Je li moguće samostalno naučiti strani jezik?

18. 4. 2018.

centar stranih jezika

Vjerojatno ste u posljednje vrijeme često nailazili na oglase koji po ovom pitanju nude čudesne rezultate – tako ćete, korištenjem nečega što ti oglasi nude, u samo dva tjedna tečno govoriti bilo koji strani jezik, usvojiti sve njegove neobičnosti, frazeologiju i slično. Ne moramo vam ni govoriti da je to moguće u istoj onoj mjeri u kojoj biste korištenjem drugih čudotvornih proizvoda imali savršenu figuru u dva tjedna, ili bi vam narasla duga, gusta i bujna kosa u dva tjedna i slična čuda – dakle, razumijemo se.

No svejedno, pitanje iz naslova samo po sebi ima smisla i vrijedi odvajanja malo vremena kako bismo ga promislili i prokomentirali. Odgovor na to pitanje nije jednoznačan ni jednostavan, svakako, i to iz više razloga. Učenje jezika je stjecanje vještine, kao i bilo koje druge te zahtijeva motivaciju, mentalni, energetski pa i emocionalni ulog onoga koji se upušta u učenje nekog novog jezika. Matematika je tu jasna – što više vašeg uloga, to će rezultat biti bolji, bilo da učite samostalno, ili da krenete na tečaj jezika pa s predavačem prolazite taj proces.

Svatko od nas na različite načine usvaja novi jezik – netko voli rješavati zadatke, netko slušati pjesme s tekstovima na tom jeziku, netko gleda filmove, netko gleda slike i tako usvaja nove riječi, a netko jednostavno voli „zagrijati stolac“ na način na koji smo to činili kad smo bili djeca, i sve te metode su jednako vrijedne i važne, jer kao odrasli ljudi smo formirane osobnosti i svatko od nas zna što mu odgovara.

Svakako je važno pritom naglasiti da je učenje stranog jezika proces koji zahtijeva kontinuitet – kontinuirani rad na usvajanju ove plemenite vještine, korištenjem spomenutih metoda i stalnim radom. Dugogodišnje iskustvo rada s odraslim ljudima mi je pokazalo da u takvoj kombinaciji čak i onaj famozni „talent za jezik“ dugoročno jako malo vrijedi ako se kontinuirano ne radi i ako se barem dvadesetak minuta dnevno ne posveti aktivnom usvajanju jezika. Oni s možebitno slabijim prirođenim jezičnim kompetencijama, ali redoviti u učenju, gotovo uvijek brže i bolje dugoročno napreduju od onih prirodno talentiranih, ali bez „radnih navika“.

Iz perspektive predavača mogu reći da samostalno učenje jezika jest moguće, no pritom smatram da je za sam početak učenja ipak bolje krenuti na tečaj, jer se tako stječu sigurni i čvrsti temelji na kojima se onda kasnije lako grade detalji i finese. Neki jezici imaju sasvim drugačiju logiku od materinskog (s ovim se dosta susrećem u nastavi njemačkog jezika) i tu se stvara moguća „opasnost od urušavanja“ – stjecanjem pogrešnih jezičnih matrica i obrazaca je kasnije puno teže proširivati znanje jer je sve na klimavim i pogrešnim temeljima što dugoročno neće donijeti zadovoljavajući rezultat i napredak.

Svakako, kad se steknu dobri, čvrsti temelji i solidan osnovni vokabular, moguće je samostalno učiti dalje. Tada učenje jezika nalikuje na uređenje interijera sigurne i lijepe kuće koju ste izgradili – s pažnjom birate detalje i boje te dodajete sve one sitnice koje ocrtavaju vaš ukus i osobnost (usvajate vokabular i fraze koje su vam potrebne ili vam se jednostavno sviđaju jer su zabavne, zanimljive, drukčije od onih u materinskom jeziku i sl.)

No, na kraju balade, jezik je sredstvo komunikacije i tako se i najprirodnije i najlakše uči – u interakciji s ostalim ljudima. Iako ste možebitno stekli solidna znanja samostalno, preporučljivo je, ako već nemate mogućnosti odlaska u zemlju čiji ste jezik naučili, da makar povremeno „odradite“ konverzacijske tečajeve ili se priključite nekom tečaju na višem stupnju, kako bi jezične kompetencije i suverenost vladanja jezikom ostale na nivou. A možda steknete i nove prijatelje!