Sedam grešaka koje treba izbjeći u procesu zapošljavanja

25. 10. 2018.

poslovne vještine

Bez obzira na veličinu kompanije, za dobro funkcioniranje svake važno je utvrditi brz i uspješan proces zapošljavanja.

To se često zna pretvoriti u kompliciran i zamoran postupak, ali sigurno ćete ga poboljšati ako izbjegnete sljedeće česte pogreške.

Pronaći pravog zaposlenika za određeno radno mjesto nije toliko jednostavno kako se na prvu čini. Po nekim istraživanjima, zapošljavanje je izvršnim direktorima jedan od najvećih izazova s kojima se susreću.

Neke stvari moguće je utvrditi prilikom razgovora za posao i ostatka selekcijskog postupka, no kako izbjeći naknadne glavobolje zbog onih koje ste predvidjeli?

Za početak, potrudite se izbjeći ovih 7 pogrešaka:

1. Prilagodite proces zapošljavanja razvoju tvrtke.

Prilikom razvoja poslovanja, vrlo je česta praksa da se tvrtka razvija i raste, a proces zapošljavanja ostaje isti. Obično poslodavci na početku preferiraju zaposliti kandidate slične sebi, no kako tvrtka raste, s vremenom se dogodi da se zaposlenici profilirani na isti način više ne uklapaju u tim. Zato je proces zapošljavanja potrebno prilagoditi aktualnim potrebama tvrtke kako bi se osigurao najbolji izbor kandidata koji mogu pratiti razvoj.

2. Ne izbjegavajte raznolikost.

Ako kompanija ne prilagođava proces zapošljavanja aktualnim potrebama te vrti isti postupak iznova i iznova, može se dogoditi profiliranje jednog tipa zaposlenika i posljedično manjak raznolikosti na popisu kandidata. Kad kažemo raznolikost, to može biti bilo koja razlika u dobi, iskustvu, rasi, spolu – bitno je da donosi širu perspektivu mišljenja.

To može tvrtku učiniti znatno uspješnijom jer će zaposlenici biti skloni rastu i napretku. Nemojte se bojati zaposliti nekoga tko donosi izazov – možda je baš to ono što vašoj kompaniji treba za napredak.

3. Ni sami ne znate što želite?

Prije nego uopće privučete kandidate na prijavu u selekcijski postupak, dobro razmislite kako ćete na što jasniji i precizniji način iznijeti činjenice o radnom mjestu. Nejasne ili krivo navedene odgovornosti koje će zaposlenik imati te znanja i vještine koje su mu potrebne često dovode do lošeg rezultata zapošljavanja.

Ako imate jasnu viziju što želite, bit će vam mnogo lakše pronaći te kvalitete u novim potencijalnim zaposlenicima. Budite konkretni i iskreni u komuniciranju vrijednosti koje vaša kompanija predstavlja pa ćete lakše privući kandidate koji isto to zastupaju.

4. Uvijek provjerite preporuke.

Ako vam se već pruža mogućnost, nemojte propustiti priliku odvojiti malo vremena i provjeriti preporuke koje vam kandidat predstavlja. Tako se mogu saznati zanimljive informacije koje bi vam mogle biti korisne u procjeni kandidata, pogotovo ako je sličan način poslovanja vaše tvrtke i bivšeg poslodavca. Tako unaprijed možete saznati detalje o radnim navikama i ponašanju te eventualnim propustima potencijalnog budućeg zaposlenika.

5. Nemojte zanemariti informacije na društvenim mrežama.

Jednostavnim guglanjem kandidatova imena možete doznati javno dostupne informacije mimo onih u životopisu kako biste stekli potpuniju sliku o njemu. Naravno, nemojte biti pretjerano kritični i obratite pozornost samo na informacije direktno povezane s budućim radnim mjestom i imidžom kompanije, ali također budite oprezni prema izuzetno negativnim sadržajima.

6. Nemojte isključiti postojeće zaposlenike iz selekcijskog procesa.

Trenutni zaposlenici mogu biti vrlo važna karika u zapošljavanju novog člana tima, pogotovo zato što su upravo oni ti koji će u budućnosti surađivati s njim. Također, tko bolje zna koja će mu znanja i vještine biti potrebne na novom poslu od onih koji ga već obavljaju? Svakako uključite njihovo mišljenje i upute, a nadređenima dajte priliku da kandidate upoznaju od početka selekcijskog procesa.

7. Vrijeme je ključan faktor – pazite koliko ćete potrošiti na selekciju.

Ako znate ili naslućujete da bi se u skorijoj budućnosti moglo otvoriti radno mjesto, nemojte čekati predugo kako biste krenuli u potragu za novim zaposlenikom. Odabir kandidata nije posao koji bi se trebao shvaćati olako kao nešto što se može odgoditi i obaviti u pet minuta.

Što si manje vremena ostavite, povećavate mogućnost pogreške jer ćete sniziti kriterij, a to daje prostora kobnim propustima. No u isto vrijeme, nemojte ni previše otegnuti potragu za novim zaposlenikom jer što više kopate, više ćete biti uvjereni da vam ne odgovara – nitko.

Najbolje bi bilo kreirati plan regrutiranja i selekcijski postupak te imati perspektivne kandidate u vidu i dok još nije službeno otvoreno radno mjesto. Tako ćete biti spremni i hladne glave čak i u situacijama najveće hitnosti, a dobro osmišljen i spreman plan regrutacije lako je naknadno ažurirati prema potrebama.

Da zaključimo, zapošljavanje je proces koji se treba obavljati smišljeno uz maksimalnu prilagodbu trenutnim potrebama kompanije. Imajte na umu da u isto vrijeme dok vi proučavate novog kandidata, i on proučava vas, stoga osigurajte da si međusobno odgovarate i prije pravog testa – službenog radnog odnosa.