Škola od kuće – katastrofa ili prilika?

24. 3. 2020.

instrukcije

Iako smo već duže svjesni neizbježnih promjena u obrazovanju, nismo očekivali da će se naša djeca tako brzo susresti s potpunom digitalizacijom. No je li neočekivana situacija zapravo skrivena prilika za razvijanje dugoročno korisnih vještina?

Svaka promjena je izazovna, šokantna i nepoželjna na početku, ali prihvaćanjem situacije i nužnom prilagodbom možete iz svake situacije izvući najbolje.

Trenutno svjedočimo ogromnoj promjeni u svakodnevici zbog koje je obrazovanje neočekivano potpuno digitalizirano. Zbog toga je svako dijete (a i roditelj) „prisiljeno“ naučiti digitalne vještine i snaći se u moru informacija na globalnoj razini.

Sada imate idealnu priliku pripremiti svoje dijete na školu budućnosti, ali i premostiti generacijski digitalni jaz i sami spoznati mogućnosti tehnologije.

Dakle, koje prednosti djeca mogu steći digitalnim obrazovanjem?

1.     Pravilno korištenje tehnologije

Sada više nego ikada imate priliku provoditi vrijeme sa svojom djecom i kontrolirati način na koji upotrebljavaju tehnologiju. Usmjerite ih u smjeru obrazovanja, područja koja ih zanimaju i vježbajte pristup provjerenim i korisnim informacijama.

Savjetujemo da i dalje imate na umu zdravu ravnotežu između vremena provedenog ispred ekrana te ostalih svakodnevnih životnih aktivnosti.

2.     Sigurnost na internetu

Povezano s prethodnom točkom, učenjem pravilne upotrebe tehnologije djeca će naučiti i koja su ponašanja na internetu prihvatljiva te kako izbjeći neprimjeren i nasilan sadržaj. Isto tako povećat će im se sposobnost otkrivanja hakiranja i prevara te će steći vještinu korištenja odgovarajućih sigurnosnih alata za zaštitu podataka. Nekontrolirani boravak na internetu pun je rizika i sad je pravi trenutak za učenje kako ih izbjeći.

3.     Digitalno komuniciranje

Digitalna komunikacija još je izazovnija od komunikacije uživo jer ne možete prenijeti informaciju govorom tijela ili tonom glasa. Zato je iznimno važno naučiti djecu kako pravilno komunicirati i uspješno surađivati s drugim članovima zajednice pomoću digitalne tehnologije i medija. A kad će imati bolju priliku to naučiti nego sada kad je takav oblik komunikacije jedini koji imaju na raspolaganju?

4.     Digitalna pismenost

U vrijeme kad se svatko osjeća kompetentnim dijeliti informacije, presudno je znati kojim izvorima vjerovati, kako koristiti stečene informacije za opću dobrobit te kako ih odgovorno dijeliti dalje kreirajući sadržaj.

5.     Stvaranje online identiteta

Nikada nije prerano da djeca nauče kako je sve što kažu ili objave online vidljivo velikom broju ljudi i nikada zapravo ne nestaje. Naučite ih ovu lekciju prije nego ju nauče sami metodom pokušaja i pogreške. Isto tako nužno je da shvate kako i drugi stvaraju svoje online identitete i objavljuju filtrirani sadržaj svojih života koji prikazuje samo djelić istine. Djeca uče iz svega što ih okružuje stoga dajte sve od sebe da ih okružuju točne i korisne informacije.

Zaključak

Trenutni digitalni oblik obrazovanja može biti izvrsna vježba za budućnost i sigurni smo da će dugoročno ostaviti pozitivne posljedice, a tome su u pomoć doskočili i kolege iz EduLab Lemona svojom platformom za online instrukcije na koju se možete besplatno registrirati i pronaći instruktora prema potrebi. Djeca su u suštini znatiželjna bića koja upijaju nova iskustva i znanja kao spužve. Ako im pravilno pristupimo u sadašnjoj situaciji, rano će se naučiti nositi s globalnim izazovima i prihvatiti online obrazovanje kao nešto svakodnevno i normalno. Zbog takvog stava prema obrazovanju bit će otvoreniji stjecanju znanja i nakon završetka obaveznog školovanja te cijelog života aktivno raditi na vlastitom usavršavanju.

A ne bismo li im svi poželjeli takvu budućnost?