Sam svoj šef – kako samozapošljavanjem do slobode?-old

28. 2. 2019.

eduka centar

Ove godine predviđen je rekordan iznos od 341 milijuna kuna poticaja za samozapošljavanje, a prošle 2018. zabilježeno je čak dvostruko više korisnika potpore nego godinu ranije.

U članku donosimo zašto se samozapošljavanju okreće sve više Hrvata, ali i kako možete doći do dijela tog kolača te ostvariti svoje ideje.

Bili silom prilika ili primamljivih uvjeta, sve više nezaposlenih u Hrvatskoj odustaje od pronalaska radnog mjesta i okreće se samozapošljavanju. Kao najveću prednost ističu slobodu u kreiranja radnih uvjeta i odabiru poslovnih suradnika, no i mogućnost veće zarade i ranijeg umirovljenja.

Maksimalni poticaj za pokretanje vlastitog posla ove godine doseže čak do 275.000 kuna, a u slučaju da poslujete samostalno, možete računati na potporu do 70.000 kuna. Za ovu mjeru potrebno se obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a prije nego to učinite, provjerite ispunjavate li vaša ideja osnovne uvjete.

Dobro je na umu imati sljedeće:

1.      Pripremite konkretan plan poslovanja.

Svima nam svakodnevno padaju ideje na pamet, no za ostvarenje jedne kroz novčane poticaje potrebno dokazati isplativost poslovne ideje na konkretan i precizan način. To znači izraditi poslovni plan s troškovnikom putem kojih ćete isplanirati na što planirate potrošiti nepovratna sredstva te kako će okvirno izgledati vaša prva godina poslovanja.

Osim što je poslovni plan s troškovnikom obvezna papirologija za podnošenje Zahtjeva, ovaj korak bit će vrlo koristan i vama. Stavljanjem konkretnih činjenica na papir osvijestiti ćete i sami sebi jeste li spremni na sve što je potrebno da bi vaše brojke imale pozitivan predznak na kraju godine. No, ne brinite, dostupna vam je pomoć u izradi plana, a troškovnik ćete moći naknadno mijenjati.

Za pozitivne bodove u planu dobro opišite svoju ideju, svakako navedite ako već imate radnog iskustva u navedenoj djelatnosti, a pogotovo ako već imate dogovorene buduće poslovne suradnje i klijente. Dobro provjerite jesu li svi detalji usklađeni s pravilima Zavoda, prijavite se kao nezaposlena osoba i spremni ste za početak avanture zvane samozapošljavanje.

2.      Fali ti jedan papir.

Tijekom razmišljanja o pokretanju vlastitog posla, mnoge potencijalne poduzetnike uplašiti će papirologija potrebna za dobivanje potpore i otvaranje vlastite tvrtke ili obrta. Nećemo vam lagati, bit će potrebno prošetati po institucijama s fasciklom pod rukom, ali cijeli proces od prijave za poticaj do prvih poslova teče poprilično brzo i glatko ako ste dobro pripremljeni. Ali ipak izbjegnite pokretanje procesa preko ljeta – svi su na godišnjem pa budite i vi.

Obvezna dokumentacija koju predajete na Zavod za zapošljavanje:

– Zahtjev (propisani obrazac)
– Poslovni plan s Troškovnikom (propisani obrazac)
– Izjava o korištenju potpora male vrijednosti
– Izjava o nepodmirenim obvezama
– Izjava o prihvaćanju posljedica ovrhe
– Izjava o registraciji poslovnog subjekta prije odobrenja zahtjeva

Sve možete pronaći na web stranicama Zavoda, a nakon toga pratite upute svog savjetnika za samozapošljavanje.

3.      Pričekajte s registracijom poslovnog subjekta.

Iako možete otvoriti poslovni subjekt i početi raditi praktički od predaje zahtjeva za potporom, ipak preporučujemo da pričekate do službenog rješenja vašeg zahtjeva. Tako ćete biti sigurni da vam je potpora odobrena i da možete računati na sredstva iz nje, a to možete očekivati u roku od 30 dana od predaje plana s ostalom dokumentacijom.

Sredstva dodijeljena kroz potporu za samozapošljavanje mogu biti razlika između nezaposlenosti ili nezadovoljavajućeg radnog mjesta do ostvarenja posla iz snova. Ako već znate kako izgleda vaš, nemate što izgubiti ako pokušate, zar ne?