Online tečajevi – Vodič kroz najpopularnije vještine koje možeš savladati iz vlastitog kreveta

23. 6. 2022.

Je li učenje online budućnost obrazovanja i ima li uistinu prednosti pred klasičnim učenjem uživo? Koje su to trenutno najpopularnije teme oko kojih se stvaraju online tečajevi i kako ih možeš početi učiti već danas? Na sva ova, ali i brojna druga pitanja odgovorit ćemo u članku koji slijedi, a on će naročito biti koristan onima koji imaju želju za učenjem, no još nisu sigurni kojem se području (trenutno) žele posvetiti.

Jesi li i ti jedna od onih koji su ove godine odlučili dodatno poraditi na svojim vještinama, ali kako se bliži njezina polovica, sve ti je manje jasno što želiš - a vrijeme curi? Ne brini se, do kraja godine ostalo je još sasvim dovoljno vremena za učenje i istraživanje novih područja pri čemu su online tečajevi idealan alat za to. Strukturiran materijal, usmjereno vodstvo, redovite povratne informacije o naučenom i sve to iz udobnosti vlastitog kreveta? Ova idilična verzija učenja itekako je moguća, pogotovo u suvremeno doba edukacije kad je svijet širom otvorio vrata online učenju.

No da bi mogla napraviti dobar izbor za sebe, prvo je potrebno upoznati se s opcijama među kojima možeš birati - zato ti u današnjem članku donosimo informacije o nekim od trenutno najpopularnijih tema online tečajeva čije gradivo možeš bez problema savladati do kraja godine!

Je li online učenje budućnost obrazovanja?

Želiš li naučiti programirati, kreirati web stranicu ili obnoviti svoje znanje njemačkog jezika koji nisi progovorila od srednje škole? Možda bi htjela dizajnirati plakat za humanitarnu udrugu čiji si član ili si ove godine otkrila ljubav prema jogi i zanima te kako postati učitelj? Sva ova znanja danas su ti dostupna za nekoliko minuta, a da bi došla do njih potrebni su ti samo volja, motivacija za učenjem i pristup internetu.

Koncept tradicionalne edukacije radikalno se promijenio u posljednjih nekoliko godina, posebno potaknut globalnom pandemijom kada je cjelokupno čovječanstvo bilo prisiljeno pronaći načine kako nastaviti s obrazovanjem djece i odraslih bez mogućnosti podučavanja uživo. Online učenje postao je posve normalan koncept pri čemu se više ne zahtjeva tvoja prisutnost na određenoj lokaciji kako bi dobila znanje. Širenjem tehnologije i stvaranjem modernih digitalnih alata pristup vrijednim informacijama omogućen je svima, kad god i gdje god se nalazili, dokle god imaju uređaj s pristupom internetu.

Takav pristup učenju pruža veliku slobodu jer se online tečajevi mogu pohađati prema vlastitom tempu zbog čega oni koji uče doživljavaju manji pritisak i povećavaju vlastiti uspjeh eliminiranjem straha da će zaostati za grupom.

Nekoć je pristup ovolikoj količini informacija bio apsolutno nezamisliv, ali trenutno imamo čast svjedočiti značajnoj revoluciji edukacije gdje online tečajevi postaju dostupni sve široj populaciji i nisu više samo način za provesti slobodno vrijeme, nego se pomoću njih mogu steći relevantna znanja za tržište rada koja poslodavci prepoznaju i cijene.

S razlogom možemo pretpostaviti da će se koncept online učenja u budućnosti samo još dodatno razvijati i poboljšavati, naročito jer većina pripadnika novih generacija odgajanih s tehnologijom smatra da je takav oblik učenja i osobnog razvoja jednako vrijedan, ako ne i bolji od tradicionalnih učionica.

10 prednosti online edukacija

Učenje online iz godine u godinu dobiva na popularnosti zbog čega su aplikacije i ostali alati koji pomažu u njegovom provođenju sve kvalitetniji, bolje dizajnirani i jednostavniji za korištenje. Sve to rezultira rastom benefita online edukacija, a neki od najkorisnijih su sljedeći:

  1. 1.      Ušteda vremena i novca

Kad se na predavanja odlazi uživo, troškovi su puno veći od samog tečaja. Treba odvojiti vrijeme i novac za put, pa dodatnu hranu i napitke ako se ogladni, možda se ode i na zajedničku kavu ili piće poslije predavanja, a čim izađeš iz kuće, povećavaju se šanse da ćeš vidjeti u izlogu nešto zgodno što će te privući. Takvi sitni troškovi s vremenom se gomilaju, da ne spominjemo i vrijeme koje ćeš uložiti u njih.

  1. 2.      Veća efikasnost učenja zbog udobnosti

Činjenica da ne moraš izlaziti iz udobnosti vlastitog doma smanjuje nervozu koju mogu uzrokovati sudjelovanje u javnom prijevozu i socijalne interakcije uživo. Kad se nalaziš u udobnom i sigurnom okruženju, tvoj je mozak opušteniji i spremniji fokusirati se na nove informacije koje onda lakše upija. Dodatna je prednost što se u kriznim trenucima možeš poslužiti kavom ili drugim sredstvima koja će te razbuditi bez da ometaš nastavu.

  1. 3.      Fleksibilnost

Dok prisustvovanje predavanju uživo pretpostavlja da se ti moraš pojaviti na određenom mjestu u određeno vrijeme, termini online tečajeva puno su fleksibilniji i lakše se prilagode tebi. To znači da učenje možeš smjestiti između obveza ili nakon posla te ne moraš narušavati svoju rutinu odlascima na predavanje. Također, fleksibilnost online učenja znači i da gradivo možeš pratiti svojim tempom i vraćati se na izazovnije dijelove koliko god puta ti je potrebno dok ih ne savladaš.

  1. 4.      Razvijanje samodiscipline

Dok pohađaš tečajeve online predavač u neku ruku ima manji autoritet nad tobom i tvojim ponašanjem što ti pruža odličnu priliku da razviješ samodisciplinu, fokus i pojaviš se na pravom mjestu u pravo vrijeme vlastitom odlukom. Učenje online ujedno pomaže razviti i esencijalne vještine upravljanja vremenom koje ti onda kasnije mogu dobro doći prilikom uspostavljanja balansa između poslovnog i privatnog života.

  1. 5.      Raznolikost dostupnih programa

Kad dolazak na lokaciju nije uvjet sudjelovanja u obrazovnom programu, mogućnost izbora značajno ti se povećava. Na internetu ima mjesta za tečaj bilo koje vještine i područja koje želiš naučiti, a na tebi je samo da odabereš onaj koji te trenutno najviše privlači. Mnogi od njih omogućit će ti i dobivanje certifikata bez da moraš ustati iz kreveta!

  1. 6.      Pristupačnost

Online tečajevi pružaju veću razinu podrške tijekom pohađanja jer kontaktiranje predavača ne ovisi isključivo o vremenu konzultacija ili njegovoj fizičkoj prisutnosti u tvojoj blizini kad ti se pojave pitanja i nedoumice. Elektroničku poruku možeš mu poslati u svakom trenutku, a njegovi odgovori (uz sve ostale materijale) bit će ti zauvijek dostupni. Zbog toga tehnički dobivaš pristup svim informacijama koje ti trebaju 24/7!

  1. 7.      Razvijanje digitalne pismenosti

Često se dogodi da pripadnici starije generacije u određenom trenutku prestanu biti u tijeku s promjenama i ne žele naučiti kako koristiti tehnologiju sve dok iz nekog razloga nisu prisiljeni na to. Online tečajevi zato mogu biti dobar katalizator razvijanja digitalne pismenosti jer na određeni način „prisiljavaju“ one željne znanja u određenom području da ujedno nauče i kako koristiti alate koji će ih do tog znanja dovesti.

  1. 8.      Lakoća komunikacije

Ponekad je izazovno naći se u prostoriji punoj stranaca pred kojima trebaš progovoriti na novom jeziku ili postaviti pitanje kad ti nešto od gradiva nije jasno. Sve to puno je lakše napraviti online, iza sigurnosti ekrana, što jamči da ćeš za svoj novac dobiti potpuno iskustvo i jasnoću materijala.

  1. 9.      Individualan pristup

Prilikom online tečajeva predavačima je značajno lakše posvetiti se potrebama pojedinog polaznika zbog čega možeš biti sigurna da će njihov pristup i gradivo koje ti prezentiraju uvijek biti prilagođeni tvojim mogućnostima i trenutnoj razini znanja. Online komunikacija omogućuje i veću količinu interakcije nego uživo te imaš priliku dobivati češće i konkretnije povratne informacije od predavača o svom napretku. Također, online dobivaš pristup različitim načinima predstavljanja informacija koje uzimaju u obzir tvoj preferirani način učenja – videa, e-knjige, prezentacije, fotografije, audio zapisi itd.

  1. 10.  Odgovorna upotreba tehnologije

Online obrazovanje izvrsna je prilika da naučiš svoju djecu (ali i sebe) kako pravilno i produktivno koristiti tehnologiju tako što ćeš ih uputiti u smjeru obrazovanja u područjima koja ih zanimaju te ih podučiti kako da pristupaju provjerenim i korisnim informacijama.

Online tečajevi stranih jezika

Razmišljaš li naučiti osnove talijanskog jezika koji te osvojio na zadnjem ljetovanju ili ti je potrebno znanje španjolskog za razmjenu studenata sljedeće akademske godine? Bez obzira imaš li neki konkretan razlog za početak učenja stranog jezika ili ne, smatramo da govorenje dodatnih jezika uz širenje vidika o različitim kulturama nikako ne može biti na odmet prilikom tvog osobnog i profesionalnog razvoja. Online tečajevi stranih jezika odlično su mjesto za početak tvojih avantura s online učenjem jer nude raznolikost pristupa pri čemu svatko može pronaći način učenja koji odgovara njegovim trenutnim potrebama.

Za potpune početnike bez neke konkretne motivacije koja je određena vremenskim rokovima svakako preporučujemo susret s gradivom pomoću aplikacija za učenje stranih jezika od kojih su mnoge i besplatne. Takve aplikacije možeš skinuti na svoj mobilni uređaj pa prolaziti lekcije kad god pronađeš slobodnog vremena između obveza, a neke od najpopularnijih su Duolingo, Memrise, Busuu, Babbel i Rosetta Stone.

Oni koji žele ipak ozbiljnije i organiziranije pristupiti učenju stranog jezika svakako trebaju uzeti u obzir strukturirane vođene tečajeve koji često dolaze i sa službenim certifikatom na kraju, uz to što omogućuju stručnu podršku predavača tijekom cijelog procesa te pružaju uvid u jedinstvenu kulturnu pozadinu iza svakog jezika.

Online tečaj engleskog jezika

U slučaju da još uvijek ne govoriš nijedan strani jezik, smatramo da je najbolja opcija za probijanje leda učenje engleskog jezika. To je trenutno najprošireniji jezik na svijetu, jezik poslovnog svijeta, zabave i umjetnosti čije poznavanje otvara mnoštvo jedinstvenih iskustava i poslovnih prilika. Ako te zaintrigiralo online učenje engleskog jezika, možeš već ovog trenutka krenuti s nama tako da klikneš na link u ovoj rečenici!

IT tečajevi

Želiš li naučiti kako nastaju online trgovine, isprogramirati vlastitu aplikaciju ili započeti karijeru u vrhunskim domaćim i inozemnim tehnološkim tvrtkama? Ako uživaš koristiti i proučavati tehnologiju te imaš strpljenja satima pisati kodove koji ljudima mijenjaju živote, IT tečajevi definitivno su smjer za tebe! U suvremenom dobu teško je zamisliti posao gdje ti poznavanje trikova povezanih s funkcioniranjem tehnologije i računala ne donosi prednost. Posjedovanje vještine rada i pisanja na računalu nešto je što svaki poslodavac očekuje, a digitalne kompetencije nužne su i za osobni razvoj, uspješno učenje i školovanje te kvalitetan život u društvu općenito.

IT tečajevi pokrivaju široko područje i namijenjeni su svima od potpunih početnika koji samo znaju upaliti računalo do vrhunskih programera željnih novih izazova. Tako možeš kao početnik naučiti osnove korištenja računala, interneta i elektroničke pošte za svakodnevne poslove, izradu tabličnih proračuna, baza podataka i njihovo organiziranje, izradu web stranica, multimedijalnih prezentacija i aplikacija, pa čak i kako aktivirati kampanje za oglašavanje te analizirati promet koristeći Google platforme. IT online tečajevi pružaju svojim polaznicima brojne prilike za rad na izazovnijim projektima koji donose još više novih znanja, kompetencija i uspjeha na tržištu rada.

Online tečajevi programiranja

Ipak, u moru IT online tečajeva jedno područje dobiva najviše interesa, a to je programiranje. Genijalni programeri doveli su nas do toga da možemo u svakom trenutku saznati odgovor na bilo koje pitanje putem Googlea, komunicirati s ljudima sa svih krajeva svijeta, gledati filmove na mobitelu i još mnogo toga. Iako smo svi trenutno ovisni o tehnologiji u svojim svakodnevnim životima, zapravo malo ljudi razumije kako ona uistinu funkcionira zbog čega je programiranje trenutno jedno od najtraženijih zanimanja na svijetu. Ako voliš inovacije i kontinuirano poboljšavati postojeće procese, online tečajevi programiranja mogu te dovesti do nove vrhunske karijere i atraktivnih plaća uz to što će ti usput pomoći razviti mnoge korisne vještine poput logičnog i kritičkog razmišljanja, strpljenja, fokusa te oka za detalje.

Online tečaj web dizajna

Jesi li kreativna, sklona organizaciji i uređenju svog prostora po bojama i oblicima? Ako uz sve te karakteristike još voliš i raditi na laptopu s bilo koje lokacije, razmisli o tečaju web dizajna. Ondje ćeš dobiti sve potrebno znanje za pravljenje fantastičnih web stranica koje pružaju ugodno korisničko iskustvo, što je jedno od najtraženijih umijeća današnjice. Online tečajevi web dizajna stručno vode kreativce kroz proces nastanka web stranice od ideje do njezine implementacije na web server. Ondje ćeš naučiti vještine pisanja HTML koda i primjenjivanje CSS stilova, ali nećeš toliko ići u dubine samog programiranja koliko ćeš savladati osnove potrebne za stvaranje kostura web stranice, odnosno definiranja layouta, veza i postavljanja multimedijskih elemenata.

Izrada web stranica, što ćeš naučiti putem tečaja web dizajna, iznimno je korisna vještina u moderno vrijeme digitalnog marketinga kad svima treba web stranica. Čak i ako se ne planiraš time baviti profesionalno, opet će ti donijeti uštedu u slučaju da izradiš web stranicu samo za osobne potrebe. No ne vidimo zašto ne bi svoju novu vještinu i unovčila – bilo da ćeš se zaposliti kao web dizajner, otvoriti svoj obrt ili uzeti samo povremeno pokoji projekt sa strane – poznavanje web dizajna može ti donijeti lijepu količinu zarade koja nije zanemariva.

Poslovne edukacije

Poslovne edukacije postaju sve popularnije u hrvatskom poduzetništvu jer tvrtke polako, ali sigurno uviđaju koliko je uistinu isplativo uložiti u obrazovanje svojih zaposlenika. Ipak, one nisu rezervirane samo za zaposlene – na poslovne edukacije može se uputiti svatko tko shvaća da su cjeloživotno učenje i usavršavanje ključan čimbenik poslovnog, ali i privatnog uspjeha.

Odlično je što poslovne edukacije pokrivaju širok spektar tema i mogu različito trajati, od ekspresnih jednodnevnih seminara do višemjesečnih tečajeva koji dolaze s certifikatom na kraju. To znači da svatko željan novog znanja može pronaći nešto za sebe i odabrati onu edukaciju koju najbolje može uklopiti u svoj raspored. Tako poslovne edukacije upisuju zaposlenici kojima poslodavac plaća stjecanje novih vještina potrebnih na radnom mjestu, početnici koji žele stvoriti karijeru u određenom području, poduzetnici koji uživaju u nadograđivanju svog seta vještina, pa čak i umirovljenici željni učenja na brz i dinamičan način.

Online tečajevi namijenjeni kontinuiranom stručnom usavršavanju pojedinca u poslovnom svijetu donose sa sobom pregršt prednosti poput vještine obavljanja zadataka na produktivniji i organiziraniji način u kraćim rokovima što štedi vrijeme i resurse, mogućnosti brzog napredovanja na radnom mjestu, prilika za umrežavanje, razvijanja kritičkog razmišljanja i kreativnosti te povećanja samopouzdanja i kvalitete života.

Online pripreme za maturu

Ako će itko preferirati učenje online, to su maturanti koji su odrasli s tehnologijom i izvrsno se snalaze u novom pristupu prikupljanja znanja. Pripadnici mlađih generacija neće morati gubiti vrijeme na prilagodbu konceptu učenja online i alatima potrebnima za to, nego sve vrijeme i fokus mogu posvetiti samom gradivu. Na sreću za njih, raste broj ustanova za obrazovanje koje to shvaćaju tako da nude pripreme za državnu maturu online pri čemu maturanti dobivaju široku lepezu izbora kome će pokloniti svoje povjerenje tijekom učenja za jedan od najvažnijih ispita u svom formalnom školovanju.

Tako se maturanti mogu kvalitetno i temeljito pripremiti za ispite iz različitih predmeta bez gubljenja vremena na sjedenje u školskim klupama zatvoreni na lokaciji čega im je, vjerujemo, ionako sasvim dosta.

***

Odabereš li neko od navedenih područja (ili drugo po vlastitom izboru) kao izvor novih informacija koje želiš savladati, savjetujemo ti da daš priliku online tečajevima, ako već nisi. Sloboda i autonomnost nad vremenom i gradivom prilikom učenja iznimno su važne komponente koje vode do uspjeha, a online tečajevi upravo ti to omogućuju. Osim toga, online učenje je sigurnije, štedi vrijeme i novac, pomaže razvoju digitalne pismenosti i odgovorne upotrebe tehnologije te vještina samodiscipline i savjesnog upravljanja vremenom.

Na kraju možemo zaključiti da su online fakulteti, škole i tečajevi vjerojatna budućnost obrazovanja, a pitanje za tebe je -  jesi li spremna za nju?