Zabavne, ali učinkovite ideje za učenje engleskog jezika

9. 9. 2021.

Učenje engleskog jezika

Engleski jezik govori više od 20% svjetske populacije što ga čini jednim od najčešće proučavanih jezika. Za snalaženje u današnjem svijetu nužno je razumjeti barem osnove i zato ti u ovom članku donosimo pregršt ideja za učenje engleskog jezika te kako ga možeš izvježbati do savršenstva.

Iako ne postoji službeno odabran svjetski jezik, činjenica je da je engleski jezik trenutno dominantan međunarodni jezik poslovanja, obrazovanja, zabave, znanosti, diplomacije i interneta. Gdje god se okreneš, komunikacije se odvija na njemu i zato vjerujemo da je odluka za učenje engleskog već pala te da je vrijeme za ideje kako da ga što prije i uspješnije počneš učiti.

Učenje engleskog jezika za početnike – samostalno ili u školi stranih jezika?

Kad krećeš učiti neko novo područje u kojem si potpuni početnik, prirodno je željeti zadržati određenu razinu sigurnosti pa krenuti učiti samostalno u udobnosti vlastitog doma. Učiti engleski jezik definitivno je moguće i samostalno (u nastavku ideje kako), ali za uspješnije i brže rezultate svakako je poželjnije prepustiti se stručnjacima u školama stranih jezika.

Učenje engleskog jezika

Tečajevi engleskog jezika pažljivo su promišljeni i prilagođeni razini znanja polaznika dok se tijekom samostalnog učenja možeš zbuniti zbog pregršt dostupnih informacija i gubiti vrijeme na materijale za učenje koji nisu u skladu s tvojim trenutnim mogućnostima. Također, kad učiš u grupi u školi odmah imaš priliku testirati svoje znanje, vježbati komunikacijske vještine i ispravljati greške koje možda nećeš ni uočiti prilikom samostalnog učenja.

Za bilo kakvo ozbiljnije pristupanje učenju engleskog jezika preporučujemo pronalaženje tečajeva koje vode stručnjaci jer će tako tvoj proces učenja engleskog jezika biti brz, kvalitetan i zanimljiv, a uz sam jezik upoznat ćeš i kulturu i običaje izvornih govornika.  Predavači kojima pokloniš svoje povjerenje kontinuirano i pažljivo će te pratiti u tvom radu i napretku kako bi razina motivacije uvijek bila visoka, a rezultati vidljivi.

Posebna je dodatna prednost učenja engleskog jezika u EdukaCentru kao školi stranih jezika to što su naši programi odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja stoga se upisuju u radnu knjižicu, a predavanja se izvode u skladu s preporučenim europskim standardima.

Ideje za samostalno učenje engleskog jezika

Ako se ipak za početak odlučiš zabaviti samostalnim učenjem engleskog jezika, postoji mnogo provjerenih izvora informacija od kojih možeš krenuti. Trenutno su iznimno popularne aplikacije za učenje stranih jezika koje ti prezentiraju materijal na zabavan i jednostavan način tako da možeš ubaciti kratke sesije učenja u prijevozu ili dok čekaš u redu.

Aplikacije za učenje engleskog jezika možeš koristiti bilo da si potpuni početnik ili ti je potrebna samo vježba i nadogradnja trenutnog znanja. Odlične su za vježbanje pravilnog izgovora, a pomoći će ti i da ostaneš motivirana jer možeš pratiti svoj svakodnevni napredak.

Osim aplikacija, vrlo su popularne i web-stranice preko kojih možeš početi učiti engleski jezik ili nadograditi postojeće znanje. Donosimo ti nekoliko zanimljivih koje možeš odmah besplatno isprobati:

Breaking News English

Iako se na prvu može činiti kako je ovo klasični portal s vijestima, zapravo se radi o web-stranici koja prikuplja aktualne vijesti iz cijeloga svijeta te ih prilagođava i objavljuje na 7 razina kompleksnosti. Ovo je idealno mjesto za učenje i vježbu engleskog jezika ako ionako voliš ostati u tijeku s trenutnim događanjima.

LearnEnglish

Kad se uči nešto novo, najbolje se vratiti na sam izvor odakle je došlo. Ova britanska stranica omogućuje upravo to svima koji žele učiti od najizvornijih od izvornih govornika. Testiraj svoje znanje besplatnim kvizom i zatim prati resurse i materijale za učenje koje će ti LearnEnglish preporučiti na svom portalu.

Do People Say

Kad već stekneš određenu razinu razumijevanja jezika, uvijek postoje izrazi i fraze tipične za engleski jezik za koje nisi sigurna što znače ili u kojim situacijama bi ih upotrijebili izvorni govornici. Za to postoji odlična stranica Do People Say koja pretražuje komentare na Redditu u kojima je upotrijebljena zadana fraza tako da možeš proučiti kako se ona zapravo koristi među stvarnim ljudima.

Ideje za učenje engleskog jezika kod kuće

Osim ovih službenijih izvora za učenje engleskog jezika poput aplikacija i web-stranica, za samostalno učenje možeš koristiti još mnoštvo autentičnih materijala s kojima si možda već ionako okružena.

Kako naučiti engleski jezik kod kuće? Na primjer, slušaj glazbu na engleskom i nauči riječi pjesama napamet. Možda se čak i poigraj s prijevodom tih pjesama na hrvatski ili prevedi na engleski svoju omiljenu pjesmu na hrvatskom.

Isključi hrvatske titlove i gledaj svoje omiljene serije i filmove bez titlova ili s titlovima na engleskom. Počni pratiti na društvenim mrežama profile koji govore o temama koje te zanimaju na engleskom jeziku, slušaj podcaste, čitaj blogove i knjige na engleskom te gledaj videa na YouTubeu. Internet je bogat izvor mnogo materijala pomoću kojih možeš učiti jezik usput se odlično zabavljajući zato se ne ustručavaj spojiti ugodno s korisnim.

Kao dodatan trik možeš si promijeniti postavke na računalu i mobitelu na engleski kako bi se još više povezala s jezikom u svom svakodnevnom životu.

Kako vježbati konverzacijski engleski?

Pomoću konverzacijskog engleskog jezika naučit ćeš voditi spontane i autentične razgovore te ćeš se znati izraziti i objasniti svoje mišljenje izvornom govorniku. Upravo zato je za vježbanje konverzacijskog engleskog važno pronaći prilike i situacije gdje možeš komunicirati s izvornim govornicima.

Jedna je od ideja otputovati u inozemstvo gdje ćeš sigurno pronaći mnoštvo situacija za vježbu razgovora i snalaženja na engleskom jeziku čak i ako ne odeš u zemlju gdje je taj jezik službeni.

No budući da putovanje ipak zahtjeva određeno vrijeme i resurse, postoje i lakši načini vježbe iz udobnosti vlastitog doma. Mnogo web-stranica kreirano je baš sa svrhom da na njima pronađeš izvornog govornika i vježbaš komunikaciju. Neke od najpoznatijih su:

Conversation Exchange

Conversation Exchange omogućuje ti da se spojiš s izvornim govornikom jezika koji te zanima, a naročito je zanimljivo kad i njega zanima jezik koji je tebi materinji. U tom slučaju možete se dopisivati ili vježbati razgovor unaprijed dogovorenim video pozivima.

Tandem

Tandem je odlična web-stranica i aplikacija za one koji žele pronaći partnera za vježbanje engleskog jezika i znaju točno po kojim uvjetima žele komunicirati. Na primjer, moguće je definirati omiljeni način komunikacije (tekstualne ili audio poruke, video i audio pozivi ili sastanak uživo), koliko vremena tjedno možeš posvetiti razgovorima putem ove aplikacije, u koje doba dana ti najbolje odgovara komunicirati pa čak i koliko često želiš da ti se ispravljaju greške!

Kako naučiti poslovni engleski?

Vještina učinkovite komunikacije na engleskom jeziku danas je vrlo poželjno umijeće u poslovanju koje te može pogurati ispred konkurencije prilikom zapošljavanja. Budući da je engleski jezik poslovanja i diplomacije, nužno je savladati barem osnove poslovnog engleskog za samouvjerenu komunikaciju s kolegama i klijentima.

Učenje i vježbanje poslovnog engleskog ne mora biti samo u strogim poslovnim uvjetima – i ovdje se itekako možeš zabaviti uz malo kreativnosti. Slušaj poslovne podcaste koji imaju transkripciju (ili ju napravi sama!), gledaj TED i slične govore o poslovnim temama, čitaj knjige za poslovni razvoj i kad god imaš priliku, koristi nove riječi i izraze!

Za dodatnu vježbu poslovne verzije engleskog jezika pripremi scenarije koji bi se potencijalno mogli dogoditi na radnom mjestu i istraži riječi i fraze koje bi ti mogle biti korisne u tim situacijama. Kad god imaš priliku, čitaj članke u kojima se koristi jezik tvoje struke te se možda čak i zabavi prijevodom takvih članaka kako bi posebni izrazi još lakše ušli u tvoj vokabular.

Ako još uvijek nisi napravila profil na LinkedInu, sad je idealan trenutak jer je to društvena mreža na kojoj se koristi mnogo poslovnog engleskog jezika i koja ti može pomoći u vježbi. Možda ondje pronađeš i kandidate za vježbu komunikacije, a tko zna kakve ti se još sve poslovne prilike mogu otvoriti!

Koje su razine engleskog jezika?

Razine jezika

Nakon što smo prošli mnoge kreativne i zanimljive načine učenja, postavlja se pitanje kako ćeš moći procijeniti na kojoj je razini tvoje poznavanje engleskog jezika? Na to pitanje odgovor nam daje Zajednički europski referentni okvir za jezikeprema kojem su jezične kompetencije razdvojene na jasno definirane razine.

Početnici

  • A1 razina

Kao početnik u učenju engleskog jezika na ovoj razini možeš sa sugovornikom razmijeniti osnovne informacije o sebi, postaviti pitanje, napisati jednostavnu poruku, koristiti vrlo jednostavne fraze i rečenice te pročitati i razumjeti jako jednostavan i kratak tekst.

  • A2 razina

Na A2 razini počinješ shvaćati koncept različitih glagolskih vremena i možeš jednostavnim izrazima usmeno ili pismeno govoriti o sebi, svojoj prošlosti, obitelji, hobijima itd.

Samostalni korisnici

  • B1 razina

Na B1 razini možeš već bolje pismeno komunicirati iako će se primijetiti da tekst nije pisao izvorni govornik. Također, ova razina znanja engleskog jezika bit će ti dovoljna da se snađeš u većini situacija u stranoj zemlji.

  • B2 razina

Na ovoj razini možeš vrlo dobro komunicirati na engleskom te voditi smislenu i zadovoljavajuću komunikaciju s izvornim govornikom. Možeš razumjeti vijesti, filmove te iznositi svoje mišljenje u diskusijama.

Napredni korisnici

  • C1 razina

Ako si na C1 razini, posjeduješ već zavidnu razinu znanja engleskog jezika te ga možeš bez puno izazova koristiti u društvene i poslovne svrhe. Vrlo jasno i detaljno možeš prenijeti svoje mišljenje drugima te razumjeti čak i teže specijalizirane članke.

  • C2 razina

Ovo je najviša razina poznavanja engleskog jezika što znači da ga znaš koristiti precizno i prikladno situaciji te na razini izvornog govornika.

Online test engleskog jezika

Ako u bilo kojem trenutku tijekom svog učenja engleskog jezika nisi sigurna u svoju procjenu trenutnog stupnja znanja ili te zanima koja je sljedeća preporučena razina za tebe, postoje mnoga mjesta gdje to možeš testirati uživo ili online. Jedno od njih je i kod nas u EdukaCentru gdje možeš zatražiti online test engleskog jezika kako bi bila sigurna u svoju trenutnu razinu znanja te usput dobiti i preporuku koji bi tečaj bio sljedeći najbolji korak za tebe.

Da zaključimo, engleski jezik trenutno je jezik bez kojeg se teško snaći u bilo kojem životnom području i zato ti savjetujemo da ga što prije kreneš učiti, vježbati i usavršavati. Osjećaš li se spremnom fokusirano učiti i biti vođena stručnom podrškom kroz taj proces do izuzetnih rezultata, ovdje smo za tebe u svakom trenutku.