Sve što trebate znati za uspješno učenje stranog jezika!

2. 5. 2019.

skola stranih jezika

Zbog kojeg god razloga da ste motivirani na učenje stranog jezika, korisno je saznati više o najboljim praksama učenja iz „pera” iskusnih višejezičnih govornika. 

Na učenje stranog jezika u odrasloj dobi najčešće nas motivira potreba. U školi obavezno učimo engleski, u gimnazijama dodatno njemački ili talijanski. Usporedbe radi, u Njemačkoj je standard pored materinskog govoriti i do tri strana jezika (najčešće je riječ o engleskom, francuskom i španjolskom), dok u drugim zemljama, primjerice u Belgiji i Švicarskoj, mladi odrastaju u višejezičnim sredinama (u maloj zemlji kao što je Belgija postoje čak 3 službena jezika – flamanski, francuski i njemački).

Učenje stranog jezik otvara nam vrata drugih kultura i tržišta, omogućava sporazumijevanje s drugima i drugačijima te širi razumijevanje naše vlastite kulture. Usto je sjajna vježba za mozak! Istraživanja pokazuju da učenjem stranog jezika vježbamo koncentraciju, pamćenje, rješavanje mentalnih problema te postajemo kreativniji.

U nastavku prenosimo najvažnije savjete koji će vam pomoći da učinkovito i uspješno savladate novi jezik. Pa krenimo:

1. Najvažnije je govoriti!

Ako živimo u stranoj zemlji stalno smo u prilici da govorimo. Mnogima je neugodno i nauče nekoliko osnovnih fraza, a u slobodno vrijeme se sporazumijevaju na materinjem jeziku. Međutim, za uspješnu integraciju i dobar osjećaj bolje je vježbati. Je li stvarno važno što osoba u pošti, na blagajni ili u prometu misli o mom njemačkom (pogotovo dok svakim danom postaje sve bolji)?

Ako smo kod kuće, najbolje je vježbati s izvornim govornikom, zatim uživo, u paru ili grupi drugih koji uče strani jezik, a na kraju i preko aplikacija za učenje stranih jezika u paru/grupi. Izvorne govornike različitih stranih jezika možemo pronaći preko Couchsurfing internetske platforme, pod grupama za učenje jezika („language exchange”, „couchsurfing meetup groups”, i td.). A ovdje možete vidjeti popis različitih aplikacija za učenje stranih jezika. Naša preporuka je besplatna mobilna aplikacija Duolingo. 

strani jezici

2.  Prvo nauči osnovne fraze, a zatim se baci na gramatiku i vokabular

Prva faza učenja jezika jest savladati stotinjak najčešće korištenih riječi i nekolicinu fraza koje nam trebaju za osnovno sporazumijevanje. Kada osjećaš da si zapeo/la i stalno pričaš o istom :), vrijeme je za proširenje vokabulara. Najbolji savjet ovdje je da preuzmeš rječnik jezika koji učiš na mobitel i svakodnevno ga koristiš. Primjerice, ako učiš njemački jezik, na mobitel možeš preuzeti Dict.cc, mobilni rječnik gdje možeš saznati kako se riječ piše, kojeg je roda i čuti kako se izgovara. Google Translate je nezaobilazan u učenju jezika. Savjet: Poslušaj i ponovi izgovor riječi, tako ćeš ju puno brže i bolje naučiti!

Tajna je u ponavljanju: nemoj biti lijena potražiti riječ kada ti je na vrhu jezika. Pogledaj, izgovori, napiši, upotrijebi u rečenici – nešto ili sve od toga. Kada ti se sve pomiješa, znači da si maksimalno napregnula sive stanice i da učiš punom parom!

3. Gramatika?

Izvorni govornici nas shvaćaju ozbiljnije kada govorimo gramatički točno. Gramatiku najbolje učimo na tečaju jezika uživo, a zatim online. Tečaj jezika je i prilika da dobijemo diplomu o položenom stupnju stranog jezika koja nam može trebati kod zapošljavanja. Poslodavci svakako cijene i vide korist od djelatnika/ca koji se znaju sporazumijevati na više jezika. Ovdje saznaj više o bogatoj ponudi kvalitetnih i suvremenih tečajeva stranih jezika koji su dostupni u Edukacentru.

tečajevi edukacentar

4. Znam da mi je korisno, ali kako da se motiviram?

Putovanje u stranu zemlju je najbolja motivacija. Usput naučiš o više o kulturi i dobiješ iskustvo bivanja u toj zemlji. Ako ti se sviđa, imaš dobar razlog za učenje tog jezika; i obrnuto. A kako se snaći na putu reći će ti Tripadvisor. Ovdje možeš pronaći preporuke i recenzije putnika za različite turističke sadržaje  i mjesta koja te zanimaju.

Ako ti putovanje nije opcija, možeš čitati knjige na izvornom jeziku, slušati glazbu i audioknjige, gledati filmove, pratiti internetske stranice, pratiti kulturna događanja koja organiziraju strani instituti i slično. Na primjeru njemačkog jezika, audioknjige potraži na audible.de, tekstove i videa na DW, kulturna događanja na stranici Goethe Institut-a. Naravno, uvijek se možeš raspitati kod drugih koji su bili u stranoj zemlji i učili jezik.

5. Za kraj, budi proaktivna i ...

pitaj što ne znaš. Nauči se da ti je „Kako se kaže...?” najbolji prijatelj dok učiš novi jezik. Bez obzira na dob vrata novog jezika su ti otvorena, a kako će ti ići ovisi najviše o motivaciji i spremnosti da pitaš pitanja, tražiš riječi u rječniku, vježbaš pisanje i čitanje, i najvažnije – da govoriš dok ne progovoriš!

Sretno!