Najzabavnije aplikacije za učenje stranih jezika

11. 9. 2019.

učenje stranih jezika

Otvoreni ste prema učenju stranih jezika, ali užasava vas povratak debelim udžbenicima i bilježnicama? Niste jedini – upravo zato osmišljeno je pregršt aplikacija za online učenje i vježbanje u pokretu, a mi vam donosimo popis najboljih.

Ljeto nas još uvijek čvrsto drži u svom stisku što znači da se i dalje naveliko putuje i boravi na vanjskom zraku. U takvim uvjetima nitko ne želi vući tešku literaturu za sobom, ali to ne znači da je nestala i želja za učenjem.

Ako su strani jezici područje vašeg interesa, na raspolaganju vam je mnoštvo aplikacija koje će učenje i vježbanje učiniti zabavnim poput dječje igre. Neke smo već spominjali, a osim njih savjetujemo vam da isprobate i sljedeće:

1. Memrise

Cijena: besplatno

Dostupno na uređajima: Android, iPhone, iPad, online putem web preglednika

Dostupni jezici: engleski, francuski, španjolski, nizozemski, portugalski, norveški, danski, japanski, korejski, islandski, slovenski, arapski, turski, njemački, švedski, poljski, talijanski, kineski, ruski, mongolski

Memrise aplikacija za učenje stranih jezika besplatna je i funkcionira po principu mnemotehnike s tim da su svi korisnici slobodni dodati svoje unikatne memory kartice. Na raspolaganju vam je bogat izbor jezika, a možete i preskakati do zahtjevnijih zadataka ako niste potpuni početnik.

Osim slika koje služe kao vizualno pomagalo za pamćenje, Memrise aplikacija koristi još jedan poseban pristup učenju novih riječi i fraza. Naime, nove riječi postavlja u rečenice s riječima koje slično zvuče na vašem materinjem jeziku kako biste mogli izgraditi dodatnu vezu među njima i još ih lakše zapamtiti. Aplikacije je vrlo zabavna i podsjeća na igricu što osigurava da ćete joj se redovito vraćati.

2. Busuu

Cijena: besplatno uz nadoplatu za premium sadržaj

Dostupno na uređajima: Android, iPhone, iPad, online putem web preglednika

Dostupni jezici: njemački, španjolski, portugalski, francuski, engleski, talijanski, ruski, poljski, turski, japanski, kineski, arapski

Busuu aplikacija jednostavna je za korištenje i nudi nekoliko različitih „razreda“ za učenje koje birate ispunjavanjem kviza na početku. Programirana je tako da učite nove riječi i fraze u kontekstu rečenica, ali i izolirano te na kraju svake razine prolazite kviz kako biste testirali naučeno. Ono što ju čini drugačijom od ostalih aplikacija za učenje stranih jezika jest postojanje zajednice korisnika što znači da novi jezik možete vježbati kroz interakciju s onima kojima je on materinji. Zvuči zabavno, zar ne?

tečaj stranih jezika

3. MindSnacks

Cijena: besplatno uz nadoplatu za cijelu igricu

Dostupno na uređajima: iPhone, iPad

Dostupni jezici: španjolski, portugalski, francuski, talijanski, njemački, kineski, japanski

Kad bismo od zabavnih aplikacija za učenje stranih jezika birali najzabavniju, to bi definitivno bio MindSnacks. Sve lekcije dizajnirane su kroz jednostavne igrice usklađene s vašim predznanjem koje pružaju potpuno drugačije iskustvo učenja. Kroz šarene i interaktivne igrice vježbate slušanje, vokabular i gramatiku, a aplikacija prati vaš napredak tako da uvijek znate na čemu još možete poraditi. No čak i kad savladate sve lekcije, možete se i dalje igrati te tako vježbati naučeno.

4. Babbel

Cijena: prva lekcija besplatna zatim plaćena pretplata

Dostupno na uređajima: Android, iPhone, iPad, online putem web preglednika

Dostupni jezici: nizozemski, danski, engleski, francuski, indonezijski, njemački, talijanski, norveški, poljski, portugalski, ruski, švedski, španjolski, turski

Svaki tečaj u aplikaciji Babbel počinje učenjem vokabulara korak po korak uz pomoć slika, a zatim se riječi koriste u dijalozima i frazama ovisno o vašoj razini znanja. Zbog toga vrlo brzo možete naučiti dovoljno za snalaženje u razgovoru, a pomoću vježbi izgovora osigurat ćete se da vas druga strana potpuno razumije. Lekcije možete skinuti i za učenje offline, a kako završite s pojedinom lekcijom možete birati između memory kartica i vježbi pisanja kako biste ponovili i utvrdili naučeno.

5. HelloTalk

Cijena: besplatno uz nadoplatu za premium sadržaj

Dostupno na uređajima: Android, iPhone, iPad, online putem web preglednika

Dostupni jezici: više od 100 jezika

HelloTalk bila je prva aplikacija dizajnirana za povezivanje govornika različitih jezika kako bi jedni drugima bili učitelji. Svi znamo koliko je važno redovito koristiti novi jezik koji učimo, a HelloTalk upravo to omogućuje. Potpuno je različita od gore navedenih aplikacija jer ne pratite nikakav striktno određen tečaj, nego napredujete svojim vlastitim tempom komunicirajući s govornicima iz cijelog svijeta. Svoje partnere možete birati prema dobi, jeziku koji govore te zemlji iz koje dolaze. HelloTalk je neizbježna aplikacija za svakoga tko je ozbiljno odlučio savladati strani jezik i upoznati nove kulture, uz bonus pomaganje drugima da nauče njihov.

Zaključak

Živimo u vremenima kad su nova znanja dostupna za nekoliko klikova, samo vam treba čvrsta želja za učenjem. Korištenje stranih jezika izvrstan je način za širenje vidika, vježbanje pamćenja i upoznavanje novih prijatelja. Pronađite savršenu aplikaciju za sebe i krenite, možda ćete već sutra naručiti kavu na francuskom!