E-učenje: Živimo li već u budućnosti obrazovanja o kojoj se nekoć samo sanjalo?

8. 7. 2022.

Oblici e-učenja u modernom se postpandemijskom svijetu sve češće susreću u praktičnoj primjeni pri čemu su jednako zastupljeni i u formalnom i u neformalnom obrazovanju. No što je to ustvari e-učenje, zašto je nužno novim generacijama te na koji se način najčešće provodi? Bilo da si osoba koja uči ili pak ona koja traži nove načine kako podučavati, odgovore potraži u članku ispod jer ove promjene u obrazovanju jednako utječu na svačiju budućnost.

E-obrazovanje podrazumijeva interaktivan proces razmjene informacija između učitelja i učenika potpomognut upotrebom informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT). Iako se početak obrazovanja na daljinu dogodio još davno, krajem 19. stoljeća, razvoj računalne tehnologije gotovo stotinu godina poslije napravio je revoluciju u pristupu informacijama. Trend e-učenja nakratko je potpuno preuzeo globalno obrazovanje tijekom trajanja pandemije. Posljedice toga vidljive su i dalje u trenutnom postpandemijskom svijetu gdje popularnost i dostupnost online tečajeva, e-kolegija te ostalih oblika online učenja sve više raste.

Ovdje se naročito treba osvrnuti na 2020. godinu kada se tijekom povijesne situacije kakva dugo nije zabilježena cijeli sustav obrazovanja morao prilagoditi novim uvjetima. Gotovo sve svjetske škole, fakulteti i ostali pružatelji usluga učenja bili su prisiljeni brzo pronaći rješenje kako nastaviti s radom poštujući uvjete nužne izolacije.

Naravno, u navedenim se uvjetima online učenje pokazalo kao najbolje rješenje, a oni koji su i prije bili svjesni benefita takvog načina učenja te ga pravovremeno adaptirali u svoje kurikulume dočekali su nova pravila značajno spremniji. Tako je pandemija s jedne strane prisilila one koji pružaju informacije na prilagodbu e-učenju, a s druge je strane promijenila navike ljudi, način rada i školovanja te potaknula mnoge da vrijeme kod kuće iskoriste za dodatnu edukaciju.

Sve to rezultiralo je eksplozijom atraktivnosti učenja online – istraživanja pokazuju da se u sektoru e-učenja u Hrvatskoj dogodio rast od 56% u prvom kvartalu 2021. godine, dok pružanje usluga e-učenja iz Hrvatske u inozemstvo bilježi stalni rast u posljednje dvije godine. Ipak, pandemija nije jedini uzrok ovakvog razvoja povijesti obrazovanja.

Konstantan tehnološki razvitak zahtjeva praćenje tih promjena stjecanjem vještina pomoću kojih se tehnologija može koristiti, a i moderni zaposlenici puno češće mijenjaju radna mjesta u odnosu na prethodne generacije. Sve navedeno također podrazumijeva dodatne edukacije i prekvalifikacije, a online tečajevi nerijetko su jeftiniji i pristupačniji od njihovih verzija uživo.

Načini upotrebe tehnologije u nastavi  za e-learning

Iako je učenje na daljinu ono što nam prvo pada na pamet kad kažemo e-učenje, ovi pojmovi zapravo nisu istoznačnice i ne treba ih miješati. Naime, tehnologija se u e-obrazovanju može koristiti različitim intenzitetom iz čega onda proizlaze specifični oblici e-learninga dostupni današnjim učenicima i nastavnicima:

 1. 1.     Klasična nastava

Klasična, predavačka nastava odvija se licem u lice (face-to-face ili f2f) uživo u učionici i tijekom nje učenici ne koriste elektroničke uređaje. Doduše, ona ponekad uključuje upotrebu tehnologije tijekom pripreme zbog čega se može smatrati najblažim oblikom e-učenja.

 1. 2.    Nastava uz pomoć ICT-a

U ovom slučaju učenici su u dodiru s tehnologijom koja se u nastavi koristi u svrhu poboljšanja klasične nastave. To može uključivati prezentacije, multimediju, online testiranja, forume, chatove, e-mail itd.

 1. 3.    Hibridna ili mješovita nastava

Mješovita nastava podrazumijeva kombiniranje klasične nastave u učionici uz pomoć ICT-a pri čemu se sadržaji za učenje dostavljanju putem weba ili sustava za e-učenje, ali je i dalje prisutan dolazak učenika u učionicu.

 1. 4.   Online nastava

I na kraju dolazimo do obrazovanja koje se u potpunosti odvija online gdje su svi materijali i predavanja organizirani uz pomoć sustava za e-učenje i ICT-a preko kojih se odvija i komunikacija između predavača i učenika. Ovo je zapravo oblik e-učenja o kojem najviše govorimo u današnjem članku i čija se upotreba rapidno širi kako u formalnom, tako i u neformalnom obrazovanju.

Learning Management System

Za gore opisano cvjetanje online obrazovanja najviše su zaslužni sustavi za upravljanje učenjem, odnosno Learning Management Systems ili LMS-ovi. U Europi se mogu pronaći i pod nazivom Virtual Learning Environment ili VLE. Najjednostavnije rečeno, to su web aplikacije kojima korisnici pristupaju putem web preglednika na svojim računalima, a obuhvaćaju sve funkcionalnosti potrebne za nastavu i testiranje na daljinu. To su npr. izrada i dostavljanje sadržaja, komunikacija, testiranje, bilježenje podataka o studentima, kreiranje izvještaja, praćenje napretka polaznika itd. 

Prednost je takvih naprednih sustava za upravljanje udaljenim učenjem što nadopunjuju klasičnu nastavu u učionicama i omogućuju mješovito obrazovanje. Prilagođeni su tradicionalnom načinu prijenosa znanja, no tehnološki ga unapređuju i čine materijale i aktivnosti dostupnije učenicima. Učenici se grupiraju i periodički dobivaju materijale, učenje započinju u isto vrijeme, a očekuje se da ga tako i završe, u okviru semestra ili planiranog trajanja tečaja.

Ova hibridna verzija nastave možda je trenutno najpoželjniji koncept za budućnost obrazovanja jer omogućuje korištenje najboljih značajki i tradicionalnog i suvremenog online učenja. Predavači tako mogu većinu materijala i sadržaja isporučiti online, a vrijeme koje se provodi u učionici može se bolje iskoristiti za rasprave, pitanja, vježbe i rješavanje eventualnih izazova s polaznicima.

Elementi LMS-a 

U Learning Management System ulazi se u obliku portala, a obično imaju dva sučelja - autorsko koje služi nastavnicima za generiranje sadržaja i korisničko za polaznike. Sustavi na različite načine spremaju sadržaje koji se uče, dodatne informacije potrebne za učenje, kao i informacije o studentima. Funkcije LMS-a dijele se u dvije grupe:

 1. 1.     Administratorske funkcije LMS-a

Administratorske funkcije obuhvaćaju evidencije svih podataka koji nisu direktno vezani uz sam proces prijenosa znanja, ali su nužni za funkcioniranje sustava. To uključuje evidenciju korisnika sustava (i učenika i nastavnika), popis predmeta koji se podučavaju, kreiranje korisničkih grupa i dozvola te prijavu korisnika u različite grupe, izvještavanje o pohađanju nastave, napretku, statusu i rezultatima učenja, podršku u izradi nastavnih materijala, vezu s institucijom koja sustav koristi itd.

 1. 2.    Nastavne funkcije LMS-a

Nastavne funkcije LMS-a mogu biti mnogobrojne i raznolike, a neke od najvažnijih su sadržaji za učenje i navigacija (nizanje sadržaja u određenom poretku za polaznike), provjera znanja, komunikacija između nastavnika i polaznika te polaznika međusobno i različiti autorski alati.

Uobičajena je praksa da se ovakvi sustavi za e-učenje instaliraju na serverima, odnosno web poslužiteljima koji se nalaze u obrazovnim institucijama ili nekim drugim organizacijama koje ih koriste.

Najpoznatiji sustav za e-učenje

Sustavi za e-učenje olakšavaju predavačima proces pripreme nastave, dok za studente stvaraju pouzdano virtualno okruženje gdje su im informacije i znanje uvijek dostupni. Budući da takav sistem olakšava koncept obrazovanja objema uključenim stranama, ne čudi što se mnogo vremena i energije posvećuje njegovom razvitku i poboljšanju.

Trenutno je najpopularniji sustav za e-učenje Moodle koji se zahvaljujući svojoj jednostavnosti korištenja i fleksibilnosti upotrebljava u edukacijskim ustanovama, malim tvrtkama, ali i velikim kompanijama diljem svijeta. To je softver otvorenog koda programiran u PHP-u i namijenjen ispunjavanju svih potreba koje se pojave tijekom korištenja e-učenja u nastavi.

Osim standardne funkcionalnosti sustava za upravljanje udaljenim učenjem (LMS), Moodle uključuje i dodatnu funkcionalnost za izradu jednostavnih sadržaja za e-učenje poput programa, tečaja, lekcija i ostalih elemenata sadržaja. Osim toga, uključuje i modul za testiranje koji omogućava brzo i jednostavno kreiranje pitanja i odgovora, isporuku testova i evaluaciju te naknadno izvještavanje i analizu.

Ovaj iznimno popularan sustav za e-učenje može se licencirati u nekoliko modela, ovisno koje su funkcionalnosti potrebne korisniku, a osim instalacije na serveru klijenta, postoji i mogućnost hosting varijante. Može se povezati i s drugim poslovnim sustavima i aplikacijama u slučaju takve potrebe, dok se koristiti može neko određeno vrijeme, ali i neograničeno.

E-instrukcije – online vodstvo do boljih ocjena

Gotovo svaki učenik u svojoj školskoj karijeri naiđe na situaciju gdje mu je potrebna dodatna pomoć u vidu instrukcija s gradivom koje mu teže sjeda. U tim (ne)prilikama vrlo je izazovno u svojoj blizini pronaći kvalitetnu i pristupačnu osobu za podučavanje, ali razvojem online učenja olakšao se i taj pothvat.

Online instrukcije za dopunsku izobrazbu i nadopunu znanja sada su dostupne svima gdje god se nalazili, a nedavno je u Hrvatskoj pokrenuta i platforma s više od 30 stalnih i povremenih instruktora. U virtualnim učionicama na adresi Einstrukcije.com učenici svih dobi mogu naučiti kako učiti, dobiti individualnu pomoć te program prilagođen svojoj razini znanja.

Najpopularnije platforme za online instrukcije i e-učenje

No instrukcije ne trebaju biti rezervirane samo za učenike. Čak i nakon izlaska iz školskih klupa, često trebamo pomoć u savladavanju različitih područja za osobni i profesionalni razvoj. Ako si jedna od onih koji vole odmah istražiti konkretna mjesta na kojima mogu dobiti znanje, pripremili smo popis trenutno najpopularnijih svjetskih platformi za e-učenje gdje je raspon tema iz kojih možeš dobiti osobne instrukcije praktički beskonačan. U 2022. izbora je mnogo, a mi preporučujemo sljedeće:

 1. 1.     Skillshare

Ovoj platformi za e-učenje možeš pristupiti pomoću mjesečne pretplate i onda gledati obrazovna videa neograničeno tijekom tog razdoblja ili pak objavljivati svoja videa kao predavač.

 1. 2.    Udemy

Udemy je sličnog koncepta kao Skillshare, s time da se ovdje tečajevi plaćaju svaki zasebno, a neki nude i certifikate nakon završetka.

 1. 3.    Udacity

Udacity pruža iskustvo online učenja putem 200+ besplatnih tečajeva, ali i plaćenih višemjesečnih programa koji dolaze s certifikatom na kraju.

 1. 4.   Coursera

Tečajevi na Courseri akreditirani su od vodećih svjetskih sveučilišta i mogu se pohađati potpuno besplatno, dok je nadoplata potrebna za dobivanje certifikata.

 1. 5.    EdukaCentar

Želiš li pažljivo osmišljen i strukturiran tečaj vođen od stručnih predavača na hrvatskom jeziku, provjeri raznoliku ponudu EdukaCentra čije su edukacije sada dostupne i online. Programiranje, informatičke edukacije, digitalni marketing, strani jezici, pa čak i tehnike učenja kao što je umna mapa – samo odaberi svoje područje i uroni u nepresušan bazen znanja!

Online studiranje vs. klasično studiranje

Sustavi za e-učenje omogućuju ustanovama visokog obrazovanja izvođenje kolegija na daljinu, zbog čega poneki od njih postaju dostupni čak i korisnicima koji nisu upisani na taj fakultet, što je apsolutni presedan modernog obrazovanja! Tako sada iz udobnosti vlastitog doma možeš pohađati online tečaj na Harvardu, ali i mnogim drugim svjetskim fakultetima.

U usporedbi s klasičnom nastavom, online fakulteti dodatno motiviraju studente jer znanju pristupaju na suvremen i interaktivan način pri čemu lakše mogu upravljati tempom učenja, preskakati lekcije ili se vraćati na one koje trebaju njihovu posebnu pažnju.

Dodatne prednosti e-učenja koje studenti vole istaknuti su:

 • dostupnost šireg izbora fakulteta
 • ušteda vremena i novca na putovanje do predavanja
 • vlastiti tempo učenja
 • manji strah od pogreške
 • povećanje znatiželje i želje za istraživanjem te isprobavanjem različitih rješenja
 • mogućnost samostalnog određivanja vremena za učenje
 • kontrola nad okruženjem tijekom nastave
 • konzistentnost podataka dostupnih svim studentima
 • multimedijalni materijali koji uzimaju u obzir različite stilove učenja
 • brza dostupnost rezultata testiranja
 • stjecanje vještine kako koristiti alate za e-učenje
 • prilika povučenijim studentima da se istaknu i postignu odlične rezultate
 • korisnički profili u sustavima za e-učenje

Ipak, kad god razgovaramo o velikim promjenama kao što je potpuni prelazak društva na e-učenje, valja imati na umu i potencijalne nedostatke koje bi takav pristup donio studiranju:

 • potrebno određeno prethodno znanje o korištenju ICT-a i sustava za e-učenje
 • nedostatak kontakta uživo s kolegama
 • teže održavanje motivacije ako student nema razvijene navike redovitog učenja
 • teži put do razvijanja komunikacijskih sposobnosti nego na predavanjima uživo
 • manji raspon uočljivih neverbalnih znakova od kolega i profesora
 • potencijalni tehnički problemi i nepouzdanost opreme

Na kraju možemo utvrditi da online studiranje zasigurno ima mnogo prednosti nad klasičnom nastavom, no i dalje treba biti oprezan s njegovim prakticiranjem, barem dok se ne pronađu adekvatna rješenja i za nedostatke. Možda je trenutno najbolje rješenje hibridna nastava koja kombinira najbolje od oba svijeta?

Zaključno

Jedan od blagoslova suvremenog informatičkog doba jest to što udaljenost više nije prepreka do kvalitetnog i svjetskog obrazovanja. Zahvaljujući svojim benefitima, e-učenje pronalazi put i do formalnog i do neformalnog obrazovanja te daje priliku mnogima da povećaju kvalitetu svojih života bez obzira na trenutne kapacitete. Definitivno smo znatiželjni vidjeti kakve nam inovacije u obrazovanju donosi budućnost jer i ovo čemu sada svjedočimo više je od najluđih pretpostavki iz prošlosti!