AutoCAD – program koji tvoju viziju pretvara u stvarnost

29. 9. 2021.

AutoCAD EdukaCentar

AutoCAD je iznimno popularan računalni program za dizajniranje koji najčešće asocira na građevinsku industriju, no njegova je primjena zapravo puno šira. U sljedećem članku donosimo u kojim sve industrijama možeš pronaći posao sa znanjem AutoCAD-a, ali i općenito što u njemu možeš raditi.

CAD je akronim od Computer Aided Design ili oblikovanje pomoću računala što znači primjenu računala za dizajniranje, projektiranje, konstruiranje, prikaz budućega tehničkog predmeta, izradu dokumentacije za proizvodnju, planiranje proizvodnje, proračun utroška materijala i još mnogo toga.

AutoCAD već duže vrijeme zamjenjuje stari pristup dizajniranju i projektiranju koji je zahtijevao grbljenje nad crtaćom daskom i dizajn na papirima bez puno prostora za pogreške. Lako ga je naučiti i jednostavan je za upotrebu što ga čini jednim od najpopularnijih programa koji koriste inženjeri i tehničari u mnogim strukama.

AutoCAD: Posao u poželjnim industrijama

Želiš li svoju viziju pretvoriti u opipljivu stvarnost, AutoCAD je savršen program za to jer pomoću njega možeš jednostavno izraditi precizne modele i vidjeti ima li tvoja ideja smisla u prostoru. Ovaj popularni program koriste tisuće inženjera diljem svijeta za kreiranje različitih vrsta predmeta, od jednostavnih dijelova strojeva do velikih složenih struktura.

Kad se spomene AutoCAD, svima najčešće prvo padaju na pamet građevinska industrija i arhitektonska struka, no on ima široku primjenu i u mnogim drugim strukama poput strojarske, geodetske ili elektro. Pomoću AutoCAD-a pripremaju se planovi i nacrti za nove strojeve i druge mehaničke uređaje koji mogu ubrzati proizvodnju, projektiraju se mostovi, vodovodi, ceste i elektroničke mreže, a arhitekti najčešće u njemu crtaju planove za poslovne i privatne zgrade.

Ako ti to nije dovoljno da dobiješ ideju o novom uzbudljivom radnom mjestu koje ti se može otvoriti kad naučiš koristiti AutoCAD, bit će ti sigurno drago čuti kako on ima široku primjenu i u modnoj industriji, pogotovo u proizvodnji sportske obuće. Naime, Nike pomoću preciznih algoritama i raznolikih alata u AutoCAD-u dizajnira sportsku obuću posebno prilagođenu svakom sportu.

Ako si više fan filmske industrije ili industrije video igara, i tamo možeš pronaći svoje mjesto pomoću znanja AutoCAD-a. Budući da je u njemu moguće kreirati 3D animaciju, kreativci svoje vizije specijalnih efekata mogu precizno kreirati u računalnom programu i zato danas možemo uživati u fantastičnim filmovima punima vizualnih efekata koji oduzimaju dah.

Ukratko, pomoću AutoCAD-a možeš se snaći u mnoštvu industrija dok ga god znaš produktivno koristiti za ubrzavanje projekata, smanjenje skladišnog prostora te brzo i jednostavno modificiranje dizajnerskih modela.

AutoCAD: 2D projekti

U AutoCAD-u možeš stvarati izvrsne 2D, odnosno dvodimenzionalne projekte korištenjem uvijek ažurnih inovativnih alata kojima je moguće stvoriti gotovo svaki zamislivi oblik, kreirajući tako prilagođena i osobna rješenja.

Crtanje dvodimenzionalnih objekata, kao i njihovo uređivanje temelj su za kvalitetan rad u AutoCAD-u i to je zapravo digitaliziran oblik crtanja olovkom na papiru gdje postoje samo širina i dužina. Za crtanje u AutoCAD-u nužno je poznavanje koordinatnog sustava te različitih vrsta koordinata.

U najnovijim verzijama AutoCAD-a značajno su poboljšane funkcije za 2D dizajn i postignuta je preciznija točnost alata. Na primjer, možeš kreirati dimenzije automatski, obrasci se mogu povezivati s aplikacijama za proračunske tablice, iz objekata, blokova i atributa mogu se izdvojiti podaci te kreirati matrice.

AutoCAD: 3D projekti

Kad istražiš crtanje 2D objekata, otvara ti se mogućnost i 3D modeliranja gdje se dodaje još jedna dimenzija (visina) za precizniji dizajn projekata, odnosno crtanje u prostoru. Ako je 2D crtanje poput crtanja na papiru, 3D možeš zamisliti kao da npr. crtaš objekt u kutiji za cipele.

3D modeliranje vrlo je traženo u području industrijskog dizajna i inženjerstva gdje je važno dobiti standardne izometrijske crteže na temelju trodimenzionalnog modela.

AutoCAD 3D

Kad savladaš 3D projekte u AutoCAD-u, naučit ćeš poimati 3D prostor i snalaziti se u njemu što će te dovesti do sposobnosti naprednog obrađivanja složenih crteža. Znat ćeš izraditi prostorni model bez problema, vizualno ga prikazati i povezati s drugim programima za obradu modela.

AutoCAD 2020

AutoCAD 2020 i AutoCAD 2021 (o kojem ćemo nešto više reći u sljedećem odlomku) najbolje su verzije programa za korištenje na Windowsima 10 (64-bitni sustav), a uz to su i vrlo popularni kod početnika. Korisnici za verziju AutoCAD 2020 kažu da je dosta stabilna ako se redovito ažurira, a u odnosu na prethodne verzije ima poboljšanu 3D grafiku, pojednostavljeno uređivanje i označavanje u crtanju te određeno poboljšanje u prijenosu značajki između dvaju nacrta. Osim toga ima posve novu značajku „3D print studio“, poboljšani „object snap“, omogućena je personalizacija postavki te su područja s tekstom i obavijestima podesiva. Poboljšano je i kotiranje sa „smart dimensioning“ te online podrška tebi kao korisniku.

Puna verzija programa još donosi i express tools za brži i jednostavniji rad, jednostavno prikazivanje presjeka, prikupljanje podataka u tablice, promjena viewporta i široke mogućnosti vizualizacije, primjena materijala, renderiranje te osvjetljenje modela.

AutoCAD 2021

Kao i AutoCAD 2020, verzija 2021 namijenjena je samo 64-bitnom sustavu Windowsa 10 te zahtjeva grafički procesor s barem 1 GB RAM-a. U odnosu na prethodne verzije pun je novih značajki prilagođenih individualnom načinu rada i većoj automatizaciji s ciljem povećanja produktivnosti.

Jedna od zanimljivijih novih opcija je „drawing history“ kojom možeš potpuno promijeniti način radnog procesa jer imaš uvid u razvoj crteža. Koristeći ovu značajku mogu se pregledati promjene napravljene na crtežu tijekom vremena uz trenutni uvid uspoređujući prethodne verzije unutar konteksta trenutnog crteža.

U ožujku ove godine izašla je najnovija verzija AutoCAD-a – AutoCAD 2022 koji u odnosu na prethodni donosi još više novih značajki, ali posljedično i bugova koji ometaju u radu tako da su starije verzije poželjnije među korisnicima.

AutoCAD: Cijena licence za korištenje

AutoCAD je program za koji je moguće dobiti licencu za profesionalno korištenje na mjesečnoj, godišnjoj ili trogodišnjoj bazi. Pretplatom na licencu moći ćeš instalirati program na tri različita računala, no pripazi jer samo jedan korisnik odjednom može biti aktivan. Naravno, cijena paketa će varirati ovisno verziji programa i o izvoru gdje kupuješ, no trenutno na službenoj Autodeskovoj web-stranici licencu za najnoviji AutoCAD možeš dobiti za $220 (otprilike 1410 kn) mjesečno, $1775 (otprilike 11 380 kn) godišnje ili $4795 (otprilike 30 740 kn) za tri godine.

AutoCAD za studente

No odlične su vijesti da svi učenici, studenti i profesori koji to žele mogu dobiti potpuno besplatano pristup punoj verziji AutoCAD-a koji mogu koristiti dok god na to imaju pravo, odnosno dok traje njihov status učenika, studenta ili profesora. Za to je potrebna samo jednostavna online registracija na Autodeskovoj web-stranici te dokaz pripadnosti odabranoj školi ili fakultetu. Napomena: Objekti stvoreni u studentskoj verziji programa imaju vodeni žig i ne mogu se koristiti u komercijalne svrhe.

AutoCAD ima i svoju mobilnu verziju programa, aplikaciju AutoCAD Mobile koja je naročito popularna kod studenata koji vole kreirati i dizajnirati u pokretu, između predavanja ili možda čak i na samim predavanjima. Aplikacija privlači i mnoge početnike jer joj mogu lako pristupiti i kreirati projekte gdje god se nalazili.

AutoCAD EdukaCentar

Kako se tebi čini AutoCAD mobilna aplikacija, je li se već pojavila prilika da ju isprobaš?

Postoji li za AutoCAD tečaj online?

Naravno, AutoCAD tečaj ima i online verziju, a osim toga postoji i mnoštvo izvora online putem kojih softver možeš naučiti koristiti besplatno. No službeno isplanirani i strukturirani AutoCAD  tečajevi svakako su bolji izbor kad se radi o ovakvom računalnom programu, pogotovo ako ga namjeravaš koristiti u profesionalne svrhe. Pohađajući tečaj učit ćeš od stručnjaka koji su svoje vrijeme posvetili otkrivanju rješenja koja su testirana i dokazano funkcioniraju. Uz to ćeš dobiti konkretna znanja, praktične tehnike i primjere koje odmah možeš uvježbati i upotrijebiti u praksi. Strukturiranim učenjem primat ćeš količinu znanja koja je primjerena za tebe, naučit ćeš pregršt trikova koji će ti uštedjeti vrijeme te ćeš imati direktan pristup iskusnim stručnjacima koji će odgovoriti na svako tvoje pitanje ili nedoumicu.

Da zaključimo, AutoCAD je program koji uistinu svatko može naučiti koristiti ako tome posveti dovoljno vremena i pažnje, a može te odvesti do nevjerojatnih projekata i materijalizacije tvojih najluđih vizija. Crtaj, dizajniraj i projektiraj u AutoCAD-u bez ograničenja jer baš tvoja ideja može biti ono što će odvesti industriju u kojoj radiš ili želiš raditi na potpuno novu razinu.