Jutarnja rutina uspješnog poduzetnika

25. 11. 2019.

poslovna učinkovitost

Što točno razlikuje uspješnog poduzetnika od neuspješnog? Kako uspješni postaju produktivniji, sretniji i manje pod stresom?

Tajna se krije na samom početku dana, u tihim satima jutarnje rutine. A što se točno tada događa i kako vi to možete primijeniti na svoj život, pročitajte u nastavku članka.

Ne kaže se bez razloga „Po jutru se dan poznaje.“ I stručnjaci se slažu sa starom narodnom poslovicom te potvrđuju da je jutarnja rutina iznimno važna. U jutarnjim satima postavljaju se temelji za dan koji slijedi stoga je presudno iskoristiti vrijeme kada ste najodlučniji i imate osjećaj kontrole.

Upravo odmah nakon buđenja (pogotovo ako se potrudite probuditi što ranije) imate priliku iskoristiti vrijeme samoće i započeti dan fokusirani, puni energije i kreativnosti.

Kad krenete istraživati ovo područje, primijetit ćete da svatko nudi svoju interpretaciju idealne jutarnje rutine, od općenitih savjeta do rasporeda isplaniranih u minutu. Za lakše snalaženje u toj šumi informacija jutro se može podijeliti u 3 kategorije, a na vama je da se otvorite testiranju i isprobavanju aktivnosti iz svake kako biste sagradili jutarnju rutinu idealnu za sebe.

Koju god kombinaciju odabrali, savjetujemo vam da svakako pokrijete sve 3 kategorije jutarnjih aktivnosti koje čine razliku:

1. Pokret

Tijelo razumije jezik pokreta i kada se počnete kretati odmah ujutro, zna da je vrijeme za buđenje. Osim toga, kretanje smanjuje razinu hormona stresa, kortizola, a pojačava dopamin i serotonin koji poboljšavaju raspoloženje. Što mislite, kako će vam izgledati ostatak dana ako odmah ujutro uzmete „injekciju sreće“?

Naravno, nitko od vas ne očekuje da odradite iscrpljujući jednosatni trening svako jutro čim otvorite oči. Kako ćete se točno kretati prilagodite sebi i trenutnoj životnoj situaciji, a mi vam predlažemo sljedeće aktivnosti:

 • joga, pozdrav suncu ili jednostavno istezanje
 • šetnja (s kućnim ljubimcima)
 • trčanje
 • plesanje uz najdražu glazbu
 • HIIT, kardio, pilates ili bilo koji drugi trening
 • pospremanje kuće ili stana
poslovna edukacija

Aktivacija tijela odmah ujutro osigurat će vam pojačan fokus i visoku razinu energije koja će vas nositi na krilima samopouzdanja tijekom cijelog dana.

2. Osvještavanje trenutka

Ova kategorija služi zaustavljanju jutarnje užurbanosti, adrenalina i stresa. Jutro je idealno vrijeme da se zaustavite, zahvalite što ste se probudili i dobili priliku za još jedan dan te se preispitate što od njega uistinu želite. Kako biste povećali optimizam, zahvalnost, kreativnost i obogatili svoj život, uključite bilo koju od sljedećih aktivnosti u svoju jutarnju rutinu:

 • zapisivanje misli, ideja, želja i ciljeva u dnevnik
 • vođenje dnevnika zahvalnosti
 • pregled dugoročnih i kratkoročnih ciljeva
 • fokusirano opušteno disanje i meditaciju
 • motivacijski govor u ogledalo
 • planiranje dana koji slijedi
 • maženje s partnerom / djecom / kućnim ljubimcima

Kad jednom obratite pozornost na blagoslove kojima ste već okruženi i u miru isplanirate buduće korake, sve što dolazi neće više izgledati toliko prijeteće i bit ćete sposobniji nositi se s novim izazovima.

poslovna edukacija

3. Učenje

Koliko god bili skloni ušuškati se u zonu komfora i zaključiti da već znamo sve što trebamo znati, potreba za napretkom jedna je od osnovnih ljudskih potreba. Kad se savlada nešto novo, aktivira se nevjerojatan osjećaj postignuća, ponosa i svrhe zato neka svakodnevno učenje postane dio vaše rutine. Inspirirajte se, stvorite si nove prilike te povećajte prihode i samopouzdanje tako što ćete uključiti u svoje jutro barem 15 minuta neke od sljedećih aktivnosti:

U današnje vrijeme dostupnosti informacija na svakom koraku živjeti u neznanju je osobni odabir. Zato pažljivo birajte kakvim ćete se informacijama izložiti ujutro kad ste najsvježiji.

Zaključak

Kad sljedeći put uletite užurbano u novi dan pod izlikom da si nemate vremena priuštiti kvalitetnu jutarnju rutinu, sjetite se da će upravo ona odrediti uspješnost ostatka tog dana. Ponekad će biti sasvim dovoljno dobro se protegnuti, nasmijati novom danu i umjesto Instagrama otvoriti Duolingo.

Kako izgleda vaša trenutna jutarnja rutina, pokriva li već sve 3 kategorije?