Priručnik za roditelje: Kako učiti da bi se postigli izuzetni rezultati?

1. 9. 2021.

Brzo učenje

„Pa ja ne znam više što da radim, kako da ga natjeram da uči!?“ Ako ste barem jednom u životu izrekli navedenu rečenicu u očaju, ovo je tekst za vas. Saznajte u nastavku koje su najbolje tehnike kojima će vaše dijete naučiti kako učiti i uživajte oboje ovu školsku godinu u izvrsnim rezultatima.

Približava nam se onaj dan u godini koji djeci naročito teško pada, dok mu se roditelji potajno vesele. Da, počinje nova školska godina, ali roditeljsko veselje vrlo brzo će se pretvoriti u nervozu kad stigne sezona prvih testova i usmenih ispitivanja.

Ono čime vam odmah možemo olakšati je činjenica da svako dijete ima ogroman kapacitet učiti nove informacije, samo je pitanje tehnika i pristupa samom procesu učenja.

Kako dijete naučiti učiti?

Potreba za učenjem novih informacija ne staje kad se završi škola i zato je naučiti kako učiti jedna od najvažnijih vještina koje možete podučiti svoje dijete. Ako ju savlada u svom razdoblju sazrijevanja kad je najspremnije primati nove informacije, to je supermoć koja će mu služiti cijeli život.

Ono što prvo želite izbjeći je stvaranje uvjerenja kod djeteta da je učenje nešto naporno i dosadno kako se u njemu ne bi stvorio otpor prema učenju. To se događa kad djeca ne nauče kako učiti pravilno, odnosno ne razviju svoj vlastiti stil učenja koji će im najviše odgovarati. Kao što smo već rekli, djeca su prirodno talentirana za usvajanje novih informacija i najveća greška koju možemo napraviti je prisiljavati ih da uče stilom koji nije za njih odgovarajući.

To može izgledati tako da recimo društveno dijete tjeramo da uči samo dok bi njemu puno bolje odgovaralo učiti u grupi ili s prijateljima. Ili dijete koje odlično pamti dok se kreće i ponavlja naglas forsiramo da sjedi nepomično i uči u tišini. Vjerujte svom djetetu i dopustite mu da istraži i otkrije svoj stil učenja koliko god on vama izgledao nelogičan.

Tijekom izgradnje navike učenja kod svog djeteta uvijek imajte na umu da će ono željeti ponoviti ugodna iskustva, dok će neugodna htjeti izbjeći. Dodatno učinite učenje ugodnim iskustvom tako što ćete mu povećati motivaciju nagradama. Dogovorite jasna pravila nagrađivanja prije početka učenja kako bi djetetu bilo jasno što se od njega očekuje, pripazite da nagrada odgovara uloženom trudu te da ona bude nešto čemu će se vaše dijete veseliti.

Kako bolje pamtiti?

Prije korištenja bilo kakvih naprednijih tehnika i strategija za jačanje pamćenja, osigurajte da su vašem djetetu ispunjene osnovne potrebe koje predstavljaju temelje za dobro pamćenje:

 • Hrana. Ne biste očekivali da vas auto s praznim rezervoarom odveze na odredište pa isto tako nemojte očekivati od svog djeteta da uči kad je gladno. Pobrinite se da njegov mozak ima dovoljno goriva omogućujući mu raznovrsnu hranu punu hranjivih tvari. Ako voli grickati kad uči, neka to najbolje budu orašasti plodovi jer oni poboljšavaju rad moždanih funkcija.
 • Voda. Potrudite se da svom djetetu usadite svjesnost koliko je važno ostati dehidriran i dodatno pripazite ima li uvijek vode na raspolaganju dok uči.
 • San. Iscrpljen i umoran mozak vrlo teško će se moći koncentrirati i pamtiti te će najvjerojatnije cijeli organizam završiti pod stresom. To nikako nisu povoljni uvjeti za učenje zato osigurajte svom djetetu dovoljno kvalitetnog sna.
 • Fizička aktivnost. Redovita fizička aktivnost značajno pomaže lakšem usvajanju informacija zato pronađite onu koju će vaše dijete pohađati s veseljem. Osim što će ga konstantno pokretanje tijela održati zdravijim i veselijim, bit će mu i značajna pomoć pri učenju.
 • Opuštenost. Škola je jedan od djetetovih najvećih izvora stresa zato učinite sve što je u vašoj moći da se dijete prije početka učenja osjeća opušteno i sposobno za izazove koji su pred njim. Neka uvijek bude svjesno vaše ljubavi i prihvaćanja bez obzira na rezultate koje postiže u školi.
Brzo učenje

3 glavne strategije učenja

Istraživanja su u zadnjih nekoliko desetljeća otkrila 3 principa ili strategije učenja koje mogu značajno pozitivno utjecati na brzinu usvajanja informacija kod učenika. Želite li pomoći svom djetetu u procesu učenja, savjetujemo vam da ih svakako što prije integrirate:

1. Povratna informacija

U svemu što radimo povratna informacija nam može biti iznimno korisna, pa tako i djetetu koje uči. Ako redovito prima povratnu informaciju znat će što radi ispravno i uspješno, a u čemu griješi te kako tu grešku može ispraviti sljedeći put. Upravo zato važno je djetetu dati priliku da naučeno prezentira vama ili bilo kome drugome prije izlaska pred profesora. Tako će još brže zapamtiti ono što pokušava naučiti te ispraviti potencijalne pogreške.

2. Ponavljanje

Na prvu strategiju učenja možemo odmah nadovezati i drugu – ponavljanje. Najbrži način da vaše dijete usvoji informacije koje pokušava zapamtiti jest da ih dovoljni broj puta ponovi. Pri tome mu dodatno može pomoći povezivanje novih informacija s onima koje je već naučilo što će dovesti do nove razine učenja s razumijevanjem.

3. Pauza između učenja

Istraživanja su pokazala da je razmak između razdoblja učenja povezan s bržim usvajanjem informacija i njihovom pohranom u dugoročno pamćenje. Ako dijete pokušava samo zapamtiti ono što ga sutra čeka na testu, pohranit će informacije u kratkoročno pamćenje i zaboraviti što je naučilo čim test prođe. Zato je važno uputiti dijete da počne učiti na vrijeme, uči redovito i uzima pauze između sesija, barem od nekoliko sati. Također, ako se vratimo na prethodnu strategiju, neka svaki put ponovi prethodno gradivo prije nego krene učiti nove informacije.

Najbolje tehnike učenja i pamćenja

Sad kad smo prošli temelje za uspješno učenje, možemo se pozabaviti i dodatnim trikovima i tehnikama koje će vam pomoći da dovedete svoje dijete do uistinu impresivnih rezultata.

Pomodoro tehnika

Pomodoro tehnika jedna je od najpopularnijih tehnika kad se radi o produktivnosti i koncentraciji. Za ostvarivanje izuzetnih rezultata, ključni su mali koraci stoga je ova tehnika temeljena na kraćim razdobljima apsolutnog fokusa.

Navijte sat na 25 minuta koje će biti posvećene samo učenju bez ikakvih distrakcija i drugih aktivnosti. Nakon toga neka uzme 5 do 10 minuta pauze, možda uz još neku dodatnu sitnu nagradu po dogovoru. Zatim ponovite isto - 25 minuta čiste koncentracije, 5 do 10 minuta pauze.

Najbolje je što ovu tehniku možete koristiti zajedno i tako dodatno motivirati svoje dijete za rad, a možda i sebe iznenadite koliko toga stignete napraviti za 25 minuta čistog fokusa!

Mentalne mape

Izrada mentalnih mapa opuštajuća je i zabavna tehnika učenja pomoću koje vaše dijete može ubrzati proces pamćenja, organizirati gradivo i produktivno iskoristiti vrijeme namijenjeno za učenje.

Konkretno, mentalne mape su vizualni prikaz gradiva, mreža informacija koja se može prekrajati i nadopunjavati novim informacijama uz istovremeno ponavljanje već naučenog gradiva.

Izrada mentalnih mapa može biti iznimno korisno vašem djetetu tijekom učenja iz mnogobrojnih razloga:

 • pomaže mu provjeriti znanje jer će crtajući mentalnu mapu preispitati vlastito razumijevanje gradiva prilikom povezivanja i objašnjavanja pojmova
 • štedi i njemu i vama vrijeme jer neće morati tražiti informaciju u gomili gradiva u udžbenicima ili bilježnicama što pomaže pri orijentaciji u gradivu tijekom učenja i ponavljanja
 • potiče na bolju integraciju informacija jer aktivira obje moždane polutke što znači da će pomoću mentalnih mapa vaše dijete učiti brže i kvalitetnije
 • pomaže u pamćenju i to dugoročnom jer se verbalnom pridodaje i vizualno
 • pomaže u osvještavanju koje gradivo još treba ponoviti i u čemu griješi dok još ima vremena učiti kod kuće te ispraviti greške

Kad jednom nauči princip, izrada mentalnih mapa vašem djetetu neće oduzimati mnogo vremena, a moći će se njima služiti tijekom cijelog svog školovanja.

Brzo čitanje

Brzo čitanje tehnika je koju svatko ima sposobnost naučiti, a njezino savladavanje može vašem djetetu značajno smanjiti vrijeme za učenje. Odlične su vijesti da se razina razumijevanja pročitanog neće smanjiti bez obzira na smanjenje vremena potrošenog na čitanje. Osim toga, brzo čitanje dovodi do učinkovitijeg i boljeg pamćenja, pojačanog razumijevanja informacija, bolje koncentracije te razvoja fotografskog pamćenja.

Ova tehnika sastoji se od primjene nekoliko metoda koje se mogu koristiti u kombinaciji ili samostalno, ovisno o željama i potrebama vašeg malog čitača. Značajno je olakšanje što ga nećete morati opteretiti učenjem dodatnih vještina kako bi mogao savladati ovu tehniku. Naime, brzo čitanje se temelji na sposobnosti čitača da izoštri fokus i proširi vizualnu percepciju teksta koja nam je svima prirodno urođena!

Mnemotehnike

Mnemotehnike su tehnike učenja koje su naročito pogodne za nabrajanje, formule i podjele, a djeci su zanimljive jer učenju znaju dati određenu dozu lakoće i humora. One pomažu djetetu da se prisjeti nečega iz gradiva stvaranjem asocijacija, a mogu biti riječ, slika, sustav, brojalica ili bilo što slično tome što će dovesti do željenog rezultata.

Mnemotehnika

Mnemotehnike je najbolje koristiti kao alat za prisjećanje naučenog kad vaše dijete već ima određenu razinu znanja kako se ne bi dogodila situacija da se samo sjeti mnemotehnike, ali ne i onoga što ona znači što će ga samo dodatno zbuniti.

Mnemotehnike - primjeri za vježbanje

Kako biste što prije mogli početi primjenjivati savjete iz ovog priručnika, donosimo vam nekoliko primjera mnemotehnika koje već danas možete početi testirati sa svojim školarcem:

 • Metoda skraćivanja. Stvaranje lako pamtljivih akronima kako bi se lakše usvojile komplicirane informacije.
 • Rečenični mnemonici. Odlična tehnika za pamćenje nizova informacija koje treba nabrojati. Od početnog slova svakog člana niza stvaraju se nove riječi koje se potom slažu u smislenu rečenicu.
 • Korištenje rime. Često korištena tehnika u nižim razredima kako bi se učenicima približili apstraktni pojmovi i pravila. Smišljanje rima oduzima dosta vremena pa obratite pozornost je li vaše dijete inače posebno naklonjeno rimama kako mu ova tehnika ne bi bila prenaporna i dovela do kontraefekta.
 • Mentalne mape. Vidite gore za detalje. Slična ovoj je i metoda prostornog uređenja stranice pomoću koje se gradivo raspoređuje prostorno na stranici kako bi se lakše zapamtilo.

Koje god tehnike i savjete odlučiti upotrijebiti u procesu učenja svog djeteta, uvijek imajte na umu da je najvažnije da ono uči s razumijevanjem i lakoćom uz opušten i zabavan pogled na cijeli proces. Dogovorite zajednički osnovnu strukturu – koje je mjesto za učenje, koje je vrijeme za učenje kada se sve distrakcije miču od njega i koji su očekivani rezultati, a ostalo neka bude zaigrano istraživanje uz puno ljubavi i nagrada za uspjeh.