RAD OD KUĆE: Sve što trebaš znati o radu na daljinu u Hrvatskoj

5. 7. 2021.

Rad od kuće

Jedna od najpopularnijih tema tijekom globalne prilagodbe novim uvjetima života zasigurno je rad od kuće. U ovom članku donosimo ti sve što trebaš znati ako želiš da rad od kuće (p)ostane tvoj model poslovanja u budućnosti.

U posljednjih nešto više od godinu dana gotovo sve industrije u Hrvatskoj susrele su se s konceptom rada od kuće. To je sasvim sigurno bila jedna od najučinkovitijih mjera koja je vrlo prihvatljiva i poslodavcima i zaposlenicima jer pojednostavljuje organizaciju posla.

Rad od kuće u Hrvatskoj

Do pojave globalne pandemije raditi od kuće u Hrvatskoj bila je rijetkost, većinom rezervirana za samozaposlene i freelancere u digitalnoj i sličnim industrijama. No uz sve druge promjene do kojih je trenutna situacija dovela, došlo je i do promjene pogleda poslodavaca u Hrvatskoj na rad od kuće.

Uvidjeli su mnoge prednosti rada na daljinu u odnosu na rad u prostoru poslodavca poput veće fleksibilnosti, kreativnosti i produktivnosti radnika što dovodi do smanjenja troškova poslovanja i bolje usklađenosti poslovnih i privatnih obveza zaposlenika.

Budući da su tijekom prošle godine mnogi bili prisiljeni testirati opciju rada od kuće i time uvidjeli njezine prednosti, sigurni smo da će praksa rada na izdvojenom radnom mjestu postati sve češća i kad jednom zdravstvena kriza završi.

Rad od kuće - Zakon o radu

Zakon o radu u Hrvatskoj još uvijek nije prilagođen novim uvjetima 21. stoljeća, a kamoli onima koji su nastali promjenama na globalnoj razini prošle godine. Promjena okolnosti nije dovela do promjene Zakona niti je ijedno od prava u Zakonu o radu suspendirano zbog posebnih uvjeta stoga se rad od kuće u Hrvatskoj trenutno može promatrati samo kroz članak 17. Zakona o radu.

Navedenim člankom određuju se bitne stavke ugovora o radu koje se odnose na obavljanje poslova na izdvojenom mjestu rada koje može biti kod kuće zaposlenika ili nekom drugom mjestu koje nije prostor poslodavca.

Poslodavac je i dalje odgovoran za odredbe zaštite na radu koje se odnose na radnika koji radi na izdvojenom mjestu rada. Za pravilnu provedbu Zakona o zaštiti na radu tijekom rada od kuće poslodavac se treba pravovremeno savjetovati s povjerenikom za zaštitu na radu.

Zaposlenici koji rade od kuće dužni su pridržavati se svih sigurnosnih i zdravstvenih mjera, a poslodavac treba voditi računa o opremi koju zaposlenici koriste, korektnoj količini i rokovima za izvršavanje poslova, osigurati stabilnost plaće itd.

Još jedno zanimljivo pitanje koje se nameće u situaciji potrebe za radom od kuće je povećanje režijskih troškova za zaposlenike koji koriste izdvojeno mjesto rada. O potencijalnoj naknadi drugih troškova zaposlenici i poslodavci trebaju otvoreno razgovarati i dogovoriti kompromisno rješenje u skladu s konkretnom situacijom u kojoj se nalaze jer odredbe nisu propisane zakonom.

Rad od kuće - ponuda poslova sve veća

Siguran si da želiš raditi od kuće, ali još uvijek ne možeš odrediti točno koji posao bi ti odgovarao?

Na sreću, razvojem digitalizacije stvara se sve više radnih mjesta i povoljnih uvjeta za one koje žele raditi od kuće ili bilo koje druge lokacije koju sami odaberu. U slučaju želje za radom na daljinu možeš odabrati jedan od dva puta: prilagoditi posao koji ćeš raditi kao zaposlenik za nekoga drugoga da ga možeš obavljati na izdvojenom radnom mjestu ili raditi potpuno samostalno.

Za lakše određivanje smjera u nastavku ti donosimo ti pregršt prijedloga što sve možeš raditi od kuće. Uzmi si vremena staviti na papir koje sve mogućnosti imaš, odaberi smjer i hrabro kreni naprijed!

 • Profesionalni savjetnik. Kao konzultant možeš pomoći klijentima da riješe određeni tekući problem ili ih dugoročno usmjeravati nudeći im svoje intelektualne usluge i iskustvo. Na primjer: savjetnik za održivost, savjetnih za društvene mreže, IT savjetnik, financijski savjetnik, savjetnik za prodaju, PR savjetnik, savjetnik za zdravi život… Uistinu možeš odabrati bilo koje područje u kojem imaš potrebno znanje i voditi druge da pomoću njega riješe svoje izazove.
 • Asistent. Asistenti pomažu svojim klijentima u obavljanju poslova koji im oduzimaju previše vremena i energije kako bi se oni mogli baviti svojim glavnim biznisom. To je iznimno odgovorna i važna pozicija koja zahtjeva visoku razinu profesionalnosti. Što kao asistent možeš raditi? Na primjer: odgovarati na pozive, e-mailove, dogovarati sastanke, odgovarati na upite, raditi na području računovodstva, titlovati, raditi transkripcije video i audio snimki, izgraditi i ažurirati baze podataka, voditi zapisnike, istraživati…
 • Kreator. Ako si jedan od onih koji su blagoslovljeni visokom razinom kreativnosti, od kuće možeš izrađivati mnoštvo toga za svoje klijente. Možeš biti ilustrator, copywriter, animator, web dizajner, grafički dizajner, fotograf, kreator nakita, kuhar, pisac, urednik, scenarist, programer… Polje kreativnosti pršti od prilika zato što prije odaberi svoju nišu i kreni stvarati jer drugi trebaju tvoje kreacije!
 • Edukator. Kao edukator možeš se baviti podučavanjem svojih klijenata. Za razliku od savjetnika, nećeš samo riješiti izazove koje oni imaju nego ćeš ih naučiti kako da ih ubuduće rješavaju sami. Klijente možeš od kuće naučiti koje god područje ti padne na pamet, na primjer: pokretanje biznisa, osobno brendiranje, osobni razvoj, digitalni marketing, produktivnost i upravljanje vremenom, profesionalni razvoj itd.

Rad na daljinu – kako biti produktivan bez nadzora nadređenih?

Bilo da odabereš raditi od kuće za stranu firmu ili domaćeg poslodavca, sigurno je da ćeš svoje zadatke morati obavljati bez njihove fizičke prisutnosti i nadzora.

To znači potpuno preuzeti odgovornost za svoju produktivnost i organiziranje vremena u kojem ćeš izvršiti zadatke za posao, što može biti značajna promjena ako si navikao imati šefa u blizini.

Da bi se što prije prilagodio novim uvjetima, savjetujemo ti sljedeće:

 • Odvoji vrijeme da rad i odmor. Kad doneseš posao u prostor u kojem si navikao odmarati, postoji velika opasnost od odgađanja, neproduktivnog multitaskinga i podlijeganja distrakcijama koje su na svakom koraku. Zato se može dogoditi da ti se posao i odmor toliko isprepletu da više ne znaš kad radiš, a kad odmaraš što rezultira time da nijedno ne radiš kvalitetno. Beskompromisno i jasno odredi kad ćeš raditi, a kad odmarati i ne dopusti da se ta razdoblja previše preklapaju.
 • Spremi se za posao. Kad radiš od kuće daj si truda urediti se za posao barem tako što ćeš obući hlače. Ne moraš prolaziti potpuni proces sređivanja kao da ideš na radno mjesto ako ne osjećaš potrebu za tim, ali izlaskom iz pidžame daješ signal svojem mozgu da je prošlo vrijeme za opuštanje i da se treba fokusirati.
 • Ne zaboravi važnost fizičke aktivnosti. Kad nema putovanja na posao da te odmah ujutro pomalo prisilno pokrene, vrlo je lako zaboraviti dati svom tijelu aktivnost koja mu je potrebna. Kad radiš od kuće, povremeno se protegni u pauzama ili prošeći prije i nakon posla što ti može još dodatno pomoći s odvajanjem poslovne i privatne sfere života.
 • Održavaj socijalne kontakte. Ako si navikao raditi u okruženju s puno ljudi, odjednom raditi od kuće posve sam može biti pomalo šokantno za psihu. Zato održavaj komunikaciju s kolegama koliko god je moguće, dogovarajte zajedničke pauze u kojima možete podijeliti doživljaje ili čak duža virtualna druženja.

Kako organizirati prostor za rad od doma?

Ako se prvi put susrećeš s radom od kuće, možda tvoja kuća uopće nije primjerena za rad. Okolina u kojoj radiš iznimno je važna ako želiš postići visoku razinu produktivnosti, a ponekad može biti i presudna. Kad treći put neplanirano zaspeš radeći iz kreveta, shvatit ćeš da je nužno kreirati primjeren prostor za rad ako ćeš ga obavljati od kuće.

 • Pobrini se da imaš sjedeće radno mjesto. Da, ponekad si možeš dopustiti oživjeti fantaziju rada iz kreveta, ali dugoročno će ti tvoje tijelo biti zahvalno ako se pobrineš da radiš u pravilnom položaju po mogućnosti sjedeći na ergonomskoj stolici.
 • Eliminiraj distrakcije. Kad se radi, radi se i zato posebnu pozornost obrati na to da iz svoje okoline makneš sve što bi te moglo ometati prije nego se baciš na posao. Isključi TV, utišaj mobitel (ili ga još bolje ostavi u drugoj sobi), koliko god je moguće zamoli ukućane da te ne ometaju i sakrij grickalice od sebe.
 • Pažljivo odaberi glazbu. Mnogi vole raditi uz glazbu, a poseban je blagoslov kod rada od kuće što možeš sam odabrati što ćeš slušati. Zato biraj pažljivo, savjetujemo lagane instrumentalne melodije koje će ti pomoći s fokusom umjesto da te ometaju u radu.
 • Potakni produktivnost mirisima. Ako imaš priliku, iskoristi osjetilo njuha kao jedno od najmoćnijih osjetila. Kao i kod glazbe, kad radiš od kuće imaš slobodu odabrati mirise koji će te okruživati zato upali mirisne svijeće, posegni za eteričnim uljima ili mirisnim štapićima i stvori si idealnu atmosferu za rad. Preporučujemo citrusne mirise poput limuna ili naranče koji ti mogu pomoći s koncentracijom, lavandu i jasmin za smirenje i opuštanje napetosti ili ružmarin za poboljšanje metalnih sposobnosti.

U kojoj se god fazi istraživanja rada od kuće trenutno nalaziš, nadamo se da si u ovom članku pronašao korisne smjernice kako bi taj proces bio što plodonosniji. Rad od kuće ima svoje izazove, ali i mnoge prednosti koje te izazove čine vrijednima truda. Imaš li već iskustva s radom od kuće, kako se ti snalaziš u tome?