Molba za posao koju će svaki poslodavac pročitati

17. 11. 2020.

poslovna edukacija

Dok si u aktivnoj potrazi za novim radnim mjestom, molba za posao čini se kao težak dodatan zadatak na ionako stresnu situaciju.

Zato pročitaj ovaj članak i nauči kako jednostavno napisati životopis i molbu za posao koji će te sigurno dovesti do uspješnog kraja potrage za poslom.

To je to, stigao je dugo očekivani trenutak i tvoje oči konačno su ugledale oglas za posao na koji se jedva čekaš prijaviti. Bilo da mijenjaš radno mjesto ili se prvi put prijavljuješ za posao, sigurno osjećaš određenu dozu nesigurnosti kako uspješno proći proces od prijave do prvog radnog dana. Na sreću, mnogi su već prošli tim putem i zato postoje provjereni koraci koje možeš poduzeti da bi željeni posao na kraju bio tvoj.

Kako treba izgledati prijava za posao?

Za početak, odluči da bilo kojoj prijavi za posao nećeš pristupiti površno. Generičke prijave koje pošalješ iste na 10 različitih adresa nitko ne doživljava ozbiljno i to je provjereni način da tvoja prijava završi na hrpi odbijenih životopisa i molbi za posao.

Svoju prijavu za posao svaki puta prilagodi poslodavcu kojem se javljaš. Uzmi si malo vremena istražiti koje su vrijednosti tvrtke za koju se želiš raditi, za što se zalažu ili što očekuju od osobe koja bi radila na tvom željenom radnom mjestu. Time već pokazuješ da si ozbiljan kandidat koji se ne boji uložiti dodatni trud. Osim toga, individualnim pristupom pokazuješ da ti je stalo do konkretne tvrtke i radnog mjesta koje oni nude te da ti nisu samo još jedna prijava za posao u nizu. Na primjer, možeš analizirati i uočiti neke od izazova s kojima se tvrtka trenutno suočava te predložiti kako im baš ti možeš pomoći u njihovom rješavanju.

Dodatan je bonus što možda tijekom istraživanja otkriješ da navedena tvrtka i nije baš najbolji odabir za tebe što će ti uštedjeti vrijeme i potencijalno te odvesti do još boljeg radnog mjesta.

Nakon proučavanja tvrtke i svog potencijalnog novog radnog mjesta, kad si sasvim siguran da se želiš prijaviti, vrijeme je za konkretne korake.

Kako napisati životopis?

Svatko tko se ozbiljno prijavljuje za posao zna da je kvalitetan životopis njegova ulaznica za razgovor za posao. Na svako radno mjesto prijavljuju se stotine kandidata stoga je svrha životopisa istaknuti te u moru prijava te odmah pokazati poslodavcu da posjeduješ potrebne karakteristike i kvalifikacije.

Ovo je trenutak kad trebaš iskoristiti stečeno znanje o tvrtki i prilagoditi svoj životopis njima i radnom mjestu za koje se prijavljuješ. Istakni vještine i iskustva koja se traže u natječaju, budi što precizniji te koristi konkretne primjere i situacije. Na primjer, nemoj reći da si na prošlom poslu proaktivno učio nove vještine, nego navedi točno koje vještine i u kojim situacijama.

Neka životopis bude jasan i konkretan, izbaci staro ili nevažno radno iskustvo te maksimalno skrati količinu informacija kako bi životopis ostao koristan i zanimljiv poslodavcu.

Koristi riječi i izraze koji imaju aktivno značenje, poput upravljati, voditi, postići te pažljivo nekoliko puta pročitaj cijeli tekst kako bi sigurno izbjegao gramatičke i pravopisne pogreške. Koliko ozbiljno možemo shvatiti kandidata koji u životopisu punom grešaka hvali svoju preciznost i oko za detalje?

Bonus savjet: Daj prijateljima ili članovima obitelji da pročitaju tvoj životopis prije slanja kako bi bio siguran da je jasan svima, a ne samo tebi.

Životopis – primjer standardnih dijelova

Postoje različiti formati životopisa i poželjno je svoj učiniti što autentičnijim, no bez obzira na to svaki bi trebao sadržavati sljedeće dijelove:

 1. Osobni podaci - ime i prezime, datum rođenja, adresa i kontakt podaci (e-mail adresa i broj telefona ili mobitela). Možeš priložiti i fotografiju, ali nije nužno.
 2. Osobni profil – mini oglas koji uključuje tvoje vještine, postignuća, iskustvo i ciljeve u karijeri, nešto što će te istaknuti od ostalih kandidata. Ovo je samo nekoliko redaka koje osoba koja čita životopis može odmah uočiti.
 3. Radno iskustvo – kreni pisati radno iskustvo od najnovijeg prema starijem i to u natuknicama. Neka bude pregledno, tako da poslodavac jednim pogledom može uočiti informacije o tvrtki, trajanju zaposlenja, radnom mjestu te zadacima koji su obavljani. Ako još uvijek nemaš radnog iskustva, ovdje možeš navesti i rad koji nije bio prijavljen, rad tijekom studija ili volontiranje.
 4. Obrazovanje – informacije o obrazovanju također navodi kronološki od nedavnog prema starijem. Navedi razdoblje srednje škole, studija te zvanje koje si stekao po završetku obrazovanja. Nema potrebe navoditi osnovnu školu osim ako je recimo bila u inozemstvu pa je ondje stečeno znanje stranog jezika važno za radno mjesto. Svakako navedi i dodatnu edukaciju, ali pripazi da to budu samo relevantni tečajevi.
 5. Dodatne informacije – ovdje možeš navesti znanje stranih jezika, znanje rada na računalu, vozačke dozvole i slično.
 6. Hobiji i interesi – ako želiš navoditi svoje hobije, interese ili neka dodatna postignuća, vodi se time da oni budu važni poslodavcu za konkretno radno mjesto za koje se prijavljuješ.
 7. Preporuke – možeš dodati i preporuke od kojih je barem jedna povezane s poslom za koji se natječeš odmah u životopis ili samo napomenuti da ih možeš dostaviti po potrebi.

Europass CV online

Europass životopis jedan je od najpoznatijih formata životopisa u Europi. Uveden je kako bi tražitelji posla diljem Europske unije imali ujednačen format životopisa, no nije ga nužno koristiti ako se prijavljuješ za poslove u Hrvatskoj.

Obrazac Europass životopisa možeš ispuniti online potpuno besplatno i uvijek imati pri ruci sve potrebne informacije koje se onda brzo ažuriraju kad ti treba prilagođen životopis.

Otvorena molba za posao

Osim životopisa, prijavi za posao potrebno je priložiti i molbu za posao ili motivacijsko pismo. To je dokument koji treba poslodavca uvjeriti da zaista želiš posao za koji se prijavljuješ i da bi on trebao baš tebe odabrati. Molba za posao obično se šalje za oglašeno radno mjesto, no možeš poslati i otvorenu molbu kad tvrtka ne oglašava službeno potragu za zaposlenicima. Posveti pisanju molbe za posao posebnu pozornost jer baš ona može presuditi u tvoju korist ako drugi imaju životopise sa sličnim kvalifikacijama.

Ovo je još jedna prilika za pokažeš svoje znanje o tvrtki stoga prilagodi molbu poslodavcima jednako kao i životopis. Usmjeri se na konkretnu poziciju koju želiš te argumentiraj zašto su tvoje vještine i iskustvo baš ono što je potrebno za nju. Ponavljamo, navodi samo ono iskustvo koje je relevantno za poziciju za koju se prijavljuješ.

Neka molba bude jasna, precizna i konkretna, pisana pozitivnim tonom i puna aktivnih izraza. Dobro pripazi na gramatičke i pravopisne greške te tipfelere!

Otvorena molba za posao – primjer standardnih dijelova

Molba se piše u obliku poslovnog pisma, formalnim stilom na A4 papiru. Sve što želiš reći trebalo bi stati u maksimalno 5 kratkih odlomaka. Svaka molba za posao ima određenu strukturu i trebala bi sadržavati sljedeće elemente:

 1. Podaci o pošiljatelju – ime, prezime, adresa.
 2. Podaci o primatelju – naziv tvrtke, naziv kontakt osobe ako je poznat, adresa.
 3. Mjesto i datum.
 4. Predmet – npr. molba za radno mjesto administratora.
 5. OslovljavanjePoštovani ili poštovana gospođo Horvat, ako je poznato kome se obraćaš.
 6. Tekst molbe - prvo uvodna rečenica u kojoj je opisan razlog tvog javljanja. Zatim središnji, glavni dio u kojem ćeš opisati razloge zašto si baš ti osoba koja im je potrebna te na kraju zaključak sa zahvalom te informacijama za daljnji kontakt. U središnjem dijelu istakni svoje najjače adute te svakako ne zaboravi napomenuti meke vještine i socijalne kompetencije!
 7. Službeni pozdrav i potpis.

Postoji li kreativna molba za posao?

Budući da molba za posao ima svoj ustaljeni izgled i strukturu, sigurno se pitaš postoji li neki način kako ju možeš učiniti kreativnijom i autentičnijom? U svakom koraku prijave za posao ima prostora gdje možeš biti kreativan i pokazati sve svoje vještine, pa tako i u molbi.

Na primjer, možeš kreirati Venov dijagram putem kojega ćeš prikazati poslodavcima kako im mogu koristiti tvoje vještine. Jedan krug neka budu vještine koje posjeduješ, a u drugom one koje poslodavac traži. Naravno, u sredini će biti one karakteristike koje su vam zajedničke.

Osim toga, potrudi se biti originalan pri izražavanju pa izbjegavaj sve one generičke izraze koje su poslodavci pročitali već stotinu puta. Molba u ovom slučaju predstavlja tebe stoga koristi svoj autentičan glas maksimalno moguće, uz poštivanje poslovnog jezika i formalnog tona.

Zaključak

Svaka prijava za posao puna je neizvjesnosti, ali uz pomnu i pravilnu pripremu steći ćeš dovoljno samopouzdanja u svoje vještine i iskustvo kako bi se mogao dobro predstaviti poslodavcima. Zapamti da je najvažnije povezati svoje sposobnosti s radnim mjestom za koje se prijavljuješ kako bi uvjerio poslodavce da si idealan odabir. Iskrena, precizna i konkretna molba uz kvalitetan životopis siguran su put do razgovora za posao!