Kako učiti (i najbolje naučiti) za vrijeme pohađanja tečaja?

11. 10. 2018.

brzo učenje

Odlučili ste krenuti na tečaj (bravo, čestitamo!), osjećate se kao raketa pred ispaljivanje jer pucate od želje i motivacije i već se vizualizirate kako s lakoćom i osmijehom na licu govorite vaš novi omiljeni strani jezik, no nakon par uvodnih sati tečaja, kad se sve zaista čini tako lako i jednostavno, odjednom… sav zanos nekako staje i blijedi, i ne da samo da nije zabavno, nego postaje i pomalo mučno. Zvuči poznato? Kako bismo ovakve situacije izbjegli i/ili sveli na najmanju moguću mjeru (a i nama predavačima bude iskreno žao kada vidimo da se nekoć entuzijastičan polaznik pomalo „povlači“), dat ćemo nekoliko osnovnih savjeta kako učiti dok pohađate tečaj.

Za početak, žao nam je što vam moramo razbiti iluzije koje ste možebitno imali po pitanju vaše ideje kako to tijekom tečaja izgleda – ako ste mislili da je dovoljno samo dolaziti na tečaj, a između toga ne ulagati nikakav trud i energiju u smislu aktivnog samostalnog učenja, žao nam je, tako stvari ne funkcioniraju. Nema tog čarobnog predavača ni najbolje metode koja će vam tako nešto omogućiti bez vašeg uloga, čak i da vam prirodno „idu jezici“, kako se to u nas kaže.

Naravno, nitko ne očekuje od vas da tijekom tečaja kod kuće provodite sate i sate učeći i vježbajući novi jezik (no, kako bi reklama rekla: „Možete, ako vam je gušt!“) – rješenje je negdje na pola puta, kao i obično.

Pa kako onda? Za početak, shvatite sve ozbiljno – opremite se knjigama propisanim za određeni tečaj, bilježnicom i malim rječnikom za upisivanje novih riječi i… budite redoviti na satovima.

Svi mi predavači koji radimo s odraslima volimo na satu imati opuštenu atmosferu, gdje se volimo i smijati i šaliti, no to ne znači da je tečaj zafrkancija – dapače! Tu se radi ozbiljan posao, usvajaju se nova znanja i tih sat i pol boravi se u jednoj sasvim solidnoj „teretani za mozak“ ili „mentalnoj baušteli“ gdje predavač prenosi znanje, vještine i informacije, a na vama je da ih kroz razne aktivnosti na satu upijate i usvajate.

A kad dođete kući, ta nova znanja usvojite do kraja, tako da vam ostanu zauvijek. Kako?

Ponovite gradivo koje ste taj dan radili na satu – pročitajte nekoliko puta naglas lekciju koju ste obradili, ponovite naglas riječi koje ste upisali u rječnik, sami sebe ispitujte te riječi, vježbajte ponovo sami zadatke koje ste radili na satu u grupi (rješenja imate sa sata pa će vam biti lakše kad sami sebe budete testirali) i kad osjetite da ste sigurni, krenite u praktičnu primjenu stečenih znanja.

Kako? Primjerice – ako ste na satu učili živežne namirnice, kad odete „po špeceraj“, probajte što više riječi sa sata nabrojati dok kupujete (ne tjeramo vas da u dućanu naglas sami sa sobom razgovarate, ali u sebi – to i nije problem, priznajte). Ako se pak neke riječi ne možete sjetiti, kad dođete kući, potražite je u vašem rječniku/popisu riječi sa sata, garantirano ćete ju zauvijek zapamtiti i kad drugi put odete u dućan, znat ćete ju sigurno!

Ako ste učili neko novo glagolsko vrijeme (npr. neko prošlo vrijeme), „izvrtite“ oblike u svim mogućim varijantama, primjerice, „Ja sam kupila kruh“/“Moj brat je kupio kruh“/“Vi ste kupili kruh“… kad to napravite kroz nekoliko „rundi ponavljanja“, ti oblici se spremaju u vaše pamćenje i tamo ostaju, a i izvještili ste se pa više nećete morati razmišljati o tome kako složiti rečenicu – to nakon vježbi jednostavno ide. Kao kad ste u autoškoli prvo gledali u pedale i mjenjač, a nakon par tjedana vožnje s lakoćom vozili, mijenjali brzine, kočili i ostalo – e tako vam je nekako i s usvajanjem jezika.

I za kraj, kao i inače u životu, ne uspoređujte se ni s kim! Ako su vaši kolege u grupi brži i vještiji, nema veze. Ako radite i aktivni ste u učenju, ako „ne varate“, sve će sjesti na svoje mjesto, u Vašem osobnom ritmu i brzini, sve dok ne budete spremni „za vanjski svijet“ i korištenje novog stranog jezika uz onaj osmijeh o kojem smo pisali na početku teksta.