3 aplikacije za učenje o kojima želiš saznati više u 2019.!

22. 2. 2019.

osobni razvoj

Ako nemaš ideju koje vještine bi ti mogle biti korisne na budućem radnom mjestu, najbolje je da se raspitaš kod osoba koji već rade na takvim poslovima, ili još bolje, da odeš na studentsku praksu. Općenita je preporuka da je korisno učiti strane jezike, snalaziti se na računalu (tko danas ne radi na računalu?), znati programiranje, web dizajn i biti u koraku sa specijaliziranim znanjima vezanim uz nove tehnologije (Znaš li, primjerice što radi UX dizajner, osim što može lako pronaći dobro plaćeni posao?)

Ako te ovo zainteresiralo i želiš saznati više o tome kako učiti preko interneta, u nastavku pročitaj više o tri aplikacije za online učenje koje ti preporučamo da istražiš ovo proljeće. Pa krenimo:

1.      DUOLINGO

duolingo

Ako si oduvijek htio naučiti klingonski, ali nisi imao vremena, Duolingo je aplikacija za tebe! A sada ozbiljno, na Duolingu stvarno možeš učiti i klingonski, uz 27 drugih stranih jezika (da, i engleski je tu :)). Popularnost Duolingo-a pred drugim aplikacijama za učenje jezika je u tome što je vrlo jednostavan za korištenje i jezik se uči usput, primjerice u pauzama dok si u tramvaju ili čekaš da zakuha ručak. Osim toga, možeš postavljati dnevne ciljeve i pratiti svoj napredak te za svaki korak naprijed dobiješ malu nagradu (a kao što znamo, nagrade su moćni poticaji za učenje). Pogledaj popis dostupnih Duolingo tečajeva i odaberi kojim jezikom želiš pozdraviti proljeće.  

2.      CODEACADEMY

osobni rast i razvoj

Ono što je Duolingo stranim, to je Codecademy  programskim jezicima. Ako si početnik ili iskusan programer, ovdje možeš naučiti kako programirati u HTML-u, CSS-u, JavaScript-u, Pythonu-u, SQL-u i u drugim programima egzotičnih kratica. Dobra vijest je da vježbaš kodiranje paralelno s gledanjem lekcije, možeš pratiti svoj napredak i program ti sam predlaže sljedeći tečaj. Druga dobra vijest je da ne moraš "downloadati" nikakav "software" da bi "testirao kod", već to možeš napraviti odmah u svom "browser-u" (a ovo je primjer "običnog" jezika kojim programeri govore kada ne programiraju:)) Jesmo li spomenuli da je Codecademy besplatan? Pogledaj popis dostupnih Codecademy tečajeva i podigni svoj "geek level" koju crticu više. 

 3.      COURSERA

aplikacije za učenje

Coursera je web stranica na kojoj možeš pronaći 1000+ edukacija sveučilišta diljem svijeta, o svim temama koje možeš zamisliti. Ako zatražiš financijsku pomoć, možeš besplatno pristupiti većini edukacija te plaćaš jedino ako želiš certifikat. Tečajevi traju od dva tjedna do par mjeseci, sudjeluješ tako što gledaš videe predavača/ica, čitaš predložene tekstove, rješavaš zadatke i u kontaktu si s ostalim polaznicima/ama tečaja preko foruma. Na kraju imaš ispit, gdje dobiješ povratnu informaciju o uspjehu. Ako zvuči komplicirano, vjeruj nije. Sve što ti treba je dobro snalaženje u engleskom jeziku i samodisciplina da izvršavaš tjedne zadatke na vrijeme. Pogledaj popis dostupnih Coursera tečajeva i otvori širom vrata svijeta znanja koje ne poznaje granice.   

Ako ti engleski jezik ipak nije najbolji prijatelj a želiš učiti online, pogledaj ponudu besplatnih online tečajeva na hrvatskom jeziku Sveučilišnog računskog centra na Srce. Ovdje možeš naučiti raditi u Microsoft Office-u i u drugim programima, uz koje dobiješ i potvrde.

Sretno s online učenjem!