati, proučite stare ispite, ispitni katalog za državnu maturu iz matematike te vježbajte rješavanje zadataka u svakoj prilici.

Bonus savjet: Pregledajte ispit i krenite rješavati od lakših zadataka i onih koje sigurno znate. Kada tek počnete pisati ispit, razina straha bit će visoka stoga prvo riješite one zadatke koji će vas opustiti i povećati vam samopouzdanje, a s težima se suočite kad se naviknete na cijeli proces. Imat ćete dovoljno vremena za pregledavanje testa, a mozak će podsvjesno obrađivati one teže zadatke dok vi rješavate lakše tako da će vam odgovori potencijalno puno lakše doći jednom kad im se vratite.

Kako se pripremiti za engleski – matura bez stresa

Engleski jezik jedan je od stranih jezika, zadnje kategorije koju svi maturanti obvezno moraju polagati. Osim engleskog, maturanti mogu odabrati bilo koji drugi strani jezik pod uvjetom da je njegov sadržaj propisan ispitnim katalogom i da je maturant tijekom dvije godine školovanja imao iz njega pozitivnu ocjenu. Maturanti klasičnih gimnazija mogu polagati i latinski ili grčki jezik.

Što se tiče ispita iz engleskog jezika, on se sastoji od triju cjelina: čitanje, slušanje i pisanje pri čemu se pisanje odnosi na pisanje eseja i svaka cjelina nosi jednu trećinu bodova.

Tijekom priprema za ispit iz engleskog jezika dobro se informirajte, vježbajte na prošlogodišnjim zadacima i iskorištavajte svaku moguću priliku da se okružite engleskim jezikom – gledajte filmove, slušajte glazbu, čitajte knjige i članke na engleskom. Nitko nije rekao da priprema za maturu ne smije biti zabavna!

Bonus savjet: Pažljivo čitajte zadatke i proučavajte polazni sadržaj – za neke zadatke samo to će biti dovoljno da dođete do točnog odgovora i dobijete bodove. Tekst zadatka čitajte od početka do kraja i dobro razmislite prije odabira konačnog odgovora.

Pripreme za maturu – kemija

Kemija je jedan od izbornih predmeta na državnoj maturi, i to onih koje je teže pripremiti. Na ispitu iz kemije testiraju se područja: tvari, kemijske promjene, energija, brzina i ravnoteža kemijskih reakcija, prikupljanje podataka, obrada i prikazivanje rezultata.

Koliko god je to moguće, potrudite se kemiju učiti uz stvarne pokuse jer ćete tako lakše upamtiti gradivo. Rješavajte zadatke od prethodnih generacija maturanata, a pogotovo obratite pozornost na one koji su njima predstavljali najveći izazov.

Bonus savjet: YouTube je prepun zanimljivih kemijskih pokusa koji vam itekako mogu biti korisni za pripremu državne mature. Ne ustručavajte se učiniti učenje ugodnim!

Pripreme za maturu – fizika

Oni maturanti koji su odabrali uz matematiku polagati i fiziku kao izborni predmet imaju naše vječno poštovanje. Na ispitu iz fizike testiraju se mehanika, termodinamika, elektromagnetizam, titranje, valovi i optika te moderna fizika.

Odlične su vijesti da mnogi maturanti kažu kako su zadaci na ispitu iz fizike 90% lakši od onih u školi stoga vježbajte na zadacima koji su se pojavili na prethodnim maturama ili se pripremajte uz mentore koji će vam znati zadatke objasniti i pojednostaviti.

Bonus savjet: Prije nego krenete na rješavanje zadataka, duboko udahnite i poklonite si nekoliko minuta da se smirite bilo kojom tehnikom koja za vas funkcionira. Imat ćete dovoljno vremena da si to možete priuštiti, a smireni um značajno će kvalitetnije pristupati informacijama od uma u panici.

Jesu li tijekom priprema potrebne posebne skripte za maturu?

Bit ćemo iskreni s vama, pripreme za maturu traju tijekom svih razreda srednjih škola. Ako ste učili redovito, već imate određenu ideju što vas čeka i vaše stare bilješke mogu biti skripte za maturu i ne morate ništa posebno pripremati.

Mnogi maturanti vole učiti direktno iz knjiga, no ako već imate određenu razinu znanja ili volite učiti iz sažetije prezentiranih informacija, skripte bi mogle biti pravi način za vas. Samo budite oprezni iz kojeg izvora dobivate skripte i dobro provjerite sve informacije navedene u njima da vam ne bi na kraju učinile više štete nego koristi.

Kako se smiriti dok se čekaju rezultati mature?

Nakon konačnog završetka ispita državne mature dolazi olakšanje, ali i vrijeme neizvjesnosti dok čekate rezultate. U tom razdoblju posve je normalno osjećati još veći stres nego za vrijeme priprema jer ste svjesni da će rezultati mature odrediti smjer vašeg budućeg obrazovanja i potencijalne karijere, a ništa više ne možete promijeniti.

No to ne znači da ne postoje trikovi kojima možete umanjiti stres i tjeskobu te svjesnije uživati u iznimno dinamičnom i zanimljivom razdoblju svog života.

Za početak, osvijestite da su vaše emocije apsolutno normalne u trenutnoj situaciji, ali one neće promijeniti rezultate ispita koji je već napisan. Taj dio posla ste već obavili i na vama je sada samo „preživljavanje“ do konačnog ishoda.

Najbolje u trenutnoj situaciji što možete učiniti je distrakcija zabavnim i opuštajućim aktivnostima nevezanima za učenje i maturu. Pogotovo ako ste tijekom priprema zanemarili neke druge aktivnosti kojima ste se inače bavili poput sporta, izvanškolskih aktivnosti ili druženja s prijateljima, sad je idealan trenutak da im se u potpunosti posvetite dok se ne budete opet morali vratiti u školske klupe.

I zapamtite, niste sami i sve ovo će jednom proći!

Gdje pronaći online pripreme za maturu?

Zbog neplaniranih okolnosti tijekom 2020. godine nastava na daljinu postala je dobro poznata učenicima i osnovnih i srednjih škola. To su donekle dobre vijesti jer znači da kao maturanti nećete gubiti vrijeme na prilagodbu učenju online pa vam ostaje više vremena za samo učenje.

U Edukacentru dočekali smo promjene u konceptu učenja spremni tako da su online pripreme za maturu pod vodstvom naših iskusnih predavača dostupne svim maturantima u Hrvatskoj gdje god se nalazili. Uvježbajte nastup bez stresa iz sigurnosti vlastitog doma i pripremite se za fokusirano i smireno pisanje ispita uz našu pomoć. Detalje provjerite ovdje i slobodno nam se javite sa svim dodatnim pitanjima.

Dragi maturanti, želimo vam puno sreće na prekretnici vašeg formalnog obrazovanja i ne zaboravite uživati u svakom trenutku jer se oni više nikada neće ponoviti!