Kako najbolje iskoristiti modernu tehnologiju dok učite strani jezik?

31. 10. 2018.

tečaj stranog jezika

Svi smo online i sve je online pa tako i razne aplikacije na pametnim telefonima, YouTube kanali koji nude svakakve sadržaje i često ni sami ne znamo što nam od svega toga uopće treba ili ne treba i kako odabrati najbolje (za nas)?

Ako ste polaznik tečaja stranog jezika, ove stvari vam mogu biti odlična nadogradnja s kojom gradivo koje ste radili na satu promatrate i slušate iz neke druge perspektive ili predstavljenu na drugi način, što može biti zanimljivo, a i potiče na lakše pamćenje sadržaja.

Primjerice – na satu ste taj dan učili dijelove namještaja, a onda ste kod kuće „pročačkali“ YouTube i naišli na video u kojem se govori o namještaju i sve (ili većina) riječi koje ste učili se spominju i poznate su vam. „Pa ja to znam!“, reći ćete sami sebi i potražiti još koji video da utvrdite znanje. Ili ćete čuti/vidjeti riječ koja vam je poznata sa sata, ali se ne sjećate što znači – pokušajte iz konteksta videa saznati što bi mogla značiti, a onda provjerite u bilješkama jeste li bili u pravu. Ako i niste, nema veze, sad je znate zauvijek.

YouTube je odličan medij s mnoštvom sadržaja baš na temu učenja stranih jezika. Predavač će vam vjerojatno preporučiti neke kanale (neke ćete i zajedno gledati na satu), no nemojte od predavača očekivati da će vam preporučiti onaj baš za vas najbolji – možda vam se svidi preporuka predavača, možda i ne, i to je u redu. Potražite sami sadržaje i vidite što vam odgovara jer je YouTube zaista prebogat kanalima koji prezentiraju sadržaje kroz svakakve načine – pjesme, power point prezentacije, slike, intervjue i slično, a na vama je da odaberete način koji je za vas najbolji (jer smo već naučili da nas ima svakakvih – netko voli učiti kroz slike, netko pišući, netko slušajući itd.)

Ista je stvar s mobilnim aplikacijama, ima ih zaista puno, jedna od najpopularnijih je DuoLingo i ona je odlična za dodatno vježbanje i učenje, a njezina posebna „vrijednost više“ je da nema hrvatske verzije pa ako primjerice pomoću nje učite španjolski, usput malo vježbate i engleski. Sjajno, zar ne?! DuoLingo je odlična razbibriga dok ste u tramvaju ili autobusu i umjesto da se živcirate zbog zastoja, „odigrajte“ koju lekciju na DuoLingo i skratit ćete vrijeme, sačuvati živce i naučiti nešto novo.

Ako ste „tečajac“ – popričajte s kolegama u grupi o tome kakva su njihova iskustva, budući da ste svi na istom stupnju (da ne kažemo „u istom sosu“) pa možda netko nađe neku dobru aplikaciju, netko neki dobar kanal na YouTube-u i svi skupa ćete biti još bogatiji.

To su sve odlični alati koje možete koristiti kao dodatni materijal dok učite strani jezik, pogotovo kad ste na početnom stupnju. Kasnije, kad ste već stasali i osamostalili se, to vam može biti i način kako da sami sebe održavate u kondiciji, ako niste u prilici da pohađate tečaj ili individualne satove, gdje se događa prava interakcija, bilo s kolegama u grupi, bilo s predavačem.

I za kraj – spominjali smo to u nekim od prethodnih članaka – ako ste zaintrigirani ponudama raznih pomagala i metoda kojima ćete u roku od 2 tjedna doći od početnog do naprednog stupnja, mi vas ne želimo i ne možemo odgovoriti od kupnje takvih „čudotvornih metoda“, no kao što smo tada rekli, očekivati takav strelovit uspjeh je isto kao očekivati savršenu figuru ili dugu bujnu kosu u samo 2 tjedna.

Kao i uvijek, univerzalne istine nema, netko savladava jezik samostalno, samo putem ovih ili nekih drugih metoda i aplikacija, netko polazi tečaj i usput koristi tehnologiju, a nekom sva ta tehno-čuda ne predstavljaju nešto privlačno i korisno – i svi su ti tipovi ljudi u pravu. Na vama je jedino da istražite koji ste vi tip i što vama osobno najbolje odgovara.